Minden, amit a KLÍMA vásárlásról tudni érdemes Érdekel a véleményed

Ha ezeket a sorokat olvassa, ön bizonyára érdeklődik a klímaberendezések iránt. Mivel végeláthatatlan a választék a berendezések között, ezért szeretnénk önnek egy kis segítséget, támpontot adni, hogy a megfelelő döntést tudja hozni és hosszú távon élvezhesse a klímaberendezések által nyújtotta előnyöket.

Alapesetben a vásárlók tudatában számos kétely merül fel a klímaberendezésekkel kapcsolatban. Sok embernek rossz tapasztalata van és rengeteg téves információ kering a köztudatban. Nézzük, mik ezek a tévhitek.

Tévhitek:

Sokat fogyaszt a klíma, hangos a klíma, egészségtelen a klíma, túl hideget fúj a klíma és sorolhatnám még a jellemzőket. Ezek az állítások nem alaptalanok, de egy jól kiválasztott és megtervezett berendezéssel ezeket a problémákat egytől egyig kizárhatjuk.

Honnan erednek ezek a félelmek? A leggyakrabban találkozik az ember az autójában klímaberendezéssel manapság már szinte alap felszerelés minden gyártónál. Az autókban, sok esetben főleg a hagyományos nem digit klímáknál, nehéz szabályozni a hűtést és közvetlenül ontja a kis légtérbe a nem ritkán 0-5 fok közötti hideg levegőt a klímaberendezés. Itt nem megfelelő használat esetén rövid út vezet a megfázáshoz.

Gyakori a rossz tapasztalatot okoznak a túlhűtött üzletek, éttermek, mozi és színháztermek egyéb közcélra használt klímatizált terek. Ezeknél a létesítményeknél gyakori a nagyon régi elavult rendszer valamint a karbantartások hiánya, ami a kellemetlen hőérzeten felül esetleges irritációt is okozhat a szemben, fülben, légutakban. Gyakran találkozhatunk még légkondicionálással szállodákban és a munkahelyeken is. Ezekben az egységekben is sajnos sok az elavult rendszer és sokszor az új kiépítés esetén tisztelet a kivételnek anyagi szempontból a leg olcsóbb megoldást válasszák az üzemeltetők.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően mára egyre elérhetőbbek a lakosság számára is megfizethető kategóriát képviselnek a korszerű inverteres klímaberendezések. Ezeknek számos előnye van a hagyományos on-off, ki-be kapcsolós készülékekhez képest.

A legfontosabb előnyei az inverteres klímaberendezéseknek a hagyományos klímákhoz képest:

 • alacsony energiafogyasztás
 • alacsony zajszint
 • pontosan szabályozott hűtés és fűtés
 • magasabb nem olyan hideg befújt hőmérséklet hűtés üzemmódban
 • intenzívebb fűtési teljesítmény
 • komfortosabb légelosztás
 • a magasabb befújt hőmérsékletnek köszönhetően kevésbé szárítják a levegőt
 • szűrési és fertőtlenítési funkciók
 • megbízható működés
 • többféle vezérlési lehetőség

Klímavásárlás előtt az alábbi fogalmakkal célszerű tisztába lenni, hogy a választás zökkenő mentes legyen.

Split klíma:

Alapvetően a split szó jelentése hasított, osztott ebből adódóan a split légkondicionáló berendezések minimum két fő részből állnak. A splitklímák két alapvető részegysége a kültéri egység és a beltéri egység. A klímaszerelés során a klímaszerelő szakemberek ezeket az egységeket kötik össze csövekkel, kábelekkel, miután alkalmasak lesznek hűtésre és egyre inkább fűtési feladat ellátására is.

Multi split klíma:

A multi split klímaberendezések esetén lehetőség van egy kültéri egységre több darab beltéri egységet csatlakoztatni. A csatlakoztatható beltéri egységek számát a kültéri egység kialakítása és teljesítménye szabja meg. A normál split kültéri egységre csak egy darab beltéri egységet lehet csatlakoztatni, míg a multi split esetén ahány pár csatlakozó csonkja van a kültérinek, annyi beltérit lehet csatlakoztatni rá. A leggyakoribb multi kültéri egységekre maximum 5 néhány típus esetén 6 db beltéri egységet lehet csatlakoztatni. Léteznek úgynevezett szuper multi berendezések is ezekre akár 9-10 beltéri egység is csatlakoztatható de ezeknél egy elosztó doboz közbeiktatására van szükség.

Egy multi kültéri egységre különböző teljesítményű és kialakítású beltéri egység is csatlakoztatható. A multi beltéri egységek 1,5-7 kW teljesítmény tartományban elérhetőek.

A beltéri egységek kialakításuk szerint lehetnek:

 • oldalfali beltéri egység
 • kazettás beltéri egység
 • légcsatornázható beltéri egység
 • parapet beltéri egység
 • mennyezeti beltéri egység
 • konzol beltéri egység

A multi klímaberendezések előnye, hogy egy kültéri egységre több beltéri csatlakoztatható, ez praktikus olyan helyen ahol nincs hely több kültéri egység elhelyezésére, de esztétikai szempontból is jobb megoldás a multi készülékek választása. Egy multi rendszer telepítése viszont általában drágább mint több különálló monó split klíma (egy kültéri egy beltéri) alkalmazása.

Inverteres klíma:

Az inverter lényegében egy fordulatszám szabályzó elektronikai eszköz. A légkondicionálóba beépített inverter a kültéri egységben található a hűtő kompresszor és ventilátorok fordulatát szabályozza a kívánt hűtési, fagy fűtési teljesítménynek megfelelően. Ennek számos előnye van nem csak az energia megtakarítás és csendesebb működés teszi lehetővé, de nem utolsó sorban a lágyabb kíméletesebb hűtés és fűtés is. Az Európai Unióba az energiafelhasználás csökkentése érdekében már csak kizárólag inverteres klímaberendezéseket lehet forgalomba hozni. (Klíma márkák: LG, Daikin, Midea, GREE)

Klímaberendezések főbb csoportjai és azok jellemzői.

Ablak klíma:

Az ablak klíma berendezések ahogy arra a neve is utal ablakba vagy falnyílásba beépíthető klímaberendezések. Az ablak klíma berendezések kompakt készre szerelt egységek a telepítéséhez nem szükséges klímaszerelő szakember. Az ablak klímák nagy előnye, hogy nem kell össze szerelni és viszonylag kis helyet foglalnak. Sok helyen alkalmazható viszonylag könnyen telepíthető. Hátrányuk, hogy nem túl esztétikusak és viszonylag zajosak, modern épületekben az alkalmazásuk már egyáltalán nem jöhet szóba.

Mobil klíma:

A mobil klímák kompakt készülékek nem fixen telepített berendezések. A mobil klímákat lehet mozgatni egyik helységből a másikba szállítani, ez a tulajdonság adja a készülék legfontosabb előnyét. A mobil klímák első látásra gyors megoldást nyújtanak a klímatizálásra és sok helyen nem is nagyon van más alternatíva a hűtésre, de alapvetően a legtöbb mobilklíma egyáltalán nem komfortos és energia pazarló megoldás.

A tévhitekkel ellentétben a mobil klímának is kell levegő kivezetés, aminek a kialakítása sok esetben elég körülményes. A mobilkímák levegő kivezető csöve 12-16 cm átmérőjű gégecső ezt kell, átvezeti az ablakon vagy falon.

A mobil klímák között három fajta kialakítás elterjedt. Létezik egycsöves mobil klíma ez a legáltalánosabb és legrosszabb megoldás. Két csöves mobil klíma ez valamivel jobb, de 2 kivezetést kell kialakítani. És mobilsplit klíma ezek a berendezések már nem kaphatóak pedig a három kialakítás közül ez volt a legpraktikusabb, de a hűtőközeg szivárgás leszorítása miatt az Unióba már nem telepíthető.

Oldalfali split klíma:

Az oldalfali split berendezések a legáltalánosabb klímaberendezések, viszonylag könnyen és gyorsan telepíthetőek szinte bárhová felszerelhetőek. Az oldalfali klímaberendezések alkalmasak lakások, családi házak irodák kisebb üzletek, vendéglátóhelyek klímatizálására. A legszélesebb típusválasztékban kaphatóak és árban is a legkedvezőbb berendezések. Az oldalfali klímák 1.5-7.0 kW közötti teljesítmény tartományban kaphatók. Az oldalfali beltéri egységek általában fehér színűek, de léteznek színben és formában a szokványostól eltérő készülékek is.

Parapet klíma:

A parapet klímaberendezések beltéri egysége radiátorszerű kialakításban készülnek elhelyezésük olyan helyen praktikus ahol nem áll rendelkezésre az oldalfali berendezések számára alkalmas függőleges falfelület. Ez a megoldás alkalmas például padlásterekben ahol csak egy alacsony függőleges parapet falfelület van.

A parapet készülékek alul szívják a levegőt és felfelé fújják ki, kialakításuknak köszönhetően a legtöbb típust mennyezetre vízszintesen is lehet szerelni.

Mennyezeti klíma:

A mennyezeti klímák nagyon hasonlóak a parapet klímákhoz sok esetben ugyan az a készülék, de a nagyobb teljesítményű berendezéseket általában már csak mennyezetre lehet szerelni. A mennyezeti berendezések alkalmasak nagyobb légterű helységek klímatizálására is 2,5-16 kW teljesítménytartományban kaphatóak. A mennyezeti klíma felszerelése praktikus alacsonyabb belmagasságú helységek klímatizálásánál is.

Kazettás klíma:

A mennyezetbe építhető kazettás klíma felszereléséhez minden esetben szükség van álmennyezetre. A készülék test a szem elől rejtve van csak a berendezés légelosztó rácsa látható a mennyezeten. A mennyezeti klímaberendezések különböző kialakításban készülnek a légelosztás szempotjából létezik 1 utas, 2 utas, és 4 utas típus is. A kazettás berendezések praktikusak nagy légterű magas belvilágú helységekben, családi házakban, nappaliban, padlásterekben. Üzletekben, irodákban, éttermekben, mozi és előadó termekben is nagyon elterjedt megoldás. A kazettás klímaberendezések további előnye, hogy egy ventilátor alkalmazásával akár frisslevegő betáplálására vagy egy másik helység párhuzamos klímatizálására is alkalmas.

Légcsatornás klíma:

A légcsatornás más néven központi légcsatornás klímaberendezések alkalmasak több helység egyidejű klímatizálására. A berendezés egy kültéri egységből és egy légcsatornára csatlakoztatható beltéri egységből áll ezzel a megoldással számtalan helység klímatizálása megoldható. A készülék elhelyezéséhez minden képen kell álmennyezet családi házak esetén a beltéri egység a leggyakrabban a padlástérben, garázsban háztartási helységben kap helyet. A légcsatornás berendezések előnye az esztétikus megjelenés a helységben csak a szellőző rács látszik a készülék rejtve van a szem elől. További előnyük a jobb légelosztás kisebb húzat hatás hangtalan észrevétlen működés, frisslevegő utánpótlásra is alkalmas. A légcsatornás rendszerek kivitelezése viszonylag drága és a helységenkénti szabályzás lehetőségének vannak korlátai és szintén magas költséggel jár.

A légcsatornás berendezések alkalmazása családi házak esetén nagyon praktikus ahol a szobák a tetőtérben vannak és a mennyezet könnyű szerkezetes. A beltéri egység a tetőtérben kap helyet a szobák légcsatornákon keresztül a mennyezetbe vágott légrácsokon kapják a lehűtött vagy fűtött levegőt. Ez utólagosan is szinte minden javítás nélkül is beszerelhető nem kell falat vésni, nem látszanak kábelcsatornák, egyéb csövek kábelek a falon, mint a hagyományos split klíma utólagos beszerelése esetén.

Oszlop klímaberendezések:

Európában nem annyira elterjedt megoldás, de azért előfordulnak, nagyméretű nappalikban, tárgyaló és előadó termekben. Leggyakrabban nálunk ipari helységekben, reptereken, csarnokokban, gyárakban, találkozhatunk oszlop klímaberendezésekkel.

A rendelkezésre álló klímatizálási megoldásoknak még koránt sincs vége de, ebben a cikkben nem szeretném végig sorolni az összes lehetséges megoldást. Azért említésre méltó szerepe van 3 fő területnek ezek a VRV vagy VRF rendszerek a folyadékhűtők és az utóbbi időben hatalmas fejlődésen átment és robbanásszerűen terjedő levegő-víz hőszivattyúknak.

A VRV-VRF rendszerek

A VRV (Variable Refrigerant Volume) változó hűtőközeg mennyiség a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a szakmában a hasonló elven működő klímarendszereket VRF-nek (változó hűtőközeg áram) nevezzük. A rendszer sajátossága a gerinc vezetékes csőkialakítás, alapvetően felépítésében működésében hasonló, mint a multi split klíma de az összekötő csővezetékek a kültéri és beltéri egységek között egy főgerincről ágaznak le. A VRV VRF rendszerek előnye a nagyon hosszú akár ezer méteres csövezési távolság, nagy szintkülönbségek is áthidalhatók, akár több száz darab beltérivel ellátott rendszereket is össze lehet építeni. A VRV VRF rendszerek a split klímaberendezések csúcsát képezik, nagyon magas hatékonysággal dolgoznak hűtésben és fűtésben egyaránt. Mára nagyon sok helyen főként nagyobb létesítményekben teljesen kiszorították a gázfűtést és a hagyományos klíma megoldásokat is. De sok esetben használják nagyobb családi házak hűtésére fűtésére is.

Folyadékhűtők:

A folyadékhűtők változatossága és kialakítása szinte végeláthatatlan a lényege, hogy a készülék nem közvetlenül a levegőt hűti, mint a split klíma, hanem egy hőcserélőn keresztül a rendszerben keringtetett vizet hűti. A készülék által megtermelt hideg vizet egy szivattyú segítségével számtalan féle megoldáson keresztül lehet kihasználni egy épület hűtésére. A leggyakoribb megoldás a hűtésre az úgynevezett fan-coll berendezések, ventilátorral ellátott radiátorok, vagy különböző felülethűtési megoldások. Az arra alkalmas folyadékhűtő berendezésekkel fűteni is lehet ami már lényegében a levegő- víz hőszivattyú.

Levegő-víz hőszivattyúk

A levegő-víz hőszivattyúk alapvetően kétféle kialakításban készülnek, egyik a monoblokk másik a split rendszerű. A levegő-víz hőszivattyúkkal lehet hűteni és fűteni valamint használati meleg víz előállítására is alkalmasak. Ezek a berendezések nagyon gyorsan terjednek egyrészt a már megfizethető áruk és megbízható energiatakarékos működésük miatt.

Fűtés klímával:

Hőszivattyús klíma és a hőszivattyú.

Mi a hőszivattyús klíma, lényegében egy hőszivattyú mit nevezünk hőszivattyúnak, minden klíma és hűtőberendezés valójában hőszivattyú, ami hőt szivattyúz egyik pontból a másikba az a berendezés hőszivattyú.

A legegyszerűbb ilyen hőszivattyú, ami minden háztartásban megtalálható az a hűtőszekrény. A hűtőszekrény belsejében egy zárt körfolyamatban folyékony hűtőközeg párolog el. Ez az elpárolgó hűtőközeg hőt von el a hűtőszekrény belsejéből az elpárologtatón keresztül, ami által annak belső hőmérséklete folyamatosan csökken. A kompresszor a hűtő belsejében felvett hőmennyiséget a hűtőközeggel együtt folyamatosan szállítja el a hő leadó felületig a kondenzátorig ez a hűtő hátulján található fekete rács ami meleg. A kondenzátor leadja a hőt a környezeti levegőnek, ami által lehűl és újra cseppfolyósodik ami majd megint a hűtő belsejében fog elpárologni és hűteni. Ez a körfolyamat addig megy végbe, amíg a beállított hőmérsékletet el nem éri a hűtőszekrény hőfok érzékelője.

Minden hőszivattyú és hőszivattyús klíma a fent említett elven működik a jobb és gyorsabb hőcsere érdekében a beltéri és kültéri egység egy ventilátorral van ellátva. A mai modern inverteres klímaberendezések mindegyike hőszivattyús klíma. Egy klímaberendezés akkor lesz képes fűtésre, ha van a kültéri egységben egy váltó szelep, ami a hűtőközeg útját megváltoztatja ebben az esetben a készülék a szobában fűt kint pedig hűt. Ez a váltó szelep már általában minden klímaberendezésbe be van építve ezért szinte mindegyik alkalmas fűtésre.

Inverteres klíma fűtésre:

Sajnos azért merte egy inverteres  klíma fűtési funkcióval is rendelkezik alapvetően nem a fűtésre van méretezve, ennél fogva a legtöbb inverteres klíma nem alkalmas arra, hogy egész télen át tartó állandó fűtésre alkalmazzuk.

Miért nem alkalmas minden inverteres klíma állandó fűtésre?

Egész egyszerűen nem arra van méretezve. A benne alkalmazott alkatrészek nem állandó üzemre vannak kitalálva valamint nem a fűtési feladathoz vannak optimalizálva. Természetesen egy inverteres klímával lehet energiatakarékosan fűteni átmeneti időben, kora tavasszal és ősszel akár még télen is, de sok készülék nem bírja a huzamos fűtést.

A hőszivattyús készülékek fűtési teljesítménye a külső hőmérséklet arányában folyamatosan csökken mindaddig, amíg már nem képes megfelelően fűteni. Minden hőszivattyús klímánál meg van adva az az a külső hőfok érték ameddig képes fűteni ez általában az egyszerűbb készülékeknél -10 -15 C° körül van. Az igazán fűtésre optimalizált készülékeknél -20 ,-25 C° de léteznek -30 C°-ig működő berendezések is.

Ha ön fűtésre szeretne légkondicionálót használni mindenképpen konzultáljon szakemberrel, mert egy fűtésre nem jól kiválasztott, alulméretezett klíma nagyon nagy kellemetlenségeket tud okozni, ha nem képes kifűteni az épületet. Ez azért is problémás, mert a készülék idő előtt tönkremegy sokat fog fogyasztani és nem utolsó sorban fázni fognak a lakásban.

A klímatizálás alapjai

A fent említett megoldások és azok részletezése csak a felszínt kapargatja, pusztán csak egy apró betekintést nyújt a rendelkezésre álló végeláthatatlan megoldás és kínálat között. Ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a klímás szakma nem merül ki a magasfali mindenki által jól ismert lakossági split berendezéseknél.

Amit fontosnak tartok elmondani, hogy klímavásárlás előtt mindenképpen konzultáljon olyan szakemberrel, aki tényleg ismeri a rendelkezésre álló lehetőségeket, és tud segíteni az önnek leginkább megfelelő klímatizálási megoldás kiválasztásában.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni klímavásárlás előtt?

Ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudjuk hozni mindig érdemes szakértőhöz fordulni számos esetben elengedhetetlen a helyszíni egyeztetés is. Sokan esnek abba a hibába, hogy lecsapnak egy jónak hangzó akcióra, de utána évekig megkeserítik saját és akár a környezetükben lakók életét és napról napra jobban utálják a felszerelt készüléket. Miért mondom ezt, mert számos esetben találkozunk olyan berendezésekkel, amik még a belépő szintet sem ütik meg a telepítésük nem szakszerű módon lett elvégezve.

Első és a legfontosabb dolog, hogy készüléket csak olyan helyen vásároljunk, ahol vállalják a beszerelést is. Ennek komoly kritériumai vannak, mert klímaértékesítést és szerelést csak megfelelő végzettséggel rendelkező klímaszerelő és minősített vállalkozás végezhet.

A legfontosabb tényező a jó klímaszerelés, tapasztalatunk szerint és szakszervizként elmondhatjuk, hogy a meghibásodások nagy része a hanyag nem megfelelő telepítésből fakad. Megveheti a legjobb klímaberendezést, de ha rosszul lett felszerelve, akkor mit sem ér az egész, ha állandóan javítani kell. További tapasztalatunk, hogy a klímaszerelők nagy része ez igaz sajnos sok vállalkozásra is a szerelést remekül megoldják, de egy esetleges meghibásodás esetén már megáll a tudomány. Ezért minden képen, olyan helyen érdemes készüléket vásárolni ahol a szerelésen túl vállalják az esetleges garanciális javítást is. Sajnos erre mindenki azt mondja, hogy igen elég nehéz kiszűrni a nem megfelelő vállalkozókat!

A legfontosabb kritériumok és a választás szempontjai a klímaberendezésekkel kapcsolatban:

 • megfelelő hűtési és fűtési teljesítmény
 • alacsony energiafogyasztás (magas COP és EER érték)
 • alacsony zajszint
 • esztétikus megjelenés
 • levegőszűrés
 • garanciális feltételek, hosszú garancia idő és alkatrész utánpótlás, szerviz hálózat

Mivel nincs 2 egyforma épület és nincs 2 egyforma felhasználó ezért fontos a készülék kiválasztásán és teljesítményén felül a megfelelő elhelyezés is, mind a kültéri mind a beltéri egységek szempontjából.

Hűtési teljesítmény igény meghatározása:

Tapasztalati szempontokat és ököl számokat tekintve a hűtési igény meghatározásánál egy hagyományos épület esetén 10m2 alapterületre 1 kW hűtési energiát számolhatunk. Tehát ha veszünk egy 35m2 nappali helységet annak a hőigénye 3,5 kW. Pontosabb közelítést kapunk abban az esetben, ha az alapterületet jelen esetben 35m2 megszorozzuk a belmagassággal, egy normál épület esetén 2,7 m ez megadja a helység térfogatát, ami ez alapján 94,5m3. Ha a helység térfogatát megszorozzuk 35W/m3 értékkel 94,5x35W akkor 3,3 kW szükséges hűtési teljesítményt kapunk. Ez a számítási mód sokkal jobb mert pl. egy 4 méter belmagasságú polgári lakás esetén a hűtési igény már 4,9 kW körül fog alakulni.

A valóságban, ha pontos értéket akarunk kapni a szükséges hőigényről, akkor az alábbi szempontokat, kell figyelembe venni. Igazán pontos meghatározáshoz tervező közreműködését kell igénybe venni.

 • az épület tájolása, elhelyezkedése
 • az épület szigetelése
 • a nyílászárók mérete
 • az árnyékolás
 • a helységben huzamosan tartózkodó személyek száma és tevékenysége
 • a helységben lévő berendezések fényforrások hőleadása

A fenti adatok alapján látható, hogy két látszólag azonos területű és magasságú épület esetén nagymértékben eltérő hűtési vagy fűtési teljesítményre lehet szükség. Más a hűtési igénye tízemeletes panellakás legfelső emeletén, amit gyakorlatilag egész nap tűz a nap. Vagy más a hűtési igény ugyanekkora földszintes panellakás esetén is ebben az esetben a 10.-ik emeletre akár 2x-es teljesítmény igényt is lehet számolni a földszinthez képest.

A megfelelő elhelyezés fontossága:

A beltéri és kültéri egység elhelyezése szempontjából az egyik legfontosabb kérdés a hozzáférhetőség. Egy berendezést nem csak szereléskor kell tudni megközelíteni, de az évenkénti karbantartás esetleges javítás esetén is hozzá kell férni a készülékhez.

A hozzáférés megvalósíthatósága a beltéri egységek esetén általában megoldható. A kültéri egységek helyének kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni. Nagyon fontos, hogy a kültéri egység úgy legyen elhelyezve, hogy azt akár szét is lehessen szedni a helyén. Gyakran lehet találkozni olyan szerelésekkel ahol a kültéri egységet nem lehet megközelíteni, vagy csak alpinista módszerrel. Ezeket az elhelyezési helyeket lehetőleg kerüljük el, mert egyrészt a felszerelése is jóval többe kerül másrészt pedig a karbantartásnál és javításnál is nagyon körülményes és költséges lehet.

A kültéri egységek elhelyezésénél figyelni kell a megfelelő levegő áramlás biztosításáról. A kültéri egységeket tilos bármilyen zárt helyre beszerelni. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor gondoskodni kell a mesterséges légutánpótlásról akár kiegészítő ventilátorok alkalmazásával. Lehetőség szerint kerüljük a padlástérben történő elhelyezést kivéve a hatalmas légterű jól átszellőztetett helyeket, de ezeknél is körültekintően kell eljárni. A kültéri egységeket lehet lapos vagy ferde tetőre is szerelni, de az utóbbinak azért vannak hátrányai. A kültéri egységek elhelyezésénél figyelembe kell venni az hő kibocsájtást mert a készülékek nyáron forró levegőt fújnak télen pedig nagyon hideget. Zajossági szempontokat is szem előtt kell tartani a készülék által kibocsájtott zajok és rezgések ne zavarják a lakókörnyezetünkben élők és saját magunk nyugalmát.

A beltéri egységek elhelyezésénél a hozzáférhetőségen felül nagyon fontos a lehetőleg huzatmentes elhelyezés és a jó légelosztás. Nagyobb légterű helységek pl. nagy nappali esetén ezt viszonylag könnyű megoldani akár 2 db kisebb beltéri egység elhelyezésével. Kisméretű szobákban, főleg a háló szobáknál a készüléket úgy kell elhelyezni, hogy az ne fújjon az ágyra és főleg ne a fejre. Lehetőség szerint kerüljük azt a megoldást, hogy egy nagyteljesítményű készüléket telepítünk egy szűk folyosóra és a szobaajtókat nyitva hagyva várjuk a hideg levegő beáramlást. Ezzel az a probléma ,hogy a készülék gyorsan lehűti a szűk légteret és ezáltal leszabályoz, vagy akár le is kapcsolja a hűtést és főleg a fűtést, tehát nem lehet kihasználni a készülék teljesítményét.

A beltéri egységek szempontjából előfordulhat, hogy a magasfali készülékeket nem lehet elhelyezni, esztétikai vagy egyéb építészeti vagy nem megfelelő légáramlási szempontból, ebben az esetben főleg tetőterek klímatizálása esetén kerülhet előtérbe a légcsatornás, kazettás parapet vagy mennyezeti beltéri egységek elhelyezése.

Alacsony energiafogyasztás, pénztárca kímélő tippek!

Mitől függ egy klímaberendezés energia fogyasztása? Leginkább a készülékbe beépített alkatrészek minőségétől és korszerűségétől a felszerelés módjától és hosszú távon a karbantartások megfelelő elvégzésétől.

Minden gyártó köteles megadni a készülék energiafogyasztásának besorolását. Ezt talán mindenki ismeri ez az energia címke, amin látható, hogy a készülék mennyire gazdaságos. Az „A+++” a legjobb a „G” a legrosszabb. Klímaberendezések esetén az „A” minősítést el nem érő berendezéseket figyelmen kívül kell hagyni. Sajnos sok esetben főleg távolkeleti gyártók esetén a helyszíni mérés azt igazolja, hogy a készülék fogyasztása még meg sem közelíti a valóságot, ezért mindenképpen kerüljük, a neve sincs ismeretlen termékeket.

Az egyes klímaberendezéseknél más energetikai besorolás vonatkozik a hűtési és a fűtési hatékonyságra. Például lehet egy készülék hűtésben „A+” kategória, míg fűtésben csak „B” a leghatékonyabb klímaberendezések hűtésben és fűtésben is elérik a „A+++” kategóriát de erre viszonylag kevés gyártó képes.

Fontos mérőszám az energia hatékonyságban a COP (fűtési teljesítmény tényező) és EER (hűtési teljesítmény tényező) ez az érték minél magasabb annál hatékonyabb a készülék megmutatja, hogy 1 kW áram felhasználása által, hány kW hőenergiát képes termelni a készülék.

Január 1. után a COP és EER értékeket felváltották a lokális és szezonális értékeket figyelembe vevő bonyolultabb számítási módszer az SCOP és SEER értékek. A számítás figyelembe veszi az éghajlati viszonyokat, hidegebb és melegebb napokat is. Európát három fő területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a légkondicionáló berendezésekre jellemző érték SCOP és SEER érték. Erre azért volt szükség mert a klímaberendezések és hőszivattyúk másként teljesítenek különböző külső hőmérsékleti értékek alapján. Sajnos ez a módszer teret is engedett a nehezebb értelmezhetőségnek és könnyebb manipulálhatóságnak.

A folyamatos fejlesztéseknek és szigorításoknak köszönhetően a készülékek energia hatékonysága egyre növekszik. Azok a berendezések, amik néhány éve „A” kategóriát kaptak azok jelenleg lehet a legrosszabb minősítést sem érnék el.

Inverteres klímaberendezések energiafogyasztása:

Egy inverters klímaberendezés fogyasztása sok apróbb dologból tevődik össze. A megfelelő tervezés és kialakítás az alkalmazott alkatrészek technikai szintje és nem utolsó sorban az egész rendszert irányító elektronika és azon futó program (szoftver) színvonalától.

 Mik a fogyasztást meghatározó részegységek és azok szerepe

A kompresszorok:

A legnagyobb áram éhsége a kompresszornak van ezért fontos a legjobb minőség. Az egyes típusok között nagy különbségek lehetnek élettartamban és fogyasztásban egyaránt! A modern berendezésekben kivétel nélkül inverteres kompresszor található és egyre inkább dupla forgódugattyús kivitel.

Ventilátor motorok:

Ahogy azt már említettem a ventilátor motorok minősége az inverteres megoldás az alkalmazott lapátok kialakítása is nagyon fontos az áramfogyasztás szempontjából. Sajnos ezen a területen van még fejlődni való, sok még azoknak a gyártóknak a száma, akik nem alkalmazzák a modernebb technológiákat.

Hőcserélők szerepe az energiafogyasztásban

Minden klímaberendezés tartalmaz minimum 2 db hőcserélőt, egyet a beltéri egységben ez az elpárologtató egyet a kültéri egységben ez a kondenzátor szaknyelven. Az elpárologtató szerepe, hogy az abba beáramló folyékony hűtőközeget elpárologtassa, itt valósul meg a hűtés. Fűtés üzemmódban pedig ez veszi, át a kondenzátor szerepét tehát ez adja le a meleget. Egy hőcserélő alapvető tulajdonsága a hő leadó vagy felvevő felület nagysága. A gyártók folyamatosan törekszenek arra, hogy minél kisebb méretben hozzanak létre minél nagyobb felületet. Ez nagy kihívást jelent, de egy régebbi vagy korszerűtlen készülékhez képest a modern hőcserélők hő leadó felülete akár duplájára is nőhet ugyanakkora fajlagos befoglaló méret mellet.

Miért fontos ez? A hőcserélő felület nagysága annak a hő átadó képessége nagymértékben befolyásolja egy klímaberendezés hatásfokát, ezáltal az energiafogyasztás is.

A hőcserélők hő átadó képességét hatásfokát folyamatosan fejlesztik a legjobb gyártók és alkalmazzák is, de mivel a gyártási és anyag költségük igen magas ezért nagy árkülönbségek keletkeznek a silányabb hőcserélővel ellátott készülékek és a magasabb minőségű termékek között.

A jobb hatásfok érdekében nagyobb lamella sűrűséget és speciális kialakítást alkalmaznak. A lamellák felületét speciális anyaggal vonják be a korrózió elkerülése és jobb hővezetés érdekében. A bevonatok segítenek a hőcserélőnél a víz lepergetésben és a szennyező anyagok lerakodása ellen is védenek. A beltéri egységben található hőcserélők bevonata védelmet nyújt a megtelepedő gomba és penészfertőzések ellen is. A hőcserélőben alkalmazott csövek felülete a profi készülékeknél mikró barázdákat tartalmaz, amivel nagymértékben növelhető a hőcserélő felület és hő átadó képesség nagysága.

A kicsi lapos nem biztos, hogy jobb.

Általában szembe tűnő a légkondicionálók különböző mérete ez sok esetben a jobb energetikai hatásfok miatt van. Főként a magas hatásfokú, fűtésre optimalizált berendezések beltéri-kültéri egysége robosztusabb. Ez nem összekeverendő a gagyi kategóriával, amikor azért nagy a készülék mérete, mert nem tudnak kisebbet gyártani! A magas hatásfokú főként fűtésre optimalizált klímaberendezéseknél a készülékház nagyobb. Erre azért van szükség, mert emelt felületű hőcserélőt építenek a készülékekbe a minél nagyobb hatásfok elérése érdekében. Ez a megoldás kevesebb energiafogyasztással jár és a zaj csökkentésére is pozitívan hat. Egyes neves gyártók beltéri egységének zajkibocsájtása akár elérheti a 19dBA szintet, ami már normál fülnek szinte halhatatlan kategória.

Inverter panel és vezérlő elektronika

Egy inverteres klímaberendezés lelke az inverter panel ez az eszköz a normál hálózati feszültséget alakítja át oly módon, hogy az alkalmas legyen az inverteres kompresszor meghajtására. A működési részletekbe nem akarok belemenni, de az bizonyos, hogy maga a panel is fogyaszt energiát.

Az inverter panel általában egybe van építve az egyéb feladatokért a készülék különböző funkcióiért felelős központi egységgel. Ez a főpanel a kültéri egységben helyezkedik el és kommunikál vezetéken keresztül a beltéri egységben levő vezérlő egységgel. Egy rossz minőségű inverter panel és vezérlés sok energiát fogyaszt akár akkor is, amikor a készülék kikapcsolt állapotban van. Egy jó minőségű berendezés energia fogyasztása kikapcsolt állapotban 1W alatt van.

Összességében elmondható, hogy az elektromos vezérlő rendszernek akár jelentős fogyasztása is lehet ezért fontos a jó minőségű készülék kiválasztása. Az egész rendszert vezérlő szoftver egy előre megírt program ezen is sok múlik egyrészt az energia hatékonyság másrészt élettartam szempontjából is.

Egy jól átgondolt vezérlés optimalizálja a klímaberendezés működést energia fogyasztását. A meghibásodások minimalizálása érdekében a rendszer ellenőrzi, védi a főbb alkatrészeket, figyeli a motorok fordulatát, áramfelvételét a különböző hőmérsékleteket és nyomásviszonyokat. Ha szükséges az elektronika beavatkozik a működésbe, nagyobb eltérés esetén akár a készülék működését is letilthatja. Egy okos készülék tárolja a hibakódot ismétlődő probléma esetén kijelzi és ebben az esetben általában szerviz beavatkozásra van szükség.

Kiegészítésként a további energia megtakarítás érdekében egyes gyártók különböző szenzorokat építenek be a klímaberendezésekbe. Ezek a szenzorok figyelik a helységben tartózkodó személyek számát azok aktivitását, figyelik az időjárási viszonyokat és ennek megfelelően csökkentik, illetve növelik, a hőmérsékletet ez által optimalizálják az energiafogyasztást.

Wifi vezérlés a fogyasztás kézbentartása érdekében

Egyre több klímaberendezésnél elérhető alap funkcióként a berendezés távolról való irányíthatósága. Ezzel a megoldással a világ bármely részéről nyomon követhetjük, illetve kordában tarthatjuk a készülék működését. Ez a funkció főleg fűtésre is használ berendezések esetén praktikus akár egy távoli nyaralóban is tudjuk követni a hőmérsékletet és ez által kordában tarthatjuk a fogyasztást.

Profi telepítés az alacsonyabb fogyasztás érdekében.

A klímák fogyasztását nagymértékben befolyásolja a helyes telepítés, hiába a legjobb készülék, ha az nem megfelelően van beszerelve. A készülék rossz helyre történő telepítése a kültéri és beltéri egység szempontjából is többlet energia fogyasztást eredményezhet.

A hosszú sok esetben a megengedett szerelési távolságot is túllépő csövezési távolságok a silány csőszigetelések mind többlet energiafogyasztást eredményezhetnek. A készülékek gépkönyvében meg van adva a maximális szerelési távolság ennek átlépése a készülék megfelelő működését is károsíthatja.

Gyakori szerelési hibákkal is lehet találkozni többek között, megtörik a hajlításnál a klímacső ez súlyos problémákat okozhat. Többlet csövezés esetén nincs hűtőközeg utántöltve vagy nem a megfelelő mennyiség. Minden készülék gépkönyvébe meg van adva, hány méterig van elő töltve, hány méterig lehet szerelni milyen szintkülönbséggel és hány gramm hűtőközeget kell rátölteni többlet csövezés esetén. Ezeknek az értékeknek a figyelmen kívül hagyása jelentős többlet energia felhasználással járhat. Súlyos esetben akár a készülékek tönkremenetelét is okozhatják a nem megfelelő klímaszerelések.

A karbantartás szerepe az energiafogyasztásban.

A karbantartás elhanyagolása súlyos többletfogyasztás eredményezhet akár egy év használat után duplájára nőhet a készülék energiafogyasztása, ha nincs megfelelően karbantartva. A szűrőkbe, hőcserélőkbe tapadó por megakadályozza a szabad légáramlást súlyos elszennyeződés esetén akár a készülék gyors meghibásodását is okozhatja a karbantartások elmulasztása. Találkoztunk már olyan esettel, amikor egy újonnan telepített berendezés 3 hónapi használat után tönkre ment, mert a közelben levő nyárfák virágai teljesen eltömítették a hőcserélőt és a kompresszor leégett.

Klímaberendezések választása esetén fontos szempont az alacsony zajkibocsájtás

Egy klímaberendezés egyik legfontosabb tulajdonsága a zajszint egy hangos, zajos klíma megkeserítheti a tulajdonos és akár a szomszédok életét is.

A zaj könnyen mérhető fizikai jelenség de, hogy kit milyen mértékben zavar az semmilyen tudomány nem tudja megállapítani. Nagyon fontos a felszerelési hely is, milyen környezetbe kerül elhelyezésre a berendezés. Ugyanazon készülék egy csendes helyen egy belső udvarban könnyen zajos lehet, míg egy forgalmas főútvonal mellett fel sem tűnik, még egy zakatoló klímaberendezés sem.

A klímaberendezések zajkibocsájtását rendelet szabályozza ez a kültéri egység esetén maximum 55dBA lehet. Ezt az éréket a jó minőségű berendezések java meg sem közelíti. Sok esetben nem is a készülék zajosságával van a probléma, hanem a készülék által kibocsájtott rezgéssel. Különböző falfelületek másként vezetik vagy akár fel is erősíthetik a készülék rezgéseit, de ezt megfelelő szereléssel és zajcsillapító gumibakok alkalmazásával azért kordában lehet tartani.

A beltéri egységek zajszintje sokkal csendesebb, egy szoba esetén a 40dBA feletti tartós zaj már igen zavaró egy háló szoba esetén 28dBA szint már elfogadható. Egyes készülékek éjszakai zajszintje a 19dBA minimum értéket is elérhetik, ami szinte már hallhatatlan kategória. Sok esetben nem is a beltéri zajossága zavaró, hanem a kültéri egység zaja vagy rezgése jut el a szobáig. Ez a probléma sokszor a túl rövid szerelési távolságból adódik a kültéri és beltéri egység közötti minimális szerelési távolságot a gyártók meghatározzák sajnos nagyon sok telepítő ezt nem veszi figyelembe.

Mitől függ a készülékek zajszintje?

Első sorban a felszerelés helyétől, módjától benne alkalmazott anyagok, hőcserélők kialakításától a ventilátor motorok és a kompresszor minőségétől. Az olcsóbb inverteres berendezésekben még mindig az inverteres BLDC motoros ventilátorok helyett a hagyományos AC motorokat alkalmazzák. Ez főként a beltéri egységnél jelent problémát, mert a hagyományos motoroknál van egy állandó un. gerjesztési zaj. Ez a jelenség kis fordulaton keletkezik, amikor azt várjuk a berendezéstől, hogy csendes legyen. Ez a gerjesztési zaj a modern berendezéseknél nem fordul elő, de a mai napig akár nagy neves gyártók is kispórolják a modern motorokat a készülékekből. A hagyományos motorok hátránya a zajosságon kívül a nehezebb szabályozhatóság, kevesebb ventilátor fokozat, alsó és felső fordulatok korlátai és magasabb energiafogyasztás.

Az inverteres ventilátor motorok alkalmazásának a további előnye a csendesebb működésen túl az alacsonyabb energiafogyasztás és a jobb precízebb szabályozhatóság. Az inverteres motoroknál több ventilátor fokozat is van valamint sokkal kisebb fordulaton is tudnak működni az elődjeikkel ellentétben. A modern BLDC motorok a forgási sebességről és a megfelelő működésről visszajelzéseket küldenek a készülék központi vezérlőjének és ez által sokkal megbízhatóbb és pontosabb működést tesznek lehetővé.

A zajszint további okozója lehet a rossz kialakítás. A ventilátor lapátoknál nem megfelelő méret és lapátszögek a készülék házban a megengedettnél nagyobb légsebesség. Egy ventilátor lapát zajossága nagymértékben függ annak kialakításától a nevesebb gyártók nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a ventilátor lapátok aerodinamikai kialakítására. A ventilátor lapát mérete is fontos valamint annak a fordulata. Egy nagyobb átmérőjű lapát lassabban forogva kisebb zajt kelt, mint egy kisebb lapát melynek gyorsabban kell forogni ugyanazon levegő mennyiség elszállításához.

Fontos még a készülékház mérete és az abban áramló levegő sebessége, itt is nagy hangsúlyt kap az aerodinamikai tervezés. A zaj szempontjából fontos a jól megtervezett légsebesség főként a levegő be és kilépési pontok megfelelő kialakítása. További zajkeltő lehet a készülékházon belül a hőcserélő kialakítása továbbá az egyéb, alkatrészek szűrőbetétek légellenállása, mert a nagyobb légellenállás nagyobb zajjal is jár. Ezért téves az az elképzelés, hogy egy készülék minél kisebb annál jobb.

A kültéri egységek zajszintje legfőbbképen az alkalmazott kompresszortól függ, de itt is számítanak a ventilátor motoroknál leírt jellemzők. A nevesebb gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a kültéri egységek zajának csökkentésére. A jobb minőségű anyagok a dupla forgódugattyús kompresszorok és azok zajszigetelése valamint az egész készülékház szigetelése mind a csendesebb működést hivatott szolgálni. A rosszul kialakított és zajcsillapított fém készülékház a nem megfelelő felfogatások és csavarozások a berendezések lemezburkolata a zaj további forrásai lehetnek.

Kompresszorok zaj és teljesítmény szempontjából

A legnagyobb zajforrás mégis a kompresszor ezek, már csak inverteres kivitelben készülnek, de ezek közt is nagy különbségek vannak. A kompresszorok minősége nagyban függ a megfelelő összeszereléstől és alkatrészektől valamint az alkalmazott technológiától. A modernebb klímaberendezésekben dupla forgó dugattyús kompresszorokat alkalmaznak. Ezek hatásfoka jobb, zaj és vibráció tekintetében pedig sokkal jobbak a hagyományos kompresszorokhoz képest. Sajnos árban drágábbak, mint elődeik, de egyre több gyártó alkalmazza a dupla forgó dugattyús kompresszorokat.

Esztétikus megjelenés, avagy a design szerepe a klímatizálásban

A leggyakoribb megoldás a fali split berendezések, ezek beltéri egysége általában fehér színű kialakításuk méretük viszonylag hasonló, de vannak azért formatervezett kialakítású beltéri egységek is. Sokaknak fontos, hogy a klímaberendezés kialakítása színe formája illeszkedjen a helység megjelenéséhez. Néhány neves klímagyártó, rukkol elő a szokványostól eltérő színes, tükrös előlappal ellátott, fa vagy fémhatású beltérivel, vagy négyzet alakú cserélhető fényképes vagy világító beltéri egységgel ellátott készülékkel.

Láthatatlan halhatatlan klíma!

Az igazán esztétikus megoldást a légcsatornázható berendezések alkalmazása teszi lehetővé. Ebben az esetben csak a szellőző rács látható a helységben, de az is lehet a szem elől elrejtett kivitel. A szellőző rácsok rengeteg színben,, méretben kialakításban kaphatóak ezáltal illeszkednek akár a legextrémebb belsőépítészeti megoldásokhoz is.

Irodákban, üzletekben nagyobb légterű nappalikban közkedvelt a kazettás mennyezeti berendezések alkalmazása. Esztétikus megjelenést és jobb légelosztást tesznek lehetővé.

Légszűrés a klímaberendezésekben:

Gyakori igény a klímavásárlók között a különböző, levegőszűrési funkciók minősége. Főként a szálló port a polleneket a levegőben keringő egyéb szennyeződéseket szűrik hatékonyan a klímaberendezések. Allergiások panaszait nagymértékben csökkenti a klímaberendezésekben alkalmazott szűrők, de a lakásban háziállatot tartóknak is segíthet a jobb légminőség elérésében.

A klímagyártók különböző szűrési megoldásokat alkalmaznak és ezeknek hangzatos fantázia neveket adnak, de lényegében a különböző elektofilterek és ionizátorok a leghatékonyabbak a szagtalanításban és a vírusok, baktériumok kiszűrésében. A különböző szűrőbetétek általában moshatóak és újra használhatóak, cseréjük csak hosszabb felhasználás, vagy erős szennyezés esetén pl. dohányzás esetén szükséges.

Egyéb hasznos kényelmi funkciók a klímaberendezésekben

Egy modern klímaberendezés sok kiegészítő funkcióval rendelkezik, ami kényelmesebbé teszi a használatot vagy csökkenti az energia felhasználást.

Időzítő funkciók a legtöbb berendezésnél be lehet állítani a készülék be és kikapcsolási idejét ez sok esetben hasznos lehet. Egyes típusok akár heti programozásra is alkalmasak napi több előre programozott kapcsolás is beállítható.

Temperáló fűtés ez a funkció nagyon hasznos olyan helyen ahol nem mehet a hőmérséklet fagypont alá például egy nyaralóban, ha ott nem tartózkodunk huzamosan, de mégis szükség van egy kis fűtésre. Egyre több készülék alkalmas 8-10 fokos temperáló fűtésre.

Párátlanító funkció, ezzel a megoldással csökkenteni lehet egy helység páratartalmát jelentősebb hűtés nélkül. Ez a funkció nem keverendő össze egy párátlanító berendezés tudásával, nem lehet a páratartalom mértékét beállítani.

Meleg indítás, fűtési funkció esetén a beltéri egység ventilátora addig nem indul el, amíg annak hőmérséklete nem megfelelően meleg. Ezzel a funkcióval elkerülhető a kellemetlen hideg huzathatás.

Önszárító üzemmód, ha ez a program be van kapcsolva a beltéri egységben a hűtési ciklus után kikapcsoláskor a beltéri egység önműködően kiszárítja a beltéri egységet. Ezzel a megoldással elkerülhető a nedves felületen megtapadó penészgombák kialakulásának esélye.

Öntisztító funkció, ha ez az üzemmód be van kapcsolva a készülék a benne elhelyezett ionizátor segítségével fertőtleníti a berendezés belsejét ezzel meggátolja az esetleges vírusok baktériumok kialakulását.

Alvás vagy éjszakai funkció, ennek köszönhetően a beltéri zajszintje egy gombnyomással minimumra vehető valamint a légáramlás mértéke is minimális lesz. A jobb készülékek esetén a kültéri egység zajszintje is csökkenthető. Ennek a funkciónak a használata teljesítmény csökkentéssel is jár.

Energiatakarékos éjszakai üzemmód. Az éjszakai, kisebb hűtési igényhez a készülék automatikusan igazodik, hűtéskor automatikusan növeli, fűtéskor csökkenti a beállított hőmérsékletértéket, ennek eredményeként jelentős energia megtakarítást tudunk elérni.

Intelligens érzékelő szem a beltéri egységbe beépített érzékelő szenzorok figyelik a helységben tartózkodó emberek számát azok mozgását tevékenységét figyelik a beáramló napsugárzás mértékét. A hűtési fűtési intenzitást a mért adatok alapján a készülék kompenzálja. Abban az esetben, ha a szobában nem tartózkodik senki, akkor eltolja a beállított hőmérsékletet annak érdekében, hogy minél kevesebb energiát fogyasszon a klímaberendezés.

WiFi vezérlés sok klímánál elérhető funkció a beépített vagy külön beszerelhető wifi modem. A wifi segítségével távolról is lehet irányítani a klímaberendezést egy telefonon, vagy táblagépen keresztül.

Energia fogyasztás kijelző ez a funkció folyamatos tájékoztatást ad a készülék pillanatnyi energia fogyasztásáról ezzel is kontrollálni lehet a fogyasztási költségeket.

Öndiagnosztika az okosabb inverteres klímaberendezések meghibásodás esetén képesek a hiba kijelzésére, ami jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a javítási folyamatot.

Aktív energia szabályozás ez a funkció lehetővé teszi a készülék teljesítményének és fogyasztásának gyors csökkentését, vagy növelését, egy gombnyomással fix teljesítmény értékeket lehet megadni.

Kétirányú automata légterelés a légkondicionáló vízszintesen képes a levegőt terelni, ennek áramlási szöge több irányba állítható.

Négyirányú automata légterelés a légkondicionáló vízszintesen és függőlegesen is képes a levegőt terelni, ennek áramlási szöge több irányba állítható.

Jet cool, gyors hűtés a készülék nagy teljesítménnyel hűt a beállított időszak alatt.

Gyors fűtés a készülék nagy teljesítménnyel fűt a beállított időszak alatt.

Segítünk a klíma választásban: Klíma Ajánló

A klíma vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a 3 legjobb klímát számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend