Klíma karbantartása és tisztítása Érdekel a véleményed

Miért fontos a klímakarbantartás?

A klíma és légkondicionáló berendezések valamint hűtéstechnikai berendezések karbantartásánál három fő szempontot kell figyelembe venni:

 • egészségünk védelme
 • energia felhasználás csökkentése
 • a berendezések élettartamának növelése.

Klíma tisztítás az egészségünk védelme érdekében:

Valószínűleg ön is halott már arról a tényről, hogy egy rosszul karbantartott elhanyagolt klímaberendezés bizonyos gombáknak, baktériumoknak táptalajául szolgálhat. Ezek közül a legveszélyesebb a Legionelia pneumophila ismertebb nevén a legionárius tüdőgyulladás, de ennek kialakulása lakossági klímaberendezések esetén elenyésző.

Magyarországon 2003-ban ismertté vált esetek száma 124, ebből a meghaltak száma 8 fő. Ebben a statisztikában egyetlen eset sem vezethető vissza a szobai klímaberendezésekre.

Lényegesen nagyobb veszélyforrást jelent a klíma beltéri egységekben elszaporodható penészgombák jelenléte, amelyek spóráira sokan allergiásak. Ezen kívül számos légúti megbetegedéseket okozhatnak a nem karbantartott klímaberendezések. Számos klímaberendezéseket gyártó cég kifejlesztett már különböző szűrőrendszereket és speciális bevonatokat valamint öntisztító funkciókat, ami csökkenti a klímaberendezések elfertőződésének esélyét, de ezeket is rendszeresen karbantartani kell.

A klímaberendezések beltéri egysége hatalmas mennyiségű levegőt keringtet a helységben, kisebb készülékek esetén 300-500m3/h nagyobb rendszerek esetén több ezer m3/h levegőt forgat a készülék. Ez azt jelenti, hogy egy normál split klíma naponta akár 50-60 szór is átforgatja magán az egész helység levegőjét. Ez gyakorlatilag egy pórszívó teljesítményével ér fel, de a beltéri egységbe beépített szűrő csak a nagyobb pórszemcsék megszűrésére képes. A finomabb mikro porokat a szűrőbetét nem tudja megfogni ezek a beltéri egységbe jutva lerakódnak a készülék belsejében. A hőcserélőre tapadó pór egy részét a lecsurgó kondenzvíz lemossa, de a hatalmas hőcserélő felületen folyamatosan rakódik le, rontja annak hatásfokát és, penészek gombák kialakulásának melegágyává válik.  A lecsorgó kondenzvíz némi mennyiségű port, lemos a hőcserélőről, de ennek nagy része a kondenzvíz tálcában és csőben egy nyákos réteget képez. Ez a nyákos porkeverék, kikapcsolás után folyamatosan beleszárad a kondenz tálcába és az elvezető csövekbe.

Abban az esetben, ha a beltéri egység nincs rendszeresen kitisztítva, akkor a benne lerakodó pór és egyéb lerakódás folyamatosan vastagszik, ennek eredménye képen penész és gombatelepek alakulhatnak ki a beltéri egységben. A készülék ezt a kellemetlen levegőt fogja a helységben folyamatosan keringtetni, ami nem csak, hogy kellemetlenül büdös, de irritáló hatású és komolyabb felső légúti megbetegedéseket is tud okozni.

beltéri egységek és kondenzvíz elvezető csövek tisztítására sokféle klímatisztító aeroszol kapható ezek közül néhány termék a web áruházunkban is megvásárolható. Más savas, lúgos irritáló tisztítószerek egészség károsodást és akár a légkondicionáló berendezésekben meghibásodást is okozhatják.

Klímatisztítás házilag

Jelentős problémát okoz a beltéri egység ventilátor lapátjára rakodó por, ezt sajnos házi módszerekkel nem lehet eltávolítani. A kereskedelemben, nagyáruházakban kapható különböző illatosított fertőtlenítő sprayk, csak a tisztítás látszatát keltik, persze jobb, mint a semmi, de koránt sem oldja meg a készülék teljes fertőtlenítését, tisztítását. A ventilátor lapátra rakódott por réteg huzamosabb idő után úgy elvastagszik, hogy eltömíti a lapátok közötti járatokat, ami a készülék légszállítását és teljesítményét erősen lerontja. A ventilátorra rakódott port csak mechanikai tisztítással lehet eltávolítani, ennek az elvégzéséhez ki kell szerelni a ventilátor lapátot, ami igen költséges és sok esetben körülményes lehet. Még gyakorlott klímaszerelőknek is sokszor nehézséget okoz a ventilátor kiszerelése, ha a beltéri egység nehezen hozzáférhető helyen van.

Szükséges-e karbantartani a klímaberendezést abban az esetben, ha huzamosabb ideig nincs használva.

Sajnos abban az esetben, ha a készülék nincs használva, akkor is porosodik, takarítani is kell egy olyan helységet, amit csak ritkán használunk a por akkor is száll és lerakódik. De nem ez a legnagyobb probléma. Abban az esetben, ha egy készüléket nem használunk, szívesen használják a rovarok, egyéb élősködök. Mind a beltéri és mind a kültéri egységben előszeretettel telepednek meg a pókok, poloskák, legyek és egyéb rovarok ezeket kilószámra szedik ki a kollégák a nem használt klímaberendezésekből. Találkoztunk már döglött egerekkel is a beltériben. A kültéri egységbe pedig a darazsak előszeretettel fészkelnek be. A kondenzvíz kifolyó csőbe előszeretettel fészkelnek bele rovarok, amik megakadályozzák a kondenzvíz szabad kifolyását és ez a beltéri egység gyakori folyását eredményezi. A rovarok nem csak azért problémásak mert büdösek, de az elektromos panelon apró zárlatokat képesek okozni, ami a készüléket tönkre teheti. Ha egy készüléket hosszú ideig nem használunk, attól még a hűtőközeg elszivároghat, ezért bekapcsolás előtt ajánlatos átnézetni egy szerelővel, ha el akarjuk kerülni a nagyobb javításokat.

Milyen sűrűn kell egy klímát karbantartani?

A klímagyártók előírják az évenkénti minimum egyszeri, de egyes típusú készülékek fűtési üzemben is használt, vagy kiterjesztett garancia esetén a minimum évi kétszeri karbantartást is. Vannak olyan szennyezett, poros helyek vagy ahol a készülékeket folyamatosan használják ahol akár évente négyszer-ötször is ki kell tisztítani a klímaberendezést.

Klímaberendezések karbantartása Budapesten és az egyéb nagyvárosokban főként forgalmas főutak mellett vagy nyárfavirágzásnak kitett területeken fokozottan fontos, mert ezeken a területeken akár 1-2 havonta is ki kell tisztítani a készüléket.

Klíma karbantartás az energia felhasználás csökkentése érdekében:

A klíma és légkondicionáló rendszerek üzemeltetői jelentős energia megtakarítást érhetnek el abban az estben, ha a berendezéseiket rendszeresen karbantartják. Egy Svédországban készült tanulmány szerint 164 vizsgált berendezés 87 százaléka már a beüzemeléstől számított rövid időn belül magasabb áram felhasználás mellett üzemelt.

Ennek főbb oka a hűtőrendszerek hőcserélő felületeinek elkoszolódása. Ezeket a hőcserélő lamellákat a technika fejlődésével egyre sűrűbbre gyártják a jobb helykihasználás érdekében. A sűrűbb lamelláztatnak köszönhetően a por és egyéb szennyeződések könnyebben megtapadnak a felületen, és a hosszabb ideig nem tisztított berendezéseknél ez teljesen el is tömődhet. Az így lerakódott szennyeződések megakadályozzák a szabad levegő áramlását túlmelegedést, ezáltal nagyobb energiafogyasztást, rosszabb esetben a készülék tönkremenetelét is eredményezheti.

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok a klímaberendezések ahol nyárfák vannak a közelben, mert ennek a szálló virága akár egy pár nap alatt is képes elszennyezni egy berendezést. Találkoztam már olyan készülékkel, ami májusban lett telepítve és a nyárfavirág annyira eltömítette, hogy júliusban a kompresszor leégett.

Rendszeres karbantartás mellett akár 30-40 százalékos energia megtakarítást érhetünk el. Az előző adatból látszik, abban az esetben, ha valaki elhanyagolja a klímaberendezés karbantartását, azt folyamatosan a megemelkedett fogyasztásnak köszönhetően a villanyszámlában fizeti meg.

Nagyon fontos tudni, hogy a hűtő, légkondicionáló berendezésekre a gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát, ha az előírt karbantartásokat évente minimum egy alkalom hőszivattyús berendezéseknél évi két alkalom az üzemeltető rendszeresen elvégezteti és ezt a berendezés gépkönyvében vezetett karbantartási dokumentummal és számlával, igazolni is tudja.

Egy másik fontos dolog, ami a karbantartás mellett szól a klíma- és hűtőberendezésekben található mechanikus forgó, mozgó alkatrészek és nem utolsó sorban az elektromos rendszerek működésének a felülvizsgálata. A mechanikus alkatrészek és csapágyak elhasználódása vibrációhoz és jelentősen erősödő zajhatáshoz vezethet. Az elektromos alkatrészek felülvizsgálata fontos a megfelelő működés és energia felhasználás érdekében, sőt egy elhanyagolt légkondi akár súlyos áramütést vagy akár tüzet is okozhat.

Van még egy dolog a klíma és hűtéstechnikai berendezéseknél, amire nagyon oda kell figyelni, ez a hűtőközeg szivárgás ez több problémát is okozhat. Ami a leg kézzel foghatóbb probléma, hogy a berendezésünk nem fog megfelelően hűteni és ez által jelentősen nő az áramfogyasztás és csökken a teljesítmény. Nagyobb hűtőközeg hiány mellett való működtetés a berendezés tönkremenetelét is okozhatja.

Másik és nem utolsó szempont a hűtőközegek környezetkárosító hatása. A 1516/2007/EK Rendelet a 842/2006/EK rendelet alapján az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések általános szivárgásellenőrzési eljárásnak kell alávetni, ez az üzemeltető feladata. Ennek elmulasztása súlyos pénzbírsággal sújtható.

Klímakarbantartás:

Egy átlagos klímaberendezésnél az alábbi karbantartási munkákat kell elvégezni:

 • a klímaberendezés beltéri egységének burkolatának tisztítása
 • beltéri egység szűrőinek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése
 • beltéri egység hőátadó felületének, cseppvíz tálcájának és csövének valamint a ventilátor egységnek vegyszeres tisztítása
 • kültéri egység kondenzátorának sűrített levegővel, vagy erősen szennyezett felületnél nagynyomású mosóval történő tisztítása
 • befújt levegő mérése
 • áramfelvételek ellenőrzése
 • hűtőközeg nyomásellenőrzés (ha szükséges)
 • a klímaberendezés csatlakozóinál hűtőközeg szivárgás ellenőrzés, ha szükséges a csatlakozások felülvizsgálata, után húzása
 • a klímaberendezés elektromos rendszerének felülvizsgálata
 • a klímaberendezés mechanikai egységeinek felülvizsgálata
 • a klímaberendezés megfelelő rögzítésének a vizsgálata

Klímakarbantartás:

Mi a legionárius betegség, klíma betegség?

1976 júliusában, Philadelphiában az Amerikai Legionáriusok nevű veterán segélyszervezet tartott nagygyűlést a tanácskozás után nem sokkal a résztvevők között ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járvány tört ki. A gyűlésen részt vett közel 4400 emberből 182-en betegedtek meg, 147 fő kórházba került és 29-en meghaltak.

Nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, mert kezdetben a hatóságok terrorcselekményre gyanakodtak. 1977 januárjában ismerték fel az új baktériumfajt és a legionáriusok tiszteletére Legionelia pneumophila névre keresztelték. A szakemberek a fertőzés forrásaként a szállodai konferenciaterem központi légkezelő berendezésének nedvesítő kamráját valószínűsítették.

Magyarországon 2003-ban ismertté vált esetek száma 124, ebből a meghaltak száma 8 fő. Ebben a statisztikában egyetlen eset sem vezethető vissza a szobai léghűtő rendszerre. A legionellák a bőrön át vagy az emberi tápcsatornába jutva semmilyen betegséget nem okoznak, fertőzés csak úgy alakulhat ki ha a fertőzött vizet belélegezzük. A legionellák rendkívül ellenálló baktériumok a tüdőbe jutva a fertőzött személy immunrendszerének állapotától függően szaporodni kezdhetnek a védekező falósejtekben és a védekezés közben elpusztuló falósejtek váltják ki a tüdőgyulladást.

A legionellák két -féle betegséget okozhatnak:

 • A nagyobb méretű baktériumok fennakadnak a felső légutakban ez váltja ki az ún. Pontiac lázat ez egy influenzaszerű megbetegedést okoz. Halálos Pontiac láz a mai napig nem ismert.
 • A legionellás fertőzések másik formája kezdetben influenzaszerű tüneteket mutat majd ezt nagyon magas lázzal járó tüdőgyulladás követi. Amihez gyakran idegrendszeri és emésztőszervi tünetek is társulhatnak. Ezt a fajta fertőzést sokszor influenzának vélik, ezért a betegségek oka sokszor ki sem derül.
 • A legionellózis fertőzés természetes körülmények között soha nem jöhet létre, mert a természetben nincsenek meg a feltételei. Ez csak akkor alakulhat ki ha az erősen fertőzött vízcseppeket belélegezzük és a fertőzés olyan mértékű ami meghaladja az adott személy immunrendszerének ellenálló képességét.

A legionellozis tipikusan civilizációs betegségnek mondható. A természetes vizek olyan kis koncentrációban tartalmazzák ezeket a baktériumfajtákat, hogy ezek az emberi szervezetre nem jelenthetnek veszélyt. A fertőzés kialakulásához mindenképpen olyan mesterséges környezetre van szükség, amibe a baktériumok be tudnak jutni és ott kellőképpen el tudnak szaporodni. Erre alkalmasak lehetnek a nagyobb épületgépészeti klímarendszerek, és ha ezek fertőzött vízcseppeket juttatnak ki magukból, akkor van esély arra, hogy ezeket valaki tartósan belélegezze.

A fertőzés legfőképpen veszélyes az idős gyenge immunrendszerrel rendelkező személyeknél, vagy azoknál a fiataloknál, akiknél még nem alakult ki megfelelő védettség a fertőzésekkel szemben. Sokféle olyan klíma- és szellőzőrendszer működik ahol adottak a feltételek a legionellák kialakulására és rendszeresen bocsátanak ki fertőzött vízcseppeket a légkondicionált emberi környezetbe.

A komfort splitklíma berendezések általában nem tartoznak ide, mert ha megfelelően vannak felszerelve, akkor pangó víz tartósan nem maradhat a beltéri egységekben, és a kiáramló viszonylag kis légsebesség sem képes folyadékcseppeket juttatni a környezetbe. A legionella-baktériumok ellen számos módon lehet védekezni különböző fertőtlenítő módszerekkel a nagyobb klímatechnikai rendszerekben az UV sugaras fertőtlenítést alkalmazzák.

Összegezve a fent említett tényeket elmondhatjuk, hogy nagyon fontos feladat a klíma és légtechnikai rendszerek folyamatos karbantartása és felülvizsgálata.

 

Miért fontos a klímaberendezések tisztítása, karbantartása?

A képünkön egy szétszerelt lakossági klímaberendezés beltéri egysége látható a készülék alsó részén tisztán látszik a ventilátor járókerékre valamint az egész beltéri egységre tapadt penész, gomba és ki tudja még mit tartalmazó egyveleg.

Ilyen és ehhez hasonló légkondicionáló berendezésekkel találkozunk a karbantartási munkáink során. Ez alapján eldöntheti, hogy fontos-e a légkondicionáló berendezések karbantartása, fertőtlenítése. Ha ön otthonában vagy munkahelyén, rendelkezik klímaberendezéssel és nem, akarja, hogy családja, kollégái, ügyfelei vagy bárki más megbetegedjen akár hosszú távon a klímaberendezés által kifújt fertőzött levegőtől akkor fontolja meg a klímakarbantartást.

Klímakarbantartás árak

Egy klímaberendezés karbantartásának az ára függ a rendszerességtől. Abban az esetben, ha a készülék újonnan lett felszerelve és a karbantartás folyamatosan el van végezve, akkor maximum 15 ezer forintból megúszható. Abban az esetben, ha a készülék régóta nem volt karbantartva és erősen szennyezett, akkor a klíma karbantartás ára 20-30 ezer forint is lehet.

Természetesen lehet a piacon ettől eltérő klíma tisztítás árakat találni, de óvva intek mindenkit azoktól a karbantartóktól, akik csak sprayvel befújják a készüléket és még számlát sem adnak. Egy karbantartás esetén a minimum a számla, amivel egy esetleges meghibásodás esetén lehet igazolni az elvégzett karbantartást. Az sem ártana, ha a számla mellé lenne csatolva egy jegyzőkönyv, néhány gyártó a garancia jegyben írja elő a karbantartás igazolását.

A klímaberendezés meghibásodása esetén az első dolog, amit a készülék számlája és garancia jegy mellé kér a gyártó az elvégzett karbantartások igazolása, ez csak számlával lehetséges.

Miért szükséges a számla?

Szakszervizként gyakran találkozunk olyan esettel, hogy a készülék meghibásodása esetén a karbantartását, semmilyen módon nem tudja igazolni az ügyfél. Ez főként akkor okoz problémát mikor a kedves klímaszerelő, aki eladta a készüléket nem tudja, vagy nem akarja azt megjavítani. Természetesen a klíma karbantartást évenként megcsinálta, de számlát elfelejtett adni. Mivel a mester a javításhoz már nem ért ezért javasolja az ügyfélnek ,hogy hívja a márkaszervizt. Ebben az esetben a szervizes kollégák első kérdése kitől vette a készüléket? Hol van a számla és a garancia jegy, valamint az előírt karbantartást igazoló dokumentumok. Ezek hiányában hiába van akár 5-10 év garancia a készülékre, ha a szükséges klímakarbantartásokat nem lehet számlával igazolni, akkor sajnos meg kell fizetni a javítási és alkatrész költségeket is.

Klíma karbantartási szerződés

A fentiek elkerülése érdekében ajánlatos karbantartási szerződést kötni azzal a céggel, akitől a klímaberendezés származik. Ez azért jó, mert az évenkénti karbantartást a cég rendszeresen ütemezetten elvégzi és nyilatkozik, hogy vállalja a garanciális időszak alatt a készülék szakszerű javítását is.

Mikor érdemes a klímakarbantartást megrendelni?

Az első meleg napok beköszöntével ugrásszerűen növekszik a klímaszerelő karbantartó vállalkozások leterheltsége, ami rövid idő alatt sok esetben kezelhetetlen méreteket ölt. A várakozási idő rendkívüli esetben, akár több hetes vagy hónapos sorban állást is jelenthet. Ilyenkor mindenkinek hirtelen eszébe jut, hogy klímát kellene venni, mert már tavaly sem vállalta senki a szerelést. És ilyenkor kapcsolja be először a klímát minden tulajdonos, szinte ugyanazon a napon, és különböző problémákat tapasztalnak.

Mik lehetnek a problémák karbantartás elmulasztása esetén?

 • csöpög a klíma
 • büdös a klíma
 • zajos a klíma
 • nem hűt a klíma
 • jegesedik a klíma
 • nem indul a klíma
 • leveri a biztosítékot a klíma

A fent említett problémák százaival érkeznek hozzánk a megrendelők és sokszor már a telefon is kiakad a rengeteg bejövő hívástól. Ezért érdemes a karbantartás megrendelését késő ősszel, télen, vagy kora tavasszal megrendelni, mert aki áprilisig vár az már valószínű elkésett. Sok cég tavasztól őszig nem is vállal karbantartást vagy csak emelt akár 3 szoros áron!

Klíma gáztöltés

Gyakori kérdés, hogy a gáztöltés benne van-e a karbantartás árában? Ez abban az esetben benne van, ha cégünk szerelte a készüléket és ha esetleg valamilyen műszaki probléma miatt elszivárog a hűtőközeg, akkor természetesen kijavítjuk a hibát és garanciában pótoljuk a hűtőközeget. Ilyen probléma viszont igen ritkán fordul elő.

Egy klímaberendezésből, ha szakszerűen van szerelve, nem mehet el a hűtőközeg. Persze hosszú idő alatt előfordul, hogy csekély mennyiség elszivárog ez jelenthet némi teljesítmény esést a készüléknél ezt természetesen pótolni kell. Abban az esetben, ha a készülékből rövid idő alatt elszökik a gáz, felszerelés után néhány nap vagy egyik nap még hűtött a másik nap nem akkor lehet arra gyanakodni, hogy a rendszer kilyukadt. Szivárgó klímát viszont tilos után tölteni mivel az rövid időn belül elereszti újból a hűtőközeget. Ilyen esetben mindig szivárgás keresést, nyomáspróbát kell végezni és ki kell javítani a hibát. Egy ilyen beavatkozás igen költséges lehet, ha esetleg olyan helyen lyukas, amit nem lehet javítani akkor alkatrészt is kell cserélni. Komolyabb esetben akár 100.000.- Ft feletti javítási költséggel is lehet számolni.

A klíma gáztöltés ára önmagában is költséges beavatkozás. Mivel az egyes hűtőközegek ára az utóbbi időben akár 4-5 szeresére is emelkedett ezért csak a gáz 25-30 ezer forint/kg. Ehhez jön még a kiszállási javítási költség, ami szerencsés esetben néhány tízezer forint, de rossz esetben, ahogy fent említettem akár százezer forint feletti összeggel is lehet kalkulálni.

Ezért fontos a klímakarbantartás, mert az esetleges szivárgás időben észre lehet venni, és ha garanciális a készülék és a karbantartások rendszeresen igazoltan el vannak végezve, akkor a klímagáz töltés költségét a gyártó fizeti. Kivétel, ha a hűtőközeg szivárgás, beszerelési hibára vezethető vissza.

Klíma Karbantartás

Töltse ki az űrlapot és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot klíma karbantartással kapcsolatban.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Send this to a friend