Légcsatornás klíma

Légcsatornázható klíma kiépítése 2

Mi a légcsatornázható klíma és hogyan kell beszerelni?

A légcsatornás klímák a split osztott klímaberendezések közé tartoznak, ebből kifolyólag 2 részből állnak egy kültéri és 1 vagy több beltéri egységből. A több beltéri egységes rendszereket multi légcsatornás klímaberendezéseknek nevezzük.

A légcsatornás klímáknak van egy nagy teljesítményű ventilátorral ellátott beltéri egységük, ami nem közvetlenül a helységet hűti-fűti, hanem légcsatorna hálózaton keresztül juttatja el a kezelt levegőt az adott helységbe.

A légcsatornás beltéri egységet a legtöbb esetben a szem elől elrejtve álmennyezet felett vagy padlástérben lehet elhelyezni. Ennek a megoldásnak köszönhetően a legesztétikusabb klímatechnikai megoldást lehet vele megvalósítani. A légcsatornás klímaberendezéseknek is van kültéri egységük ugyan úgy, mint a fali klímáknak és a kültéri és beltéri egységeket össze kell kötni a megfelelő klímatechnikai csövekkel és elektromos vezetékekkel.

Egy légcsatornás beltéri egység számos helység klímatizálását meg tudja oldani, mert a légcsatorna hálózatot sokfelé lehet osztani. Természetesen a megfelelő készüléket az adott helység mérethez és a légcsatorna hálózathoz kell kiválasztani. Sok esetben sajnos a nem megfelelő kiválasztásnak és légcsatorna méretezésnek köszönhetően ez a megoldás nem működik megfelelően, mert a légcsatorna ellenállását rosszul méretezik.

A helységbe csak a megfelelő légrácsok kerülnek beszerelésre ezért az adott tér berendezéséhez, akár színvilágához megfelelő légbeömlő elemeket lehet elhelyezni, amit megfelelő építészeti megoldásokkal akár el is lehet rejteni. Ez a megoldás alkalmas a láthatatlan hallhatatlan huzatmentes klímatizálásra egy igényes épület elengedhetetlen klímatizálási megoldása a légcsatornás klíma rendszer.

A légcsatornás klímák kiépítésénél több megoldás is előtérbe kerülhet

 • légcsatornás klíma szett, ez a megoldás egy kültéri és egy beltéri egységből áll
 • multi légcsatornás klíma, ebben az esetben egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik

A központi légcsatornás klímák esetén (légcsatornás klíma szett) alapvetően kétfajta beszerelés lehetséges. Az egyszerűbb olcsóbb változat esetén helységenként egy befújási pont, nagyobb helységek esetén pl. nappali akár több is. A visszaszívás egy központi nagyobb felületű légrácson történik, ami szűrőbetéttel van ellátva.

Ennél a módszernél a megfelelő légáramlás érdekében a beltéri ajtók aljánál megfelelő rést kell biztosítani, vagy valamilyen ajtórácsot kell alkalmazni, hogy a levegő meg tudjon fordulni.

A másik megoldás légcsatornázható klímák esetén a helységenkénti minimum egy befújási és egy elszívási pont. Természetesen nagyobb helységek esetén célszerű minél többfelé osztani a levegő beáramoltatását annál csendesebb és kisebb huzatot fog kelteni a beáramló levegő hatása.

A megfelelő légrácsok kiválasztása esetén nagyon kellemes klímatizálást lehet megoldani. A légrácsok és légszelepek kiválasztása fontos szempont a megfelelő légelosztás érdekében mindenképpen szakembert kell keresni. A különböző légrácsok rengeteg méretben és minőségben kaphatóak. Az egyszerűbbek néhány ezer forinttól akár egyedileg gyártott farácsokig több tíz, vagy százezer forintig is terjedhet darabja.

Nagyon jól szabályozható megoldást nyújt a helységenkénti kis teljesítményű légcsatornás beltéri egységek alkalmazása. Ezzel a megoldással leggyakrabban profi szállodákban vagy igényes családi házakban lehet találkozni.

A rendszer lényege, hogy egy kültéri egységre több kisebb teljesítményű légcsatornás beltéri egységet csatlakoztatunk. Ennek köszönhetően a különböző helységek külön- külön teljes mértékben szabályozhatóak. A légcsatorna szakasz nagyon rövid ezért azok esetleges tisztítása nagyon egyszerű és jelentős energia megtakarítást is el lehet érni a hagyományos központi beltéri egységekkel szemben.

A központi légcsatornás klímák esetén a helységenkénti hőfok szabályzás zónavezérléssel érhető el, ellenkező esetben a helységekben nagyságrendileg egyforma hőmérséklet tartható. A zóna vezérlés lehetővé teszi az egyes helységekben különböző hőmérsékletek megvalósítását. A különálló zónák a vezérlésnek köszönhetően egyenként irányíthatóak a légáramlás mennyisége alkalmazkodik a nyitott vagy zárt zónák mennyiségéhez.

Légcsatornázható klíma beszerelés

A légcsatornás klímák beszerelése utólagosan is megoldható, ez a módszer különösen jól alkalmazható olyan tetőteres családi házak esetén ahol van padlástér. A beltéri egység könnyen elhelyezhető a mennyezet felett és a légrácsok bevágása sem okoz problémát a legtöbb esetben. Utólagos beépítés esetén, sok esetben ez a módszer jelenti az egyetlen esztétikus megoldást.

A légcsatornás beltéri egységeket egyéb esetben el lehet rejteni olyan helységekben ahol, nincs szem előtt, garázs, mosó konyha gardrób, előtér stb. utólagosan gipszkartonnal, fával, egyéb takaró anyaggal lehet burkolni akár a készüléket akár a légtechnikai csöveket.

Nagyobb légterek esetén divatos a látszó légtechnikai csövek alkalmazása is ami idusztriál hatást kelt. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy kis méretű csöveket előre kiépítenek, de ezekre utólag nem lehet a készüléket rákötni. A csövek átmérőjének alkalmazkodni kell a megfelelő helységmérethez és ennek eredménye képen a légszállításhoz is.

Légcsatornázható klíma ár, árak.

Egy légcsatornás klíma rendszer ára nagyon sok elemből tevődik össze, ha a rendszer egyszerűségére törekszünk és nincs szükség helységenkénti hőfok szabályzásra, akkor a központi klíma rendszer kiépítésének költsége nem sokkal haladja meg a hagyományos fali split készülékek szerelési díját. Ez azt jelenti, hogy helységenként 300-400 ezer forinttal lehet kalkulálni.

Maga a légcsatornás klíma egység fajlagosan olcsóbb, mint más megoldások esetén, de a légtechnikai rendszer kiépítése igen munkaigényes és anyag költséges feladat. A beszerelést tovább nehezíti a padlásterekben főleg nyaranta elviselhetetlen meleg emiatt nagyon sok kivitelező el sem vállalja ezeket, és a legtöbb klímás cég nem is ért ennek a rendszernek a sajátosságaihoz. Nem beszélve a modern kori Mekk mesterekről, akik a 3 hónapos OKJ gyorstalpalón végezték a klímás szakmát.

Egy légcsatornás klíma rendszer kiépítésének költségét nagyban befolyásolja a felhasznált anyagok minősége. A légrácsok és légszelepek között óriási árkülönbségek lehetnek a néhány ezertől a több tíz vagy százezer forintig is elmehet az ár. További jelentős költségnövelő megoldás a helységenkénti hőfokszabályzás megvalósítása. A rendszer okosításának a költsége helységenként a százezres nagyságrendet is meghaladhatja. De ezzel a módszerrel az energia felhasználás valamint a komfort érzet is tovább növelhető.

A légcsatornás klímaberendezések alkalmasak önálló fűtésre is ezért ebben a formában már jó alternatíva lehet más fűtési rendszerekkel szemben. A légfűtést már évezredek óta használjuk és a hűtési funkció gyakorlatilag nem kerül többlet költségbe. Ezért ha valaki alap esetben ebbe a megoldásba gondolkodik akár új vagy akár felújítás esetén az egy versenyképes megoldást kap olcsó hőszivattyús fűtéssel, ami akár kedvezményes H tarifára is csatlakoztatható.

A légcsatornás klíma egységek kiegészíthetőek akár hőviszanyerő funkcióval is. Egy ilyen kialakított hűtő-fűtő klíma rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest jóval kedvezőbb bekerüléssel lehet kihozni. Ha valaki ragaszkodik mégis valamilyen felületfűtéshez pl. padlófűtés, akkor egy kisebb méretű hőszivattyúval és légfűtés rásegítéssel egy nagyon komfortos és rugalmas rendszert kaphatunk.

Légcsatornás klíma

Ha légcsatornás klíma rendszert szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Töltsd ki az alábbi űrlapot és segítünk a legjobb készülék kiválasztásában a tervezésben és kivitelezésben.

2 Comments

 1. Tisztelt Cityklima

  Először is köszönöm a sok hasznos információt amit a weblapjukon olvashatok és innen jött az ötlet, hogy a belvárosi nagy légterű lakásomba légcsatornázható klímát szereltessek. Mivel a belmagasság közel 4 m ezért ez lehetővé teszi álmennyezet kialakítását, bizonyos helyeken és mivel nehézkes a kültéri egységek elhelyezése ezért gondoltam, hogy ezt meg lehetne oldani egy légcsatornás klímával ha jól gondolom? A kérdésem az lenne, hogy a helységenkénti hőfok állítást meg lehet-e oldani nekem 4 nagyobb helységet kellene lehűteni esetleg átmeneti időben fűteni is szeretném. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

  Zakuvszki Marianna
  1. Kedves Marianna,

   Köszönjük az érdeklődést a légcsatornázható klímaberendezések iránt, nagy örömünkre szolgál minden egyes hozzászólás. Belvárosi lakások esetén rengeteg helyen csináltunk már hasonló megoldást a helységenkénti hőfok szabályzást meg lehet oldani erre többféle lehetőség is van. A készülékekkel lehet hűteni és fűteni is. A kivitelezést viszonylag rövid határidővel tudjuk vállalni. Kérem küldje el a telefonszámát és megbeszéljük a továbbiakat.

   Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend