Fűtés klímával Érdekel a véleményed

Fűtés klímával, fűtő klímák

Manapság gyakori kérdés hogy lehet-e klímával energiatakarékosan fűteni a válasz az, hogy igen, nagyon is jól lehet. De akkor miért nem használják Magyarországon többen, fűtésre a klímaberendezéseket.

Az egyik ok erre, hogy a legtöbb ember még sajnos azt sem tudja, hogy a klímával fűteni is lehet és azok közül, aki tudja, hogy fűtésre is lehet használni a légkondikat a legtöbb azt mondja, hogy a klímával drága sok áramot eszik és különben is van gáz.

Pedig az a helyzet hogy egy átlagos hőszivattyús klímaberendezéssel bizonyos feltételek mellett olcsóbb fűteni kb. 15-20%-al, mint a legmodernebb gázkazánnal.

Hogyan lehetséges ez?

Kérdezik ezt legtöbben, úgy hogy egy klímaberendezés hőszivattyús elven fűt nem pedig úgy, mint a hagyományos fűtőtestek, amelyekben fűtőszál melegít és eszi az áramot. Egy hagyományos 3 kW teljesítményű olaj radiátor 3 kW áramot fogyaszt óránként, míg egy modern fűtő klíma ezzel szemben 0,6-0,7 kW áramot fogyaszt és 3 kW hőenergiát ad le.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtő klíma?

A fűtő klíma egy levegő-levegő hőszivattyú, ami azt jelenti, hogy az energiát a levegőből nyeri, és a levegőnek adja át a hőenergiát. A rendszer lényege a kültéri egységben hűtőközeg párolog el, ami felveszi a levegő hőenergiáját.

Gyakori kérdés, hogyan lehet a levegőből energiát, hőt felvenni, főleg mikor a külső hőmérséklet alacsony akár -15, -20 C° alatt van? Ez a hőmérséklet fizikai értelemben még nagyon is melegnek számít. Nemzetközi megállapodás szerint a Celsius-skálán a −273,15° az abszolút nulla fok. Az ettől melegebb közegből mindig lehet energiát, hőt felvenni. A -20 fok még 253 fokkal melegebb az abszolút nulla foknál, ami azt jeleni, hogy óriási még a hőtartalma. Ezt az energiát hasznosítja a hőszivattyús klíma.

A működés lényege, hogy a kültéri egységben hűtőközeg párolog el mindig alacsonyabb hőmérsékleten, mint a külső hőmérséklet. Az ideális hőfok különbség 5 Kelvin fok, ami azt jelenti, hogy a hűtőközeg 5 fokkal melegszik fel az elpárolgás után túlhevül . Tehát a hőszivattyú folyamatosan képes hőt nyerni a környezetből. Ezt a hőmennyiséget a kompresszor magasabb nyomásra és magasabb hőmérsékletre emeli és szállítja a beltéri egység felé ahol az a hőt leadja. A kompresszorban egy villanymotor található ennek a hője is hő nyereségként hozzá adódik a rendszerhez, ezért ez is pozitívan hat a fogyasztásra. Ezért van az, hogy minden hőszivattyús klíma nagyobb teljesítménnyel képes fűteni, mint hűteni.

A hűtési-fűtési körfolyamat:

A hűtési üzemmódban, egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően felveszi a helység levegőének hőenergiáját és ez által hűti a levegőt. A klíma kompresszor az elvont hőt kiszivattyúzza a szabadba és ott pedig a meleg levegőt egy magasabb hőmérsékleten leadja tehát fűt.

Ez a körfolyamat egy váltó szelep segítségével megfordítható. Ebben az esetben kint vonja el a hőt a levegőből oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg, mint a levegő hőmérséklete tehát hűt és eközben hő energiát nyer a levegőből. És ezt a hőt egy magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve a kompresszor beszivattyúzza a helységbe és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni.

Nem minden klíma alkalmas állandó fűtésre!

Egy átlagos hűtő –fűtő klímaberendezés, fűtési teljesítménye 0-5 fok alatt erősen lecsökken és nem képes megfelelő fűtő teljesítményt leadni. Ez azért van, mert egyszerűen nem arra tervezték a szerkezeti elemei a kompresszor a hőcserélők mérete nem arra van méretezve. Egy igazi fűtésre is alkalmas klímaberendezés akár -20-25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes üzembiztosan fűteni.

Akkor hát felmerül a kérdés, hogy melyik hőszivattyús légkondi alkalmas igazán fűtésre, és mi különbözteti meg a hagyományos fűtő klímától?

Bizonyára sokan hallottak már önök közül is a hőszivattyúról, főleg ha ezt az oldalt olvassa, bizonyára érdekli ez a téma. A hőszivattyú feltalálója Sadi Carnot 1824 -ben Franciaországban adta meg az ideális termodinamikai kőrfolyamat leírását, ami meghatározza a hőszivattyú elméleti működését. A hőszivattyúk fűtésre való alkalmazása nem újdonság a zürichi városházát már 1938 óta hőszivattyúval fűtik. A hőszivattyú magyar úttörője és kutatója Dr. Heller László már az 1940-es évek elején javaslatot tett a parlament hőszivattyúval való fűtésére.

Hőszivattyús klíma megoldások, avagy a levegő-levegő hőszivattyú

Manapság számtalan hőszivattyús megoldás áll rendelkezésre levegős, vizes földszondás, stb. De ami biztos, és ez tény, hogy bizonyos feltételek mellett a legjobb hatásfokú hőszivattyú a fűtésre is alkalmas klíma. Hogy miért? Azért mert nincs szükség közvetítő közegre a hő a legkevesebb hő lépcsőn, hőcserélőn keresztül jut el a szabadból a lakásba.

Egy fűtésre optimalizált klímaberendezés tulajdon keppen egy levegő-levegő hőszivattyú a hagyományos klímaberendezésektől sok tekintetben eltér, de az alapvető működésük nem különbözik.

Mik ezek a különbségek? Elsősorban mindegyik fűtésre alkalmas légkondi inverteres berendezés. Nagyobb méretű hőcserélő felületekkel rendelkeznek tehát valamelyest nagyobb a beltéri és a kültéri egységek mérete.

Speciális nagy hatásfokú hőcserélők, kompresszorok és ventilátorok alkalmazása. Egyéb kiegészítők és technikai megoldások valamint a gyorsabb leolvasztást elősegítő megoldások osztott hőcserélők, hő visszavezetés, hőtárolás. Akár -20 -25 külső hőmérsékleten is üzemel, és ami a legfontosabb, hogy ez le is legyen írva a készülék gépkönyvébe. Nagyon jó hatásfok, magas COP érték.

Mi a COP érték?

COP érték (coefficient of performance) azt mutatja meg, hogy a hőszivattyús klímaberendezés fűtés üzemmódban hány szoros hő teljesítményt ad le a felhasznált villamos teljesítményhez képest. Ez az érték mindig nagyobb egynél ezért a hőszivattyú minden esetben gazdaságosabban fűt, mint egy elektromos radiátor.

Tehát mimnél nagyobb a COP szám annál gazdaságosabban fűt a hőszivattyús klíma berendezésünk. Ha megnézzük, a mai energia árakat abból kiderül, hogy ha fűtő klímaberendezésünk COP értéke magasan, mint 2,75 akkor kedvezőbben fűthetünk klímával, mint gázzal. Abban az esetben, ha kedvezményes áramtarifát veszünk igénybe, akkor 2,1-es COP értéknél is gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal. Ez jelentős energia megtakarítást jelenthet a klíma javára.

Akkor érdemes klímával fűteni vagy inkább a gáz?

Természetesen, akinek a lakásában már modern kazán, radiátoros vagy padló fűtése van stb. annak nem éri meg a fűtési rendszert fűtő légkondicionálóra lecserélni. De amennyiben klímatizálni kell a lakást vagy esetleg üzletet, irodát annak érdemesebb lehet jó minőségű fűtésre is alkalmas inverteres klímaberendezést vásárolnia. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy egy hagyományos gázkazánnal fűtött átlagos családi ház normál szigetelés mellett a fűtési szezon 60-70%-át klímafűtéssel kiváltva akár 100.000.- Ft energia költséget is meg lehet spórolni. És ebben az esetben a készülék hamar visszahozza az árát.

Abban az esetben, ha új épületet épít, esetleg felújít vagy nem áll rendelkezésre gáz, vagy nagyon költséges a bevezetés, vagy nincs kémény vagy költséges a kiépítés annak jó választás lehet hőszivattyús klímaberendezés telepítése. Mindamellett, hogy fűtenek a klímatizálás is meg van oldva adott esetben ez igen költséghatékony akár rövidtávon is megtérülő beruházás is lehet.

Fűtés klímával milyen további előnyei vannak?

  1. Gyors felfűtési idő

Amennyiben ön klímával fűt abban az esetben nem kell az egész házat melegen tartani elég csak temperáló fűtést alkalmazni és csak azt a helységet gyorsan felfűteni  5-6 perc ahol éppen tartózkodni szeretne.

2. Rásegítő fűtés klímával:

Ha önnek hagyományos vagy esetleg padló fűtése van abban az esetben is jelentős energiát takaríthat meg, ha a klímát csak kiegészítő fűtésre használja. Ebben az esetben a gázfűtést csak temperálásra használja és a klímával csak ráfűt, az adott helységre ahol éppen tartózkodik. Ez főleg nappali vagy hálószobák esetében nagyon jó megoldás, nyáron meg kellemesen lehet hűteni is.

3. Légtisztító funkciók:

klímaberendezések mindamellett, hogy kellemesen hűtenek és fűtenek légtisztító funkcióval is rendelkeznek.

4. Kényelem:

Gazdaságos és nagyon könnyen akár mobil telefonról vagy internetről is szabályozható programozható, tiszta környezetkímélő fűtési megoldás a klímával történő fűtés.

5. Gyors szerelés:

Gyorsan és viszonylag olcsón beszerelhető a legtöbb esetben nem kell terv és engedély a telepítésre.

6. Kedvezményes áramszolgáltatás:

Az egész ország területén elérhető és egyszerűen igényelhető kedvezményes H (hőszivattyú) tarifa, ami jelentős kedvezményt biztosít az elektromos áram árából.

Fűtés klímával további előnyök:

  • nem áll fent szénmonoxid mérgezés veszélye
  • nem kell kémény az üzemeltetéshez
  • környezetbarát fűtési megoldás nincs közvetlen légszennyező hatás
  • hűtés és fűtés egy készüléken belül ezáltal olcsóbb telepítés és fenntartási költségek
  • kedvezményes áramtarifa
  • gyors telepítés

Milyen fűtő klímák vannak melyiket érdemes alkalmazni.

Léteznek fűtésre optimalizált klímaberendezések, melyek úgy vannak kialakítva, hogy azok egész télen állandó önálló fűtésre alkalmasak legyenek. Az igazán jó fűtő klímák nagyon magas hatékonysággal rendelkeznek A+++.

Ezt a magas hatékonyságot úgy érik el, hogy a hőcserélő felület a kültéri és beltéri egységben is nagyobb felületű. Jobb minőségű, hatékonyabb ventilátorokat és kompresszort alkalmaznak. Az egész rendszert vezérlő elektronikán és inverteren is sok múlik. A fűtésre optimalizált készülék mérete a fent említett technikai megoldások miatt sokkal robosztusabb, mint a normál készülékeké.

A fűtésre optimalizált klímák általában rendelkeznek úgynevezett csepptálca fűtéssel. Ez a kiegészítő segíti a kültéri jégmentesítését, hogy ne fagyon meg a víz a készülék aljában. Ez a kiegészítő az igazán jó hatékonyságú készülékekbe nincs is beszerelve, mert olyan hatékonyan olvaszt le, hogy nincs rá szükség. A gond akkor van, ha a kültéri egység kondenzvizét el kell vezetni. Erre akkor van szükség, ha a készülék olyan helyen van felszerelve, hogy az abból kifolyó víz gondot okoz például társas házak esetén. Ha a kondenzvizet el kell vezetni, akkor a fűtésre használt klímáknál a kondenzvíz csövet meg kell fűteni egy kis fűtő szállal, hogy ne fagyjon bele a víz.

Ha fűtésre szeretne klímát szereltetni, akkor mindenképen kérje szakember tanácsát. Mivel a készülékek fűtési teljesítménye folyamatosan csökken a külső hőmérséklettel arányban ezért a készüléket úgy kell kiválasztani, hogy alacsony külső hőmérséklet mellett is le tudja adni a szükséges teljesítményt. Általában elmondható, hogy fűtésre egy mérettel nagyobb készüléket kell választani, mint hűtésre.

A legtöbb normális gyártó megadja a készülékek fűtési teljesítményét alacsony környezeti hőmérséklet mellett is. Például egy LG ATHENA 3500 Wattos (3,5kW) fűtésre optimalizál klímaberendezés, aminek a névleges fűtési teljesítménye 300W-7320W-ig terjed -7 fokban is képes leadni 4700 Watt fűtési energiát. Működési tartomány -25 C°. Ezzel szemben egy normál nem fűtésre optimalizált 3,5 kW-os  klíma, jó ha le tud adni -7 fokban 2,5-3 kW hőenergiát.

A fűtési hatékonyság a minőségben rejlik

Összehasonlítás képen egy jó minőségű 3,5 kW-os fűtésre optimalizált klíma annyi hőenergiát tud leadni, mint egy normál 7 kW-os nem fűtésre optimalizált klíma. A fent említett LG ATHENA klíma -7 fokos külső hőmérsékleten 4700 Watt hőenergiát állít elő és 833W áramot használ fel.

Egy gyengébb minőségű 7 kW-os klíma -7 fokos külső hőmérsékleten 4700W hőenergiát ad le, de viszont 2350W elektromos áramot használ. Ebből látszik, hogy a fűtésre optimalizált klíma sokkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos. Sokan választják a gyengébb minőségű készülékeket fűtési célra, mert az olcsóbb!

De ugyanolyan fűtési teljesítményhez 2x akkora készüléket kell megvenni, ami viszont már lehet, hogy drágább, mint a fűtésre optimalizált klíma. Az energia fogyasztása a hagyományos fűtő klímának 2,5x annyi, mint a fűtésre optimalizált készülékeké.

Fűtési teljesítmény szabályzás!

Nem mellékes a teljesítménymodulálás képessége. Ismét a fent említett példára hivatkozok az LG ATHENA készüléke fűtési teljesítménye 300W-7320W-ig terjed. Ez azt jelenti, hogy a kimagasló minőségű inverter és kompresszor révén a készülék ilyen nagy határok között tudja szabályozni a fűtési teljesítményt. Egy rosszabb hatásfokú ugyanakkora teljesítményű klímaberendezés a teljesítményét csak 900W és 7400W között tudja szabályozni.

Miért problémás ez?

Mert a készülék, ha elérte a beállított hőmérsékletét az inverter által leszabályoz. Abban az esetben, ha a készülék kellő képen nem tudja a teljesítményét csökkenteni, akkor a túlfűtés elkerülése érdekében lekapcsolja a kompresszort. Ez állandó ki-be kapcsolgatást fog eredményezni és ebben az esetben úgy fog működni, mint egy hagyományos on-off klíma. Ezt a jelenséget Thermo On-Off módnak szoktuk hívni. Ez azért veszélyes, mert egyrészt sokkal több áramot eszik a készülék, másrészt nem kíméli a kompresszort. Minden inverteres hőszivattyú úgy fogyasztja a leg kevesebb energiát, ha részterhelésen megy a kompresszor, vagyis nem kapcsol ki, ez az inverter lényege.

Az olcsó klíma sokszor drága

A fent említett LG készülék helyett természetesen sok más típus is alkalmas állandó fűtésre. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy nem mindig az olcsóbb az olcsó, főleg hosszú távon. Ha bele számoljuk az éves energia megtakarítás költségét akkor egy drágább készülék 1-2 év alatt visszahozza az árát.

Ajándék fűtés a hűtés mellé és csak egyszer kell megfizetni

Szinte minden klíma alapból rendelkezik fűtési funkcióval, sokan elfelejtik ezt az ajándékot kihasználni.

Egy ingatlan fűtési költségét jelentősen lehet csökkenteni inverteres klímaberendezések alkalmazásával. Még abban az esetben is, ha a készülékeket csak átmeneti időben és nem egész fűtési szezonban használjuk. Ha a klímával fűtünk, átmeneti időben a hagyományos fűtés helyett, annyi energiát takaríthatunk meg, hogy az fedezi az éves hűtési költséget.

Tudd meg melyik a 10+1 legjobb klímaberendezés ami alkalmas fűtésre.

A fűtési számla tovább csökkenthető kedvezményes áramtarifa igénylésével ezekről az alábbi cikkünkben olvashat. >  H tarifa Geo tarifa

Segítünk a klíma választásban: Klíma Ajánló

A klíma vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a 3 legjobb fűtésre optimalizált klímát számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend