hőszivattyú szerviz

Hőszivattyú szerviz – hőszivattyú javítás 2

A modern hőszivattyúk szervizelése összetett és magas szakértelmet igénylő feladat. Sok esetben már maga a tervezés vagy telepítés nem lett megfelelően elvégezve. Mivel szinte nincs 2 egyforma épület és épületgépészeti rendszer ebből adódóan ezt nem lehet rutin feladatként kezelni.

Maga a hőszivattyú javítása klímaszerelői feladatnak minősül, de sajnos nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb klímaszerelő szakember képessége a klíma felszerelésénél véget ér. Mivel a hőszivattyú javítása és szervizelése igen idő és felszerelés igényes ezért sokan bele sem kezdenek. Még a hőszivattyút telepítő vállalkozások nagy része sem foglalkozik a készülékek javításával szervizelésével karbantartásával.

Hőszivattyú meghibásodás okai és javítása

Egy hőszivattyúnál általában 3 fő meghibásodási probléma lehet

 1. elektromos hiba
 2. hűtőköri hiba
 3. vízoldali hiba

Hőszivattyú elektromos hibajavítás

Egy hőszivattyú esetén az elektromos hibák lehetnek az elektromos betáplálásból adódó hibák pl.: hiányzó fázis, alacsony feszültség nem megfelelő betáp keresztmetszet stb. ezeket a hibákat egy kis villanyszerelési tapasztalattal könnyen el lehet hárítani.

Mivel egy modern hőszivattyú rengeteg áramköri elemet, különböző vezérlő panelokat és rengeteg érzékelőt tartalmaz, ezért azok meghibásodása sok esetben azonnali készülék leállást eredményez. A hőszivattyúk java része öndiagnosztikai rendszerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a készülék képes a saját elektromos alkatrészeinek megfelelő működését ellenőrizni.

Abban az esetben, ha a hőszivattyú elektronikája hibát észlel, akkor kisebb hiba vagy pillanatnyi zavar esetén a készülék leáll és egy kis idő múlva megpróbál újra elindulni. A leállásokat többször megismétli egymás után, ha a hiba oka valami kisebb zavarból adódik és idő közben helyre áll, akkor a készülék tovább üzemel. Abban az esetben, ha a hiba tartósan áll fent, vagy olyan nagymértékű, akkor a hőszivattyú öndiagnosztikai rendszere hibát fog jelezni a hőszivattyú kijelzőjén keresztül. Ebben az esetben minden képen hőszivattyú szervizt kell keresni.

A leggyakoribb elektromos hibák lehetnek:

 • vezérlő elektronika, panel hiba
 • különböző hő és nyomásérzékelők hibái
 • ventilátor vagy szivattyú hibák
 • kompresszor hiba
 • elektromos szelepek hibái

Hőszivattyú hűtőköri meghibásodások

A hőszivattyú alap felépítésében a kompresszoros hűtést alkalmazza, ennek hulladék hőjét felhasználva fűti az épületet és hűti a környezetet. Ezt a rendszert nevezzük hűtőkörnek, gyakorlatilag a környezetből elvont hőt vonja ki és emeli magasabb szintre és szivattyúzza az épületbe.

Hőszivattyú hűtőköri hiba esetén sok minden előfordulhat, a leggyakoribb hibák lehetnek a nem megfelelő telepítésből adódóak, vagy készülék hiba is.

Leggyakoribb hőszivattyú hűtőköri hiba:

Hűtőközeg szivárgás lehet rossz telepítésből adódó, vagy a rendszer valahol kilyukad, a csőrendszer megreped.

A hűtőközeg szivárgást észlelés esetén a lehető leggyorsabban el kell hárítani. Egyrészt jelentős környezet szennyező hatású másrészt a készülék tönkremenetelét is okozhatja. Abban az esetben, ha a szivárgás kismértékű, akkor a felhasználó üzemeltető azt nem veszi észre, ezért kell a hőszivattyú szerviz során a hűtőközeg szivárgást műszeresen ellenőrizni.

Ha már nagyobb mértékű a gáz szivárgása, akkor a hőszivattyúnál teljesítményvesztés jelentkezik, később a hőszivattyú már nem tud megfelelően működni és a nyomásérzékelők leállítják a rendszert.

A hűtőköri meghibásodások javítása igen költséges feladat ezért a telepítésnél mindenképpen be kell tartani a gyártói utasításokat. Sok esetben az előcsövezést nem a megfelelő anyagokkal és nem szakképzett személy végzi, ezért gyakoriak az ilyen jellegű meghibásodások.

A hőszivattyúknál a fő hűtőköri elem a kompresszor, ami egy hőszivattyú értékének jelentős részét teszi, ki ennek meghibásodása lehet mechanikai vagy elektromos is. Ha egy hermetikus hőszivattyú kompresszor meghibásodik, akkor annak javítása nem lehetséges az cserére szorul ez igen költséges beavatkozás.

Ha viszont a rendszer megfelelően lett telepítve és a hőszivattyú rendszeresen karban van tartva, akkor, ha szerencsénk van a kompresszor akár 20-25 évet is kibírhat mindenféle probléma nélkül.

Egyéb hűtőköri meghibásodást okozhatnak a különböző adagoló, váltószelepek. A meghibásodás lehet elektromos vagy mechanikai, ezeknek a hibáknak felderítése és kijavítása igen nagy szakértelmet követel.

Vízoldali hibák hőszivattyú esetén

A vízköri elemek hibája, sok esetben a nem megfelelő méretezésből, vagy a szakszerűtlen kivitelezésből adódik. Fontos a megfelelő keresztmetszet és a víztérfogat, be kell tartani a gyártói utasításokat. A hőszivattyúk esetén fontos beépíteni a készülék vízköri szivattyújának megvédése érdekében megfelelő kapacitású mágneses leválasztó szűrőt a vízkörbe. A szűrő hiánya gyakori meghibásodást, szivattyú leállást okoz. A hőszivattyús rendszer kiépítése esetén fontos, hogy minél kevesebb acél cső ész szerelvény kerüljön a rendszerbe.

A vízoldali hibákat okozhatja szivárgás, szivattyú és különböző szelepek hibái ezek kijavítása elsősorban vízszerelői feladat, de a hőszivattyú megfelelő működését ezek a hibák meggátolhatják.

Hőszivattyú karbantartás

Sajnos sok esetben a nem megfelelően elvégzett karbantartás vagy annak a teljes hiánya okoz leállást a hőszivattyúknál. Nagyon fontos az évenkénti hőszivattyú karbantartás sőt bizonyos gyártók akár évenként többszöri karbantartást is előírnak.

Hőszivattyú karbantartás részletes ismertető, tudj meg többet»

Mielőtt hőszivattyú szerelőt hívnánk:

Először vizsgáljuk, meg mi lehet a hibajelenség, természetesen, ha valami furcsa zajt vagy egyéb a megszokottól eltérő jelenséget észlelünk, akkor kapcsoljuk le a készüléket.

 Ha csak valamiért nem indul el a hűtés-fűtés meleg vízkészítés, akkor az alábbiakat lehet megnézni és megpróbálni:

 • hőszivattyú betáp lekapcsolása, minimum 10 percre kapcsoljuk, le az áramot majd kapcsoljuk, vissza ez sok esetben megoldást jelenthet kisebb hibák esetén
 • nézzük meg, hogy egyáltalán kap-e áramot világít-e a visszajelző lámpa vagy kijelző
 • Nézzük, meg a víznyomást ez legyen 1 bár felett minden esetben
 • meg kell vizsgálni nem-e lett esetleg valamilyen vízköri szerelvény időközben elzárva valamilyen okból

Hőszivattyú hibakódok:

A legtöbb hőszivattyú rendelkezik, öndiagnosztikai rendszerrel ez azt jelenti, hogy a hőszivattyú kijelzi a hibakódot, vagyis megmondja mi a baja. Sajnos ez nem 100%-os pontosságú, de visszajelzést ad arról hól keresendő a hiba. Vagy kiírja a készülék mi a konkrét hiba, vagy kódokkal jelzi Pl. E6 hibakód stb.

Például egy vízköri szivattyú hiba esetén, többféle probléma lehet:

 • szűrő elkoszolódás
 • elzárt szerelvény
 • szivattyú megszorult
 • szivattyú elektronika meghibásodott stb.

 Hőszivattyú lefagyás-jegesedés

Gyakori hibajelenség vagy azt gondolják sokan, hogy meghibásodott a hőszivattyú, ha jeges a kültéri egység. Ez fűtési üzemben normális jelenség, de abban az esetben, ha a készülék nem képes leolvasztani magát hosszabb időn keresztül akkor az problémás lehet. A tartós jegesedés egyrészt teljesítményvesztést eredményez, másrészt a készülék is tönkremehet. Egyes hőszivattyúkon lehet kézi jégtelenítést indítani, ha ebben az esetben sem olvad le a jég a hőszivattyú kültéri egységéről, akkor hőszivattyú szervizt kell hívni.

 • LG Therma V hőszivattyú szerviz
 • Panasonic Aquarea hőszivattyú szerviz
 • Daikin Altherma hőszivattyú szerviz
 • Mitsubishi hőszivattyú szerviz

További tudnivalók érdekességek a levegő-víz hőszivattyúkról, beszereléssel és üzemeltetéssel kapcsolatos tippek, érdekességek, tapasztalatok, hőszivattyú blog.

Hőszivattyú szerviz - javítás - karbantartás - beüzemelés

Hőszivattyú szaküzlet és szerviz LG, Daikin, Panasonic, Toshiba, Mitsubishi, GREE, Midea

Budapest 1201 Nagysándor József u. 69. Tel.: +36 20 9522 081

2 Comments

 1. Tisztelt Cég

  Érdeklődnék hőszivattyú szerviz után, nekem egy Panasonic 12 kw os készüléken van 2 éve lett beszerelve, azóta nem lett hozzányúlva. A hőszivattyú beltéri egységén a kijelző hibát ír ki H62 hibaüzenet, ha áramtalanítom akkor egy ideig megy de kis idő után leáll. Valaki azt mondta, hogy lehet gázt kell bele tölteni. Ha tudnak a javításában mihamarabb segíteni akkor kérem jelentkezésüket vagy ha valami tipp, hogy mit tegyek?

  Lukács Balázs
 2. Kedves Balázs,

  Köszönjük az érdeklődést Panasonic hőszivattyú esetén a H62-es hibakód a víz áramlás kapcsoló hibájára utal. De ez a probléma sok egyéb vízköri hibából is adódhat. A hiba lehet szivattyú hiba, vagy esetleg szűrő eltömődés, vagy valamilyen elzáró el lett zárva. Ha nem sikerül újra éleszteni kérem hívja hőszivattyú szervizünket a fenti elérhetőségeken.

  Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend