Csarnok hűtése fűtése

Ipari csarnokok és nagyobb létesítmények, energiatakarékos hűtése-fűtése ipari inverteres hőszivattyú technológiával.

A csarnokok fűtésére sokféle megoldás létezik gyakoriak a különböző hősugárzók meleg vizes vagy gázos megoldások, termo ventilátorok egyéb szerkezetek. Ezek megvalósításához a leggyakrabban alkalmazott energiaforrás a gáz, aminek kiépítése sokszor főleg zöldmezős beruházásoknál igen költséges megoldás.

Az ipari légkondicionálók és hőszivattyúk ennek okán gyakran kerülnek előtérbe a gáz és egyéb fűtési megoldásokkal szemben. Nem beszélve arról, hogy az ezekkel a berendezésekkel a fűtés mellett hűteni is lehet és akár a meleg víz előállítására is alkalmasak.

A legegyszerűbb megoldás a fűtésre hűtésre az ipari nagy teljesítményű légcsatornás klíma. Ezeknek a berendezéseknek a telepítése viszonylag gyors és egyszerű. Általában a maximális fűtőteljesítmény egy készüléknél 25-30 kW, ami nagyságrendileg 600-1000 m3 levegő felfűtésére alkalmas szigeteléstől függően. Nagyobb teljesítmény igényt több készülék együttes beszerelésével lehet megoldani. Ezek a légcsatornás inverteres klímaberendezések egy kültéri és egy beltéri egységből állnak ezért rugalmasan lehet őket telepíteni akár több ütemben is. A beltéri egységeket lehet légcsatornára kötve vagy akár közvetlen kifújással is telepíteni.

Csarnok hűtés fűtés

Léteznek nagy teljesítményű úgynevezett VRV vagy VRF rendszerek, aminek a lényege, hogy egy nagyobb kültéri blokkra több darab beltéri egység is telepíthető. Ezekkel a megoldásokkal akár meleg vizet is elő lehet állítani. Számtalan kialakítású beltéri egység csatlakoztatható ezekre a központi kültéri egységekre. Ezzel a megoldással a csarnokhoz tartozó irodák és vizes blokkok hőigényét is ki lehet szolgálni. Az ipari légkondicionálók, üzemeltetéséhez nincs szükség földgázra csupán elektromos áramra. A készülékek hőszivattyús elven működnek magas COP értékkel, ami azt jelenti, hogy a felvett villamos energia 3-6 szorosát képesek fűtési energiává alakítani, ami energia felhasználás szempontjából kedvezőbb a gáz használatánál.

Csarnok hűtés fűtés

Sokszor külön válasszák a két rendszert, ami nem túl költséghatékony megoldás kiépítik a gázt, a villanyt külön a gázfűtést és külön csinálnak hűtést, ami így egyrészről sokkal nagyobb beruházás másrészről az üzemeltetési és karbantartási költségek is jóval magasabbak.

Az ipari légcsatornás klímákat valamint a VRV-VRF klímarendszereket egy központi vezérlővel is össze lehet kötni, ami által egy tábla gépről vagy PC-ről is meg lehet oldani a központi irányítást és kordában lehet tartani a fűtési és hűtési költségeket.

Egyre gyakoribb megoldás a levegő-víz hőszivattyúk használata is amivel szintén meg lehet oldani a fűtést-hűtést és meleg víz készítést egyaránt erről részletesebben egy másik cikkben foglalkozunk.

Csarnok hűtés-fűtés konzultáció kérése!

Send this to a friend