Klíma családi házba

Klíma családi házba 2

Klíma családi házba, modern megoldások hűtésre-fűtésre

Mint minden nagyobb beruházás esetén a legfontosabb a megfelelő tervezés és előkészült a klímaszerelés előtt. Egy alapos tervezésnek köszönhetően jelentős bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. Egy rosszul megválasztott klímarendszer akár sok bosszúságot is okozhat, ezért körültekintően kell eljárni.

A leggyakrabban nem a klímaberendezés minősége okoz problémát, hanem a nem megfelelő elhelyezés vagy a beszerelés minősége. Vagyis a megfelelő klímaberendezés és klímarendszer megválasztásán kívül a legfontosabb tényező a beszerelés minősége és így a komplett rendszer által nyújtott komfortérzet tökéletes lehet.

Családi házak klímatizálása a legjobb klíma otthonra

Egy családi ház klímatizálása esetén alapvetően két megoldás létezik.

 • Az egyik megoldás az építkezés felújítás alkalmával a megfelelő klíma előkészítéseket ki lehet alakítani. Az előzetesen kialakított rendszer nagyobb komfort érzetet és nagyobb szabadságot ad a kialakításnál és az eredmény sokkal esztétikusabb lehet.
 • Utólagos klímatizálás, ebben az esetben kicsit kötöttebbek a lehetőségek egy kész ingatlan esetén több kompromisszumot kel kötni, de azért ebben az esetben is számos lehetőség létezik

Klímaszerelés családi házba, klíma előkészítés építkezés, felújítás esetén

Ha idejében kezdjük a klímatervezést és előkészítést, akkor nagyon sok lehetőség közül választhatunk. Adott esetben az építkezés költségeit figyelembe véve elenyésző költségből már megfelelő klíma rendszert lehet előkészíteni.

A legegyszerűbb megoldás a fali split vagy multisplit klímák előkészítése. A split klímák csöveit falba vésve vagy az aljzatban, mennyezetben könnyen el lehet vezetni az építkezés felújítás alkalmával. Ennek köszönhetően a készülékeket utólagosan a már előre kialakított kiállásokra egyszerűen fel lehet szerelni.

Ennek az előnye, hogy az összekötő csövek nem látszanak a kondenzvíz elvezetést is előre el lehet készíteni, ami az utólagos beszerelés esetén sokszor problémát okoz. A beltéri és kültéri egységeket a jól megválasztott helyeken, úgy lehet elhelyezni, hogy az a lehető legkevésbé legyen zavaró, esztétikai és légáramlási szempontból.

Egy kisebb családi ház esetén néhány klíma kiállással meg lehet oldani az egész ház hűtését és akár teljes fűtését is. A mai korszerű inverteres, hőszivattyús klímaberendezések akár önálló fűtésre is alkalmasak és a kivitelezési, üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetőek más fűtési rendszerekkel szemben.

Családi házak klímatizálása esetén a hagyományos fali split beltériken kívül még sok más megoldás is szóba jöhet. A beltéri egységek tárháza igen szélen. Nem csak különböző teljesítményű, hanem különböző kialakítású beltéri egységek is léteznek:

 • oldalfali egységek akár több fajta színben
 • parapet beltéri egységek
 • konzol beltéri egységek
 • mennyezeti beltéri egységek
 • mennyezetbe beépíthető egységek
 • rejtett légcsatornázható klímaegységek
 • oszlopklímák

Az összes megoldás közül a legcsendesebb és esztétikusabb kialakítást a rejtett légcsatornás beltéri egységekkel lehet elérni. Ezek kialakítása nagyobb előkészítést igényel, de a végeredmény magáért beszél, láthatatlan, hallhatatlan, huzatmentes esztétikus klímatizálás.

Családi ház klíma, multi split megoldások

A multi split klímarendszerek lehetővé teszik egy kültéri egységre több beltéri egység csatlakoztatását. A csatlakozó beltérik kialakításban, teljesítményben, különbözőek lehetnek. Egy kültéri egységre általában 2-5 db beltéri csatlakoztatható. Léteznek nagyobb multi split megoldások is ahol akár 6-9 beltéri egységet is rá lehet kötni egy kültéri egységre.

Sajnos a multi split megoldások kialakítása drágább, mint a sima mono split (1 kültéri egy beltéri) gépek esetén. A magasabb díjat egyrészt a gépköltség adja a kültéri egység bonyolultabb szerkezet ezért drágább, mint több kisebb egység. Valamint az összekötő csöveket minden beltéritől ki kell építeni a központi kültéri egységig. Előnye, hogy nincs a ház telerakva sok kültérivel viszont a beruházás valamivel drágább.

Családi házak utólagos klímatizálása

Sok esetben egy építkezés folyamán a tulajdonos nem gondol a klíma előkészítésre vagy egyszerűen nem fér bele már az előkészítés költsége. Sokan esnek abba a hibába, hogy ha a ház jól szigetelt, akkor nem kell bele légkondicionálás. A nagyon jól szigetelt ugyanakkor nagyméretű ablakokkal ellátott épületek, rövid idő alatt üvegházzá válnak vagy akár egy főzés sütés által keletkezett hőmennyiség is jelentősen képes felemelni a benti hőmérsékletet.

Különösen rossz a helyzet tetőterek esetén ott szinte biztos nem lehet megúszni a nyarakat klíma nélkül a tartós melegben. Hiába a vastag szigetelés, ha egyszer átmelegszik, akkor nem lehet a meleget klíma nélkül kiűzni.

Aki nem gondolkodik, előre az sokszor az első nyár után szembesül a klíma hiányával. A fent említett módszerekkel utólagosan is meg lehet valósítani remek megoldásokat, de azért sok esetben kompromisszumot kell kötni. Egy gyakorlott rendes klímás, aki nem csak a Split klímákat ismeri, tanácsot tud adni a megfelelő klímarendszer kiválasztásában és kivitelezésében.

Családi házak klímatizálása esetén a legjobb kikérni szakember tanácsát, mert a rendelkezésre álló sok lehetőség közül nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőbbet. INFO vonal: +3620/207-46-43

Hogyan érdemes kezdeni családi házak klimatizálását?

Első lépésben meg kell határozni a tulajdonosnak, hogy mely helységeket szeretné klímatizálni, hűteni esetleg fűteni. Sokan költségtakarékossági szempontból, próbálják a hűtést egy nagyobb klíma beszerelésével megoldani, de ez csak fél megoldást jelent, azért már élhetőbbé válik az ingatlan. Ennek a módszernek a végeredménye nagyban függ az ingatlan adottságaitól és a készülék elhelyezhetőségétől. A szűk folyosókra, előterekbe betett nagyméretű készülékek az adott teret gyorsan lehűtik, és a készülék leszabályoz, ezért egy bizonyos méret felett hiába növeljük a teljesítményt ezzel az ellenkező hatást fogjuk elérni, mert a készülék nem adja le a teljesítményt. A nyitott szobaajtókon keresztül nagyon kevés hideg jut a szobákba kivéve, ha a készülék közvetlenül befúj az adott helységbe. Fűtési üzemmódban ez a módszer, szinte egyáltalán nem működik.

Melyik a legjobb klíma megoldás otthonra?

A legtöbb esetben az épület elhelyezkedése, kialakítása elrendezése szabja meg mi lesz a legjobb megoldás. Természetesen a kivitelezési ár is határt szabhat az elképzeléseknek, mert néhány százezer forinttól akár több milliót is el lehet költeni egy családi ház klímázására. Sok szempontot kell figyelembe venni, elhelyezés kérdése, levegőáramlások, zajszint a kültéri és beltéri egységek esetén, esetleges kényelmi kiegészítő funkciók levegőszűrés, fűtés, szellőztetés, távoli vezérlés stb.

Családi ház fűtése klímával

Nagyon elterjedt főleg az új építésű ingatlanok esetén a családi házak klímával történő fűtése. Ez jelentős költség megtakarítást eredményezhet kivitelezés és üzemeltetés oldalon is. Fűtés esetén kifejezetten fontos a megfelelő előkészítés tervezés. Sok megoldás szóba jöhet akár a különböző fűtési rendszerek kombinációja.

Családi ház központi klíma

A házközponti klímák esetén többféle megoldást különböztetünk meg. Alapvetően ez a fogalom, hogy központi klíma nagy területet foglal magába. Ezek lehetnek légcsatornás klíma egységek, központi egy kültéri egységgel ellátott multi split, vagy nagyobb rendszerek esetén VRF egységek. Vagy folyadékhűtős fan-coll egységekkel ellátott berendezések, levegő-víz hőszivattyús megoldások akár felülethűtéssel fűtéssel. Ezek a megoldások már több milliós beruházási költséget vonnak maguk után.

Ha segítséget szeretnél kérni, akkor a kapcsolat felvétel gombra kattints, vagy kérd felmérési szolgáltatásunkat:

2 Comments

 1. Tisztelt Cityklima

  Családi ház építése előtt járok és felkeltette a figyelmemet a klímás fűtés lehetősége, korábbi lakásomban már egy jól bevált légcsatornás klíma fűtés volt kiépítve, de esetleg érdekelne a split vagy más klímás fűtés kialakítása családi házamba. Az ingatlanban 5 helységet kellene fűteni valamint egy fürdőszobát kb. 110 m2. Az előző ingatlanomban egy LG központi klíma szolgáltatta a hideget meleget ezzel meg voltam elégedve de kérnék az önök által javasolt termékekre javaslatot. A családi házam Pest megyében van, vállalnak klíma beszerelést? Valamint tudnak segíteni a klíma tervezésben?

  Lukács Károly
  1. Kedves Károly,

   Köszönjük az érdeklődést a családi ház fűtésével-hűtésével kapcsolatban, mint azt fent említettem rengeteg megoldás lehetséges. Klímaszerelést vállalunk Pest megyében is természetesen. Kérem küldje el nekem az elérhetőségét és segítünk megtalálni a legjobb megoldást.

   Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend