Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornázható inverteres klíma, központi klíma 7

A légcsatornás klímaberendezések szabad utat biztosítanak a klímatizált levegő tetszés szerinti bármilyen irányba történő szállítására.

Egy központi, rejtett légcsatornázható beltéri egységgel akár korlátlan mennyiségű helységbe szállíthatunk kellemes levegőt, ennek csak a beépítésre kerülő központi berendezés teljesítménye valamint a légcsatorna hosszúsága és keresztmetszete szabhat határt.

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Mi a légcsatornás klíma AVAGY központi klíma?

A legdiszkrétebb légkondicionálási megoldás, minden helységben a nyugalmat és kellemes pihenést biztosítja. Nincs huzathatás, nincs zaj, csak a hűvös vagy télen kellemes meleg levegő, akár friss levegő utánpótlással is megvalósítható, klímatechnikai megoldás.

A légcsatornázható klímák említése során többféle kifejezéssel találkozhatunk, rejtett klíma, központi klíma, légcsatornás klíma, csövezhető klíma, de mégis egy termékről beszélünk. Amilyen sokféle képen említik ezt a klíma fajtát, olyan sokféle és változatos ezen berendezések felhasználási területe.

Légcsatornás klímával leggyakrabban, szállodákban, üzletekben, bankokban, autószalonokban találkozik az ember de lakásoknál és családi házaknál is igen elterjedt megoldás. Az Észak Amerikai kontinensen főként a könnyűszerkezetes építési technológia miatt nagyon elterjedtek a légcsatornás rejtett klímák, de a világ minden táján szinte végtelen változatban használják.

légcsatornás klímaberendezések fő része egy nagy teljesítményű klíma beltéri egység, ami bármilyen kialakítású légcsatorna hálózatra csatlakoztatható, ezáltal számos lehetőségünk nyílik tetszőleges irányú légbefújásra akár padlóból, mennyezetből vagy oldalfalról.

A levegő irányítására nagyos sokféle kialakítású és színű befúvó és elszívó rácsot és szelepet alkalmazhatunk, amelyek  esztétikailag alkalmazkodnak a belső tér kialakításához, vagy akár ezek lehetnek teljesen elrejtve is. Ezáltal esztétikus a belső tér kialakításával harmonizáló klímatizálást tudunk biztosítani akár otthonunkról vagy egy irodáról legyen szó.

légcsatornás légkondicionáló berendezések szinte minden területen alkalmazhatók, lakások és családi házak, szállodák, üzletek, autó szalonok, éttermek, bárok, szórakozó helyek, ipari csarnokok és létesítmények, szerver helyiségek, és technológiai helyiségek stb. klímatizálására.

A légcsatornás inverteres klímák, levegő-levegő hőszivattyúk, hűtésre és fűtésre / légfűtés / egyaránt kiválóan alkalmasak. Kiegészíthetők elektromos, vagy meleg vizes fűtéssel, hő visszanyerő egységgel, bármilyen minőségű szűrő betéttel, elektro filterrel, friss levegő részleges vagy teljes befújására is alkalmasak.

A légcsatornázható inverteres légkondicionáló berendezések változatai:

 • alacsony nyomású légcsatornás klíma
 • közepes nyomású légcsatornás klíma
 • magas nyomású légcsatornás klíma
 • multi légcsatornás klíma
 • ipari légcsatornás klíma

1. Légcsatornás klíma alacsony nyomású:

Az alacsony statikus légnyomású légcsatornás klímaberendezések közvetlen befújásra alkalmasak. Ezek a klíma berendezések kis teljesítményű ventilátorral vannak ellátva ezért csak néhány méter légcsatorna hálózat ellenállását tudják leküzdeni 1-2 helység klímatizálására alkalmasak. Előnyük, hogy nagyon csendesek akár háló szobába is javasoljuk

Központi klíma, légcsatornázható klíma

2. Légcsatornás klíma közepes nyomású:

Közepes statikus légnyomású légcsatornás klímaberendezések több helység együttes klímatizálására alkalmas. Ezek a légcsatornás légkondicionáló berendezések közepes teljesítményű ventilátorral vannak ellátva ezért akár több tíz méterre is el lehet vezetni a kezelt levegőt.

Központi klíma, légcsatornázható klíma

3. Légcsatornás klíma magas nyomású:

A magas statikus légnyomású légcsatornázható klímaberendezések nagy teljesítményű ventilátorral vannak ellátva ezért szerteágazó nagy hosszúságú légcsatorna hálózatokhoz is alkalmazható. A klímatizált levegő a nagyteljesítményű légcsatornás klímaberendezések segítségével számtalan helységbe eljuttatható. Nagy légterű helységek irodák, csarnokok, autó szalonok, mozi és színháztermek, éttermek szállodák és panziók, műhelyek, nagyobb családi házak klímatizálására ajánlott. Hűtésre, fűtésre, szellőztetésre is egyaránt alkalmasak.

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornás klíma szerelése:

A légcsatornás klímák szerelésénél sok szempontot kell figyelembe venni, de az első és legfontosabb a beltéri egység megfelelő helyének és a légcsatorna nyomvonalának kiválasztása. Padlástérrel rendelkező épületek esetén a beltéri egység könnyen elhelyezhető és az alatta levő helységek klímatizálása könnyűszerkezetes mennyezeti födém esetén még utólagos beépítéssel is viszonylag egyszerűen megoldható. Ezt a módszert gyakran használjuk, olyan családi házak esetén ahol a hálószobák az emeleten találhatóak és több helységet kell utólag klimatizálni. Mivel a padlásterek esetén gyakran nehézséget jelent a fali split klímák elhelyezése és sokszor a szobák mérete is olyan kicsi, hogy indokolatlan és túlméretezett lenne még a legkisebb 2-2,5 kW-os split beltéri egység is.

A beton vagy más, nem könnyűszerkezetes födémmel ellátott padlásterek esetén a kialakítás sajnos sokkal körülményesebb és a födémek átfúrása eléggé megnöveli a költségeket de sok esetben még ez is megoldható, de ilyenkor akár statikus segítségét is igénybe kell venni.

Családi házak esetén a beltéri egység elhelyezésére, gyakori megoldás a garázs, háztartási helység, folyosó vagy előtér és onnan álmennyezetben vagy eldobozolásban lehet elvezetni a csöveket. Új épületek esetén ha légcsatornás klíma kiépítésében gondolkodik valaki, akkor azt célszerű még a tervezési vagy a korai építési szakaszban átgondolni és a szükséges előkészítéseket elkészíteni.

Gyakori kérdés megrendelőink részéről, lehet-e az egyes helységek hőmérsékletét külön külön szabályozni légcsatornás klíma szerelése esetén?

A helységenkénti vezérlés természetesen megoldható, de ha profi megoldással akarjuk kivitelezni akkor ez igen költséges lehet. Egyes gyártóknak Pl. LG, Daikin létezik gyári zóna vezérlője amivel profi vezérlést lehet megvalósítani, de ezek a kiegészítők igen magas árszínvonalat képviselnek.

Ha a helységenkénti hőfok szabályzás kifejezetten fontos, akkor érdemes lehet inkább, szobánként kis teljesítményű multi légcsatornás beltéri egységet szerelni. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy egy kültéri egységre több darab, kis teljesítményű légcsatornás egységet csatlakoztassunk. A beltéri egységek egymástól külön-külön szabályozhatóak, más hőmérséklet és más intenzitás állítható be, nem beszélve arról, hogy üzemeltetésük, kisebb energia befektetéssel is jár.

Többszintes épületek, lakások irodák üzletek esetén a légcsatornás klíma rendszerek szereléséhez minimum 30-40 cm álmennyezetre van szükség. Bár manapság divatos főleg nagyobb belmagasságú helységek esetén látszó légcsatornákkal szerelni a légcsatornás klímaberendezések légtechnikai rendszereit.

Légcsatornás klíma ár?

Ez a fajta megoldás elsősorban nem a költséghatékonyságról szól, de vannak olyan területek és helyzetek, amikor egyrészt nincs is más alternatíva, másrészt pedig még olcsóbb is lehet akár mint más hagyományos légkondicionálási eljárás.

Egy légcsatornázható klíma ára könnyen behatárolható rengeteg típus és különböző teljesítmény létezik belőle. Azonban egy komplett rendszer ára a légcsatornázható klíma költségén felül sok mindentől függ. A kiépítésre kerülő légtechnikai anyagok csövek, elosztó idomok, légrácsok költsége, és a rendszer beszerelése, adott esetben akár többszöröse is lehet a légcsatornás klímaberendezés árának.

Rengeteg féle légrács, légbefújó és elszívó elem létezik amiket a rejtett légcsatornázható klímákhoz lehet alkalmazni. Ezek költsége darabonként, viszont a néhány ezer forinttól akár 40-60 ezer forintig is elmehet, de határ a csillagos ég. Az alkalmazható légcsatornák és idomok valamint egyéb anyagok között is igen széles a kínálat gyakori a rossz minőség. Sokféle kiegészítő elemet is be lehet építeni a légcsatornázható klíma rendszerekbe. Különböző minőségű szűrők, motoros szelepek a szabályzáshoz, zónavezérlők, szellőztető modul, stb. Ez kicsit olyan mint az autó vásárlásnál, van egy alapmodell aztán a vásárló eldönti mennyi extrára van szükség és mennyit enged a pénztárcája. Az alap és a fullextrás kivitel között akár 2-3 x különbség is lehet.

Központi klíma, légcsatornázható klíma

DAIKIN VRV légcsatornás klíma szerelése

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornás LG klíma

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornás Midea klíma

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornás LG klíma háló szobában

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Panasonic légcsatornás klíma

Központi klíma, légcsatornázható klíma

Légcsatornás Nord klíma étteremben

Központi klíma, légcsatornázható klíma

LG légcsatornás klíma szerelés Budapesti lakásban

Légcsatornázható klíma

Légcsatornás Samsung klíma mennyezeti befújás

Légcsatornázható klíma

Midea légcsatornás klíma

Légcsatornázható klíma

Koncert terem klímatizálása, LG légcsatornás klímával

Légcsatornázható klíma

LG légcsatornás klíma

Légcsatornázható klíma

Légcsatornás klíma szerelés autószalon

Légcsatornás inverteres klímaberendezések előnyei:

 • Strapabírók, hosszú élettartam
 • Megfelelő légcsatorna esetén szinte hangtalan
 • Sokféle alkalmazási terület
 • Esztétikusan kivitelezhető
 • Szellőztetési lehetőség
 • Tökéletes levegő elosztás valósítható meg, huzathatás nélkül
 • Hűtésre és fűtésre is alkalmas
 • Sokféle szűrési megoldás
 • Széles teljesítmény kínálat 2-40 kW-ig

Elegáns kialakítású belső terek klímatizálása légcsatornázható légkondicionáló berendezésekkel

légcsatornás klímaberendezések nagy előnye, hogy a beltéri egység el van rejtve a szem elől ezért olyan helyeken is alkalmazható ahol más beltéri egység szóba sem jöhetne akár műemlék épületekben, vagy egyedi kialakítású belső tereknél is tökéletesen alkalmazható.

A levegő befújása és elszívása történhet mennyezetből, padlóból, oldalfalról vagy ezek kombinációja is alkalmazható.

Légcsatornázható klíma

Midea légcsatornás klíma

Légcsatornázható klíma

Koncert terem klímatizálása, LG légcsatornás klímával

Légcsatornázható inverteres klíma, központi klíma

LG légcsatornás klíma

Légcsatornázható klíma

Légcsatornás klíma szerelés autószalon

5 tipp légcsatornás klímaberendezés vásárlása, szerelése előtt

#1

Ha ön légcsatornás klímaberendezést szeretne, akkor mindenképpen kérje ki szakember tanácsát.

#2

Először érdemes a légcsatorna kialakítását és nyomvonalát megtervezni és utána választani készüléket.

#3

Abban az esetben, ha a készülék fűtetlen térbe kerül, akkor hő szigetelni szükséges, valamint ha nem használják a légkondit, gondoskodni kell a légcsatorna lezárásáról.

#4

Érdemes a szívó rácsoknál előszűrőt alkalmazni ez által tisztább lesz a befújt levegő és a szívó oldali légcsatorna és a beltéri egység szűrője sem szennyeződik el.

#5

A légcsatorna ellenállást méretezni szükséges ez nálunk ingyenes, ha tőlünk vásárol légcsatornás klímaberendezést.Egy rosszul méretezett légcsatorna akár az egész rendszert használhatatlanná teszi. /nem megfelelő légáramlás, zaj, túl magas vagy alacsony légsebesség, nagy hő veszteség stb./

Kérjen ajánlatot központi klíma (légcsatornázható) klímaberendezésre

  7 Comments

  1. Tisztelt Cityklima,

   Egy újonnan épülő 1 szintes családi házhoz keresem a megfelelő fűtési megoldást a telekre nincs bevezetve a gáz ezért mindenképpen valamilyen hőszivattyús fűtésben gondolkodom. Egy ismerősöm ajánlására kezdtem érdeklődni a légcsatornás klímák iránt és felkeltette az érdeklődésemet. A szóban forgó ingatlan nagyságrendileg 170 m2 nappali konyha étkező, 3 szoba és 2 db fürdő ezek fűtése légcsatornás klímával megoldható lehet? A hűtés is szempont de az nem is annyira érdekes illetve érdekelne légcsatornás klíma rendszer hővisszanyerő egységgel is, hogyan lehetne megvalósítani?

   Köszönöm:
   V.L.

   Varga László
  2. Kedves László,

   Köszönjük az érdeklődést a légcsatornás klímák iránt, természetesen megoldható a légcsatornázható klímákkal a hűtés-fűtés akár a szellőztetés is ha tud legyen kedves egy alaprajzot az épületről elküldeni és akkor küldünk egy előzetes ajánlatot a légcsatornás klímarendszer kivitelezésére.

  3. Tisztelt Cityklima!
   Szeretnék kérni árajànlatot egy 116m2-es most tervezett ház lègcsatornás klímájának kialakításához.
   Köszönettel!
   P.K.N

   Kiss Eleonóra
   1. Kedves Eleonóra,

    Köszönöm az érdeklődést a légcsatornás klíma rendszereink iránt, esetleg el tudná küldeni e-mailben a ház alaprajzát az info@cityklima.hu címre?

    Előre is köszönöm.

    Kerti Tamás
  4. Tisztelt Uram!

   Alacsony padlásterű családi házba szeretnék légcsatornás klímát két kisméretű (12-14 m2) szoba hűtésére.
   Napközben a szobák használaton kívül vannak, csak esti lehűtésre szeretnénk használni a berendezést.
   Szeretnék kérni egy hozzávetőleges árat a berendezésre és kivitelezésre.
   A szobák egymással szemben, 5 méterre vannak egymástól.

   Köszönöm szépen!

   Rujder Gábor
  5. Tisztelt Kerti Úr!
   Az lenne a kérdésem, hogy 50 m2-es lakásnál is megoldható a légcsatornás klíma kivitelezése?A lakás társasházi, földszintes és padlás van fölötte.

   Ország Attila
   1. Kedves Attila,

    Köszönjük az érdeklődést a légcsatornázható klímákat gyakorlatilag mindenhol meg lehet oldani ahol van padlástér és annak belmérete a szerelésre alkalmas. Sok helyen még padlás sincs ott általában a folyosón el lehet vinni a csöveket és ott egy álmennyezettel el lehet takarni azokat.

    Kerti Tamás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Send this to a friend