Klíma nélkül maradhatnak az üzletek és vendéglátóhelyek, frisslevegős klíma az előírás 1

Szombaton a kormány bejelentette, hogy tovább lazítanak a járványügyi előírásokon, és hétfőtől Budapesten is megszűnnek a kijárási korlátozások és kinyithatnak az üzletek és vendéglátóhelyek.

A lazító rendelkezések mellett azonban megjelent egy új jogszabály (213/2020. (V. 16.) Korm. rendelet a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről, ami igencsak fejfájást okozhat a vendéglátóhely tulajdonosoknak. Bár egyelőre még csak a teraszokon és kerthelyiségekben lehet a vendégeket fogadni, de a további lazítások miatt rövidesen majd a belső terekben is megindulhat a kiszolgálás.
A kormányrendelet kimondja, hogy csak olyan hűtő-fűtő berendezés használható a vendéglátóhelyeken melyek a szabadból szívják a friss levegőt, kivételt képeznek az élelmiszerek és egyéb nyersanyagok megóvására szolgáló hűtő eszközöket.

Sajnos ez az előírás igencsak megnehezíti a vendéglátóhely tulajdonosok helyzetét mivel a legtöbb ilyen helyen, belső keringtetéses klímamegoldások szolgáltatják a hűtést-fűtést. A közelgő nyári melegben igen csak nehéz lesz megfelelni az előírásoknak.

Egy Kínai Kantoni étteremben vizsgálták a Koronavírus fertőzés lehetséges okait. A vizsgálat kimondja, hogy a fertőzést az egyik asztaltól a másikig a légkondicionáló erős légáramlása juttatta tovább mivel az emberek megfelelő távolságra ültek egymástól ezért valószínű a klíma légáramlása okozta a bajt.
Ez érdekes megállapítás, mert ha a fertőzést a légkondi erős légáramlása juttatta tovább, akkor lényegében teljesen mindegy, hogy az bentről vagy kintről szívja a levegőt, hiszen ebben a tanulmányban az erős légáramlásra hivatkoznak. Akkor ezek értelmében még egy ventilátort sem szabadna használni a helységeken belül, mert az is elfújja a fertőzött levegőt egyik embertől a másikig.

Szinte minden szellőztető és légkondicionáló berendezés valamilyen arányban visszakeveri, a belső levegőt, kivételt képeznek a speciális keverőkamra nélküli hővisszanyerős vagy 100%-ban frisslevegős ipari légkondicionálók.

A frisslevegős klímaberendezések

A 100%frisslevegővel dolgozó klímaberendezések kiépítése viszonylag költséges és az üzemeltetésük is többletköltséggel jár a hagyományos belső keringetéssel működő berendezésekhez képest. A leggyakoribb ilyen készülékek az oldalfali és kazettás, valamint mennyezeti split klímaberendezések, ezek teljes mértékben a belső levegőt forgatják.

A légcsatornás klímaberendezések alkalmasak arra, hogy a kintről beszívott friss levegőt megfelelően hűtsék, vagy adott esetben fűtsék, ezek beépítése utólagosan is megoldható, de a hővisszanyerős rendszerekhez képest több energiát fogyasztanak, mivel állandóan a kintről beszívott forró levegő lehűtésével kell megbirkózniuk.

A fertőzés veszélyre bizonyos fokon megoldást nyújthatnak a különböző elekto filterek és UV sterilizáló egységek. Ezeket légcsatorna rendszerekbe lehet beépíteni és a rajtuk áthaladó levegőt fertőtlenítik.

További cikkek a légcsatornás klímaberendezésekről →

One Comment

  1. Egyetértek a rendelkezéssel.
    Sajnos egy-két nagyobb irodaházat és áruházat kivéve szinte mindenhol belső keringtetéses klíma van, amely kiválóan alkalmas a fertőzések továbbítására. Ezek a készülékek nem cserélik a levegőt, így nem biztosítják az oxigén utánpótlást, valamint a káros anyagok és a pára eltávolítását. Sajnos eléggé félvállról veszik a szellőztetést, holott adott esetben fontosabb, mint a hűtés. A “feldobunk egy split klímát oszt’ jóvan” hozzáállás már régen idejét múlt, az egészség megőrzése, valamint a hatékony és egészséges beltéri munkavégzés érdekében frisslevegős klímára van szükség.

    Bárény Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend