50°C panellakásban Nyáron? Ne szenvedd végig a nyarat! Érdekel a véleményed

Aki panellakásban lakik, vagy csak huzamosabb ideig tartózkodik a nyári forróság idején az biztosan tudja, mennyire elviselhetetlen tud lenni egy panellakás hőmérséklete. Sajnos a nappal felmelegedett betontömeg éjszaka is folyamatosan ontja magából a hőt és ezen az ablakok nyitása kereszthuzat sem tud mérsékelni. Többnapos álmatlan éjszaka után mindenkiben felmerül a klímaszerelés panellakásba, gondolata.

Panel lakások esetén költséghatékony klímatizálást jelent a split vagy multi split klímaberendezések telepítése. Amit fontos tudni, hogy egy készülékkel lehetetlen egy egész panellakás klímatizálását megoldani. Gyakori eset a nappaliba történő nagyobb klíma maximum 3,5 kW-os készülék beszerelése. A nappaliból kiáramló hideg némileg mérsékli a lakás többi részében is a hőmérsékletet, azért ettől a megoldástól sokat nem lehet elvárni, de legalább van egy élhető helység a lakásban.

Egy átlagos panellakás klímatizálásához általában 2-3 berendezés felszerelése javasolt, de természetesen mindenkinek a pénztárcája és a meleg tűrő képessége határozza meg a készülékek számát.

Klímaszerelés panellakásba

Panellakások klímaszerelése esetén a helyzet kicsit speciális a klíma csöveket nem lehet a falba bevésni ez által eltüntetni azokat a szerelés falon kívül, dekor csatornában történik. A szerelést nehezíti a kültéri egység vagy egységek elhelyezése és a kondenzvíz elvezetésének a kialakítása is.

A kültéri egységeket ahol van, erkély ott viszonylag könnyű elhelyezni a nehézség akkor lehet, ha a klímatizálandó helység és az erkély messze van egymástól. Műszakilag át lehet hidalni a távolságot, de a kiépítés költsége nagyon megemelheti a beruházási költséget. A kültéri és a beltéri egységek közötti távolságot úgy célszerű kialakítani, hogy az a lehető legrövidebb legyen.

Abban az esetben, ha nincs erkély vagy az távol esik a beltéri egységtől a kollégák az ablak alá telepítik a készüléket, úgy hogy az onnan elérhető karbantartható legyen. Ez a módszer viszonylag egyszerű és a legtöbb esetben megoldható. Természetesen az alsó szinten egyszerűen létráról is lehet szerelni ez megkönnyíti némileg a kivitelezést.

Panellakások klímatizálása esetén lehetőség szerint kerüljük az olyan telepítést ahol alpinistát is igénybe kell venni a kültéri szereléshez. Ez azért problémás mert egyrészt drágább másrészt a későbbiekben karbantartás, javítás esetén is mindig alpinistát kell hívni és ezt a megrendelőnek kell megfizetni.

A másik fontos dolog panellakások esetén a kondenzvíz elvezetés. Sok helyen lehet találkozni a fejre csöpögő klímaberendezésekkel. A klíma hűtés üzemmódba a beltéri egységben termel kondenzvizet fűtésben pedig ez a kültéri egységnél jelentkezik. A kondenz elvezetését több féle képen meg lehet oldani akár visszavezetni a lakásba, hogy ne kifelé csepegjen. Vannak olyan társasházak ahol a kondenzvizet nem is lehet kivezetni annak összegyűjtéséről, visszavezetéséről gondoskodni kell.

Panel klímaszerelés előtt mindenképpen kell konzultálni a közös képviselővel, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kültéri egységek elhelyezésére és a kondenzvíz elvezetésre. Ez nem a klímaszerelő feladata és felelőssége. A szabályozás kerületenként, városonként lakó közösségenként más és más ezért ez a kérdést szerelés előtt érdemes körüljárni.

Ami kérdésként gyakran felmerül a panel klímaszerelések esetén az elektromos hálózat. Régi alumínium vezetékek esetén gyakran a földelés is hiányzik főleg a szobákban. Ebben az esetben mindenképpen ki kell építeni egy elektromos betápot az elosztó szekrényből földelés nélküli vezetékekre tilos csatlakoztatni a klímaberendezéseket.

A legtöbb esetben rutin munka a panellakásokban történő klímaszerelés, egy egyszerűbb szerelés néhány órát vesz igénybe. Ami nehézséget okozhat az a beton falak átfúrása, de ezt egy jól felszerszámozott klímaszerelő gyorsan megoldja.

Egy klíma panellakás szerelési költsége, egy helységre készüléktől függően, 200-300 ezer forint között áll meg, de több készülék szerelése esetén a költség természetesen arányosan növekszik.

Ha nem tudod, hogy melyik klíma a legjobb számodra, akkor töltsd ki a Klíma panellakásba ajánlót és segítünk a számodra legjobb klímát kiválasztani!

Klíma Ajánló Panellakásba

Töltsd ki az űrlapot és segítünk kiválasztani a megfelelő klímát panellakásodba.

Igen, van szigetelés.Nincs.

HálószobaGyerekszobaNappaliÜzlethelyiségIrodaEgyéb

MindegyLGPanasonicToshibaDaikinHitachiMideaGreeCascadeNordMDV

Igen, szeretnék kérni. (Ajánlott)Nem, köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend