klíma zajszint

Elviselhetetlenül hangos a klíma? 4

A legtöbb potenciális klíma vásárlót a klímaberendezések zajszintje erősen foglalkoztatja. Nem alaptalanul, hiszen egy zajos klíma nem csak nyáron, de ha fűtésre használják télen is igen csak zavaró lehet a tulajdonosnak és akár a szomszédoknak is.

A hang könnyen mérhető fizikai jelenség, de azt megállapítani, hogy kit mennyire zavar az szinte lehetetlenség. A zajra mindenki másképpen reagál, van aki egy bomba robbanás mellett is nyugodtan aludna és van akit a legkisebb zörej is kikészít. Az állandó monoton hang, egyébként sokkal zavaróbb tud lenni, mint néha egy-egy kiugró érték.

Melyik a legcsendesebb klíma?

Gyakori kérdés a vásárlók részéről melyik a leg csendesebb klíma, hát semmi képen sem a mobil klíma a legcsendesebb változat, ha valaki csendes klímát szeretne, akkor mindenképpen split készülékben gondolkozzon. A zajra igazán érzékeny embereknek a legmegfelelőbb a légcsatornás klíma vagy esetleg a felülethűtési rendszerek nyújthatják a megoldást.

Zaj és a rezgés

A megengedett zaj mértékét az önkormányzatok szabályozzák, de van olyan hely ahol nincs is ez ügyben semmilyen rendelet. Split klímaberendezések esetén egyébként a kültéri egység zajszintje nem haladhatja meg az 55 dBA értéket, ezt rendelet szabályozza. Ennek egyébként a készülékek nagy része könnyen eleget tesz. A nagyobb baj a rezgéssel van, amit az egyes fal szerkezetek még tovább is tudnak erősíteni. Különösen problémásak lehetnek a panel és a könnyűszerkezetes épületek, mert ezek nagyon jól vezetik a hangot. Problémás még a tetőre szerelt kültéri egység, mert a fa szerkezet nagyon fel tudja erősíteni a zajt. Ezek ellen a problémák ellen egyébként körültekintő szereléssel és elhelyezéssel lehet védekezni, de azért vannak olyan esetek, amikor a rezonanciakérdés, nagyon macerás lehet.

Beltéri egységek zajszintjében hatalmas különbségek vannak, mivel a zaj mértéke exponenciálisan növekszik ezért 1-2 dBA érték is hallhatóan nagy különbséget jelenthet. A zaj szempontjából a beltéri egység elhelyezésének is nagy szerepe van és a szakszerű telepítés sem elhanyagolható kérdés. A korszerű berendezések azért már viszonylag csendesek de a készülékek zajszintjét erősen befolyásolja a készülék minősége és ezzel arányba természetesen az ára is.

Mivel a zajt csak megfelelő tervezéssel, minőségi anyagokkal és összeszereléssel lehet csökkenteni ezért egy olcsó készüléktől sok jóra ne számítson senki. 

Mik a klíma zajosságát befolyásoló főbb tényezők:

 • kompresszor minősége, kialakítása, fajtája
 • ventilátor motorok minősége
 • ventilátor lapátok kialakítása, aerodinamikai tervezése
 • a készülékház tervezése anyag minősége
 • a megfelelő hangcsillapító anyagok alkalmazása
 • hőcserélő felületek kialakítása
 • a készülék légbevezető nyílásainak a kialakítása
 • a légterelő lapátok kialakítása
 • a vezérlés az elektronika
 • a készülék mérete és megfelelő méretezése
 • a készülék szakszerű felszerelése

Klíma kültéri egység zajszint:

Egy klímaberendezés lelke a kompresszor ezen áll vagy bukik az egész rendszer megfelelő működése. Ha a klímakompresszor nem jó minőségű, akkor a rossz hatásfok mellett a zajosság is igen problémás lehet.

Mivel a kompresszor a legfőbb zajforrás ezért kifejezetten fontos a magas minőség. A modern klímaberendezések már csak inverteres változatban készülhetnek, de ezek között óriási különbségek vannak kb. mint a Trabant és a Mercédesz, nem véletlen a készülékek közötti hatalmas árkülönbség. A kompresszor, működés közben állandóan forog, nagy nyomásokat hoz létre, itt nagyon komoly igénybevételeknek kell megfelelni. A komolyabb készülékekbe iker forgódugattyús kompresszorokat szerelnek a kisebb vibráció és a nagyobb hatásfok elérése érdekében.

Ventilátor motorok zaj szempontjából:

Egy ventilátor motor zajosságát is nagyban befolyásolja a felhasznált anyagok minősége és az összeszerelés valamint a működési elv.

 Az olcsóbb inverteres klímákban még mindig az egyenáramú ventilátorok helyett a hagyományos AC motorokat alkalmazzák. Ez főként a beltéri egység zajosságában jelentkezik, mert a hagyományos motoroknál van egy állandó úgynevezett gerjesztési zaj. Ez a jelenség főként kis fordulatszámon jelentkezik, amikor azt várnánk a berendezéstől, hogy csendes legyen. Ez a gerjesztési zaj a magas minőségű klímáknál nem fordul elő, de a mai napig akár neves gyártók is kispórolják a modern motorokat a készülékekből. A hagyományos motorok hátránya a zajosságon kívül a nehezebb szabályozhatóság, kevesebb ventilátor fokozat, alsó és felső fordulatok korlátai és magasabb energiafelhasználás.

A zaj további okozója lehet a ventilátor lapátoknál nem megfelelő méret és lapátszögek a készülék házban a megengedettnél nagyobb légsebesség. Egy ventilátor lapát zajossága nagymértékben függ annak kialakításától a jobb készülékeknél nagy hangsúlyt fektetnek a ventilátor lapátok kialakítására. Fontos a lapát mérete, valamint annak a fordulata. Egy nagyobb átmérőjű lapát lassabban forogva kisebb zajt kelt, mint egy kisebb lapát, aminek gyorsabban kell forognia, ugyanazon levegő mennyiség szállításához. 

Eléggé félrevezető, amikor egy készülék zajszintjét megadják alacsony ventilátor fokozaton és a légszállítás mértékét már ritkábban írják mellé az pedig igen csak arányban van a leadott teljesítménnyel. Egy ventilátor persze, hogy csendes, ha alig forog itt az a kérdés, hogy mekkora teljesítményt tud leadni kis fokozaton. A profi készülékek megfelelő légszállítása alacsony ventilátor fokozat mellett is kielégítő ezt az olcsó gyenge minőségű gépek nem tudják, produkálni. A gyártót csak az érdekli, minél kisebb számot írhasson a zajérték mellé a katalógusban. 

A készülékház kialakítása is fontos zaj szempontjából:

A készülékház mérete és az abban áramló levegő sebessége meghatározó a zaj szempontjából. Fontos a jól megtervezett légsebesség főként a levegő be és kilépési pontok megfelelő kialakítása áramlási szempontból. További zajkeltő lehet a készülékházon belül a hőcserélő kialakítása azok lamella sűrűsége, továbbá az egyéb alkatrészek, szűrőbetétek, légellenállása, mert a nagyobb légellenállás nagyobb zajkibocsájtással is jár.

Klíma zaj és az árkérdés

Fontos megemlítenem, ahhoz, hogy egy igazán jó és csendes készüléket tudjon gyártani egy vállalat, igen sok szempontnak kell megfelelni. Azok a klímagyártók, akik csak megveszik a különböző alkatrészeket és azokat összepakolják egy készülékbe az sosem lesz olyan minőségű és ezáltal megfelelően halk, mint azok amelyek mögött komoly tervezés és szakértelem van, de sajnos ennek igen is ára van. A csendes klíma drága és minél drágább annál csendesebb is általában.

Gyakran hangzik el a kérdés ügyfeleink szájából, hogy áruljuk el szerintünk melyik a legjobb klíma márka. Erre mindig csóválom a fejemet, mert ha meg tudnám mondani első látásra kinek melyik a legjobb klíma, akkor nem klímaberendezésekkel foglalkoznánk, hanem valószínű jóslással.

Kinek mi a legjobb szoktam mondani, ha a gyártási minőséget és élettartamot nézzük, akkor valószínű Japán vagy egyes Koreai márkákat ajánlanám. Ha az ár érték arány, akkor szoba kerülhet akár néhány neves Kínai vagy más Európai klímagyártó is. Sokaknál a csendesség vagy a dizájn kerül előtérbe, valakinek az energiafogyasztás a fontos, másoknál pedig a klímaberendezés ára dominál.

A szempontokat lehetne fokozni, de mégis a tapasztalatok azt, mutatják, hogy a legtöbb esetben nem a készülék minőségén múlik, hogy melyik lesz a legjobb klíma. Ami biztos, hogy egy bizonyos árszínvonal alatt a klímavásárlás nem hozza meg a kívánt eredményt és nem áldás lesz, hanem átok.

A jó klíma az ügyfél igényeihez és a helyszíni adottságokhoz igazodik. Ami a legfontosabb a megfelelő készülék kiválasztása és annak a megfelelőhelyre történő szakszerű beszerelése beüzemelése. Miért mondom ezt? Mert hiába veszi meg valaki a legjobbnak mondott legdrágább hiper-szuper klímaberendezést, ha az nem megfelelő az adott helységbe, esetleg nem lehet felszerelni, vagy nem lehet hozzá alkatrészt kapni. És ami még ezt tudja fokozni, hogy esetleges meghibásodás esetén akkor derül ki, hogy nem lehet alkatrészt kapni, vagy ennek a készüléknek Magyarországon nincs szervize. Ami még a tapasztalatokból kiderül, hogy ha hiba van, sok esetben eltűnik a szerelő értékesítő is.

A legtöbb esetben nem azon múlik főleg hosszú távon, hogy ki a gyártó, hanem kitől veszik a készüléket és ki szereli be. Ez a kettő minden esetben lehetőleg legyen ugyan az, mert sok kellemetlenséget tud okozni, ha máshol, veszi a készüléket és más szereli be. A garanciális hiba javítások jelentős része a szakszerűtlen klímatelepítésre vezethető vissza.

Abban az esetben, ha az értékesítő és a szerelő cég nem ugyan az senki sem fog felelősséget vállalni, ha hiba van. Úgy szoktuk mondani, hogy nincs gazdája a készüléknek. Sok esetben a márka szerviz és importőr sem vállal felelősséget, mert nem lehet egyértelműen megállapítani ki volt a hunyó. Mindenki mutogat majd a másikra és senki sem akarja a felelősséget vállalni.

Senkit sem akarok elriasztani a klímavásárlástól, de mindenképpen olyan helyről érdemes vásárolni ahol garanciát vállalnak, és nem csak mondják! Ahol van szerviz, alkatrész, megbízható múltja van, a cégnek van telephely akár üzlet ahol meg lehet nézni a klímákat, esetleges hiba esetén lehet reklamálni. Egy web áruháznál tisztelet a kivételnek, ahol még telefonszám sincs kiírva, nincs cégnév nincs telephely vagy az egy tizedik emeleti panellakásban van az iroda, túl sok jóra ne számítson senki hosszú távon.

Térjünk vissza a kérdéshez, melyik a legjobb klíma most már tudjuk, hol és kitől érdemes választani, hogy az hosszútávon működő képes legyen a rendszer.

Kiválasztási szempontok:

Első a szükséges teljesítmény meghatározása ez minden épület esetén különböző, nagyobb rendszerek esetén ez komoly tervezést is igényelhet. Lakások családi házak esetén ez viszonylag egyszerű feladat, de mégis vannak buktatói. Ha megvan a szükséges hűtési esetleg fűtési teljesítmény, akkor lehet kiválasztani, milyen rendszer a megfelelő. Ez kisebb munkák lakossági megrendelő esetén szintén nem olyan nagy feladat, de azért itt már figyelembe kell venni az elhelyezési kérdéseket is. Meg kell vizsgálni milyen beltéri egység a leg megfelelőbb, hova lehet felszerelni, hogy fér el, légáramlási és zaj szempontokat, valamint karbantarthatósági szempontokat is figyelembe kell venni. Sok esetben nem a hagyományos fali split klíma az ideális, hanem lehet, hogy mennyezeti beltérit, kazettást, légcsatornázhatót vagy parapet split beltérit célszerű alkalmazni. Szempont lehet a kültérik darabszáma is elfér több egység vagy inkább egy multi kültéri egységre kell rákötni több multi beltérit.

 Egy nagyobb lakás vagy családi ház esetén már teljesen más rendszer is szóba jöhet pl. VRV-VRF rendszer, folyadékhűtő, hőszivattyú felület hűtés-fűtés stb.

A legjobb klíma kiválasztásánál rengeteg szempontot kell figyelembe venni, mert a fent leírt dolgokat még több oldalon keresztül lehetne boncolgatni.

