Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.Bővebb információ itt ►

Az oldalon elhelyezett űrlapok kitöltésével hozzájárul adatai kezeléséhez   Bővebb információ itt 

Rendben!
Termékek Menü

Levegő víz hőszivattyú

Levegő víz hőszivattyú

A hőszivattyúkat hőforrás szerint három fő csoportba tudjuk sorolni a levegő-levegő, levegő-víz és víz-víz hőszivattyúk. Mindegyiknek megvan a maga előnye, de a két leggyakrabban használt hőszivattyú a levegő-levegő és a levegő víz hőszivattyú. A levegő víz hőszivattyúk nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik gyorsan és egyszerűen telepíthetők hűtésre-fűtésre és meleg víz előállítására is alkalmasak, beruházási költségük egy új építés esetén kedvezőbb a gázfűtésnél és a hűtést is megoldja.

A levegő víz hőszivattyú elnevezés a hő forrás (levegő) és a hőt leadó közeg (víz) szavak kombinációjából ered. Működését tekintve leegyszerűsítve úgy működik, mint egy hűtő szekrény, vagy mint egy levegő-levegő hőszivattyú vagy egyszerűbben kifejezve, klíma, légkondicionáló berendezés. A levegő-víz hőszivattyúk alapvetően annyiban különböznek egy normál klímaberendezéstől, hogy a beltéri egység nem közvetlenül a levegőt fűti, hanem egy hőcserélőn keresztül a közvetítő közeget-vizet fűti vagy hűti. A levegő víz hőszivattyú előnye a levegő-levegő hőszivattyúkkal szemben, hogy a levegő víz hőszivattyúknál csak egy beltéri egysége van szükség és onnan már a fűtéshálózaton keresztül jut el a meleg vagy a hideg víz a felhasználási helyére a hő leadókhoz. A hő leadó lehet padló, fal, mennyezet fűtés-hűtés, lehet radiátor vagy fan-coll stb. valamint a használati meleg víz előállítására is alkalmasak a levegő-víz hőszivattyúk.

A levegő-víz hőszivattyúk az energia nagy részét a levegőből nyerik, ezt gyakran megkérdezik, hogy lehet a hideg levegőből, ami akár télen -20 -25 fokos is lehet energiát nyerni. Erre egyszerű a válasz az abszolút nulla fok (0 Kelvin) ami -273 C° hoz képest a -20C° igen csak forrónak tűnik 253 C° - kal melegebb. Tehát a levegőnek igen magas a hőtartalma és ezt az energiát nyeri ki a hőszivattyú. Fűtés üzem módban a hőszivattyú, kint a kültéri hőmérsékletnél mindig hidegebb hőmérsékletet állít, elő a kültéri egység hőcserélőjében ezen keresztül a melegebb levegőt a hőszivattyú ventilátora átszívja és felveszi annak hőtartalmát. Nem akarok most a részletekbe belemenni, de az a lényeg hogy a hőszivattyú kompresszora forgatja, a hűtőköri rendszert szállítja, szivattyúzza a hőt a melegebb pontból a hidegebb pont felé, ami mindig sokkal jobb hatásfokú, mint bármilyen elektromos fűtés, mert a kompresszor egy korfolyamatot tart fent. Minden egyéb elektromos fűtés maximum a felvett energiát tudja leadni tehát 1 kW áramból maximum 1 kW fűtő energiát tud előállítani ez minden elektromos fűtésre igaz. A hőszivattyú 1 kW áramból akár 3-7 szeres energia leadásra is képes természetesen a készülék minőségétől és a külső hőmérséklettől függően.

A levegő víz hőszivattyúk általában 2 féle megoldásban léteznek az egyik a monoblok rendszer. A monoblok hőszivattyúk úgy vannak kialakítva, hogy a hőszivattyú kültéri és beltéri egysége egy egységbe van, építve ez a telepítésüket le egyszerűsíti, mert nem kell hozzá klíma-hőszivattyú szerelő ezt a vízszerelő is be tudja kötni. Arra kell csak figyelni, hogy a rendszert fagyálló folyadékkal kell feltölteni az esetleges elfagyás miatt ez sajnos a készülék hatásfokát lerontja néhány százalékkal, de maga a hőszivattyú monoblok kivitelben általában jóval olcsóbb.

A másik megoldás a split osztott levegő víz hőszivattyú. Ez a berendezés két részből áll egy kültéri egységből és egy beltéri egységből. A kül és beltéri egységek között ebben az esetben ki kell építeni a hűtőkört valamint a vezérlést ehhez a munkához már klíma hőszivattyú szerelőt kell bevonni. Az osztott hőszivattyúknál nem kell a rendszerben fagyállót használni.

Az osztott levegő víz hőszivattyúk beltéri egysége lehet akár a használati meleg víztartállyal egybeépített kivitel is, ami jelentős helyet takarít meg és a beszerelése is egyszerűbb kevesebb anyagot és munkát igényel, megjelenésük sokkal esztétikusabb, mint egy külön álló rendszeré.

A levegő víz hőszivattyúk egyre elterjedtebbek kiépítésük üzemeltetési költségük akár a gázos fűtést is felülmúlják, nem beszélve arról a számos előnyről, ami a levegő víz hőszivattyúk telepítésével jár.

További információk a levegő-víz hőszivattyúkról, hőszivattyú árak itt►

Tartalomhoz tartozó címkék: Levegő víz hőszivattyú
Napi Akció!
Csak ma, hihetetlen áron!
Raktáron
231.890 Ft 164.973 Ft