A legjobb klíma kiválasztásánál a megfelelő teljesítményen felül még meg kell vizsgálni sok kritériumot. Sokaknak fontos a jó dizájn esetleg különböző színű és kialakítású beltéri egység, vagy egyáltalán nem is akar látni beltéri egységet. Fontos még az alacsony zajszint a méret az energiafogyasztás, a hosszabb garancia idő a levegőszűrés és ezeken kívül még számtalan kiegészítő funkció is szóba jöhet, például wifi vezérlés vagy fűtés.

Ha már a fűtésnél járunk, lehet, hogy van olyan ember, aki csak kimondottan fűtésre keres klímát és neki az a legjobb klíma, amelyik hatékonyan fűt akár -20 fokban is. Fűtési használat esetén megint más szempontok kerülhetnek előtérbe a legjobb klímaberendezés kiválasztása esetén.

Melyik a legjobb klíma márka melyik a legjobb gyártó?

Sajnos nincs két egyforma épület nincs két egyforma ember, ezáltal nincs két egyforma igény. A megfelelő döntésben egy szakember bevonása szükséges, aki meg tudja mondani az adott lehetőségek, készülékek, közül melyik a legjobb választás.

Ár és minőség kérdése.

Minden gyártónak a kínálatában főként a leggyakoribb lakossági fali készülékek esetén széles termék kínálata van ugyanazon teljesítményben. A belépő egyszerű modelleken túl, ami mondjuk a 250 Ft alatti kategória. Van közép kategóriás 250-300 ezer Ft közötti, van prémium kategória, ami mondjuk 300-500 ezer Ft között és felső csúcskategória 500-800 ezer forint közötti termékek. Ezek ugyan olyan teljesítményűek, pl. 3,5 kW-os, egy nagyobb szobára való készülék. Az látszik ebből, hogy alap gépnek a sokszorosa a csúcskategória.

Ami becsapós a dologban, hogy például kiválaszt valaki egy szuper japán gyártót és mivel úgy hallotta, hogy az a legjobb, de csak az alap készülékre van pénze az nem biztos, hogy a legjobbat választotta. Mert lehet, hogy egy másik olcsóbb gyártó esetén ugyan ennyi pénzből már egy magasabb közepes vagy prémium terméket tud megvenni. De ez elsülhet fordítva is, hogyha azt hiszi, vesz egy olcsó gyártótól egy prémiumnak mondott terméket, hogy az tuti lesz, közben meg sem üti színvonalban egy magasabb gyártó alap termékét.

Ami biztos, hogy a minőséget nem adják ingyen egy korrekt klímaberendezés azért a minimum 200-300 ezer forint közötti árszínvonal. Nem mondom, hogy ez alatt nincs jó készülék, de azért ezeknél nagyon oda kell figyelni. Klímaválasztás előtt mindenképpen kell konzultálni olyan értékesítővel, aki ismeri a piacot és a termékeket és az azok mögött álló háttér támogatást.

Sajnos a név nem mindig az, aminek látszik. Gyakori eset a régi jól csengő régen elfeledett Német gyártmány nevek vagy hasonló ráutaló megtévesztő nevek alkalmazása. De sokszor matricáznak fel tényleg létező nagy cégek bóvlinak mondható készülékeket a nagy profit reményében.  Amit normál esetben fele áron meglehet venni az eredeti Kínai felirattal. És ezeket ráadásul betolják nagyáruházak polcaira is. A gyanútlan vásárló pedig lecsap egy jól csengő ipari hulladékra, ami még esetleg akciós is. Az értékesítő a hipermarketben, aki délelőtt a tejeket pakolta az majd szakszerű tanácsot ad, mert ő tudja a sógornak is ilyen a kazánja az biztos tuti.

Megtalálhatóak olyan tényleg neves gyártók is, akiknek a terméke első osztályú, de nincs mögötte nagy forgalmazó vagy biztos szerviz háttér, alkatrészellátás. Van olyan gyártó, aki kiváló telefonokat vagy televíziókat gyárt, de a klímaberendezéseik az ipari hulladék kategória. Gyakori eset az is, hogy az olcsó készülékekhez olyan drágán adnak egy alap alkatrészt, hogy annak cseréje nem éri meg, mert szinte annyiba kerül, mint egy új készülék.

Ha tanácsot kellene adnom, hogy melyik a legjobb klíma azért mindenképpen a japán gyártókat helyezném előtérbe, de vannak szuper Koreai, Kínai klímagyártók is, de itt sem minden arany, ami fénylik.

Nehéz eligazodni a hatalmas kínálatban, mindenképpen érdemes utána nézni a termékeknek, de a legfontosabb, hogy kitől veszik a klímát és az értékesítő cég szerelje be, hogy legyen gazdája hosszútávon a készüléknek. Egy klíma beszereltetése esetén leteszi a voksát a választott cég mellet is.

 Mivel a legtöbb esetben hosszú távon gondolkodnak az emberek, persze van kivétel, de senki sem akar néhány évente készüléket cserélni, ez egy hosszú távú partneri kapcsolat. Van több olyan ügyfelünk, akivel közel húsz éve dolgozunk együtt, és szinte ismer minden egyes embert a cégnél már baráti kapcsolatok is alakultak ki.

A legjobb klíma titka megbízható cég, megfelelő készülék a megfelelő helyre, elsősorban nem a márka számít!

Segítünk a klíma választásban: Klíma Ajánló

A klíma vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a 3 legjobb klímát számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen! 

4 Comments

 1. Kedves Kerti Tamás Úr!

  Horváthné Németh Rita vagyok. Egy kérdéssel fordukol Önhöz és szeretném szakmai segítségét kérni.
  “Kedves” szomszédunk kb. 350 m2-es családi házat épített az erdő szélén, mellettünk, nyugati tájolással és hatalmas ablakokkal. Gondolom a meleget azt nem szereti, mert múlt héten tőlünk kb 6 m-re a két hálószobánk közelében megjelentek a klíma kültéri egységeinek csövei. (2)Pedig falfelülete bőven lenne és a másik oldalon az őzikéket sem zavarná. Udvariasan megkértem, hogy ha mód van rá legyen szíves eltetetni, mert most még csak 2 lyuk a falon másik irányban. Sok reményt nem fűzök hozzá. (szerintem nincs “hangtalan” klíma) A szerelőket is meginterjúvoltam, akik annyit mondtak, hogy a szomszéd gondolt ránk is(akkor eleve miért oda tette a hálószobáink közelébe? ) és a legdrágább Mitchubichi márkát vette. 😤Mit javasol mit lehet még most az építkezés során tenni? (hatóság, stb.) Utána már tudom, és úgy gondolom, hogy az végképp nem szomszédbarát megoldás lenne.
  Előre is köszönöm válaszát!
  Szép napot és kellemes ünnepeket!
  Tisztelettel:Horváthné Németh Rita

  Horváthné Németh Rta
  1. Kedves Rita,

   köszönöm kérdését én első sorban azt javasolnám, hogy mielőtt bármit tenne beszélje meg a szomszéddal. Ha a készülékek a terven szerepelnek akkor az valószínű így lett engedélyeztetve. Abban az esetben ha nem szerepel az engedélyezési terven fordulhat az illetékes önkormányzathoz.

   Kerti Tamás
 2. Tisztelt Kerti Tamás Úr!
  Lakótelepi panelház 3-ik emeletén lakom. Az alattam lévő 2-ik emeleti lakás új tulajdonosa a felújítás végén klimát szereltetett, amiknek a kültéri egységeit nem a lakáshoz tartozó erkélyek falára, hanem azok vaskorlátjára szereltek fel. Kettő erkély és kettő kültériről van szó. Még nincs működés alatt, és tartok attól, hogy a vasváz átvezeti az én erkélyeimre a zajt és rezgést.
  Nem vagyok tisztában, hogy egyáltalán kivitelezhető, megengedett ilyen formában? Várom válaszát, azt köszönöm. Mária.

  Bécsiné Mária
  1. Kedves Mária,

   Köszönöm a kérdését sajnos a legtöbb társasház esetén nincs szabályozás a kültéri egységek elhelyezhetőségéről ezért a tulajdonos oda szerelteti ahová akarja. Ha jó minőségű gépet szerelnek a megfelelő módon akkor azt gondolom nem lesz belőle probléma. Ha mégis zajos lenne a klíma akkor azt javaslom forduljon a közös képviselőhöz de mindenek előtt jelezze a lakónak a problémát. Remélem tudtam segíteni.

   Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend