Mekkora levegős hőszivattyút vegyek? Érdekel a véleményed

Levegő víz hőszivattyú méretezés

Az első és legfontosabb a készülék teljesítményének meghatározása. Ez a feladat bár egyszerűnek tűnik mégis eléggé összetett. A hagyományos hasra ütök megoldások és különböző a gázfűtésnél alkalmazott túlméretezett rendszerek a megrendelő számára több száz vagy akár milliós nagyságrendű többlet költséget is eredményezhetnek. 

A megfelelő készülék kiválasztásához alap követelmény lenne az épület hőigényének meghatározása. Ez a feladat tervezői munkát igényel, mivel nincs két egyforma épület. A különböző építő anyagok a szigetelések a nyílászárok minősége erősen befolyásolják egy épület hőveszteségét. Ezért nem lehet a pontos hőigényt tervezés nélkül pl. a megadott légköbméter vagy megadott alapterület alapján megállapítani. A teljesítmény meghatározásakor figyelembe kell venni a hőleadó felületeket is mivel a készülékek teljesítménye erősen függ attól, hogy hány fokos előre menő hőmérsékletet kell vele előállítani. Magasabb előre menő hőmérséklet esetén ugyan akkora épületbe nagyobb teljesítményű hőszivattyú szükséges, mint egy alacsony (35 C°) előre menő hőmérsékletre tervezett épületnél. A szükséges hőszivattyú teljesítmény meghatározásánál a használati meleg víz (HMV) készítés mennyiségét is figyelembe kell venni. 

Mekkora hőszivattyú kell

A pontos készülék kiválasztásához és az egész rendszer megfelelő gazdaságos üzemeltetéséhez erősen ajánlott az egész rendszert épület gépész tervezővel megterveztetni. Egy alul méretezett készülék nem fogja tudni kifűteni az épületet vagy nagyon sokat fogja használni a kiegészítő elektromos patront. Egy túlméretezett készülék persze biztonságosabban ellátja a feladatát, de egy bizonyos hőmérséklet felett úgynevezett (thermo on/off) üzem módban fog tudni csak működni. Ez a jelenség többletfogyasztást eredményez, mivel a készülék bizonyos külső hőmérséklet felett nagyon sokszor ki-be kapcsol, mivel túl nagy a leadott teljesítmény, ami rossz hatással van a fogyasztás alakulására. (1.-es ábra)

Az 1-es ábrán látható, hogy a hőszivattyú tisztán hőszivattyús üzemben rásegítő patron nélkül is el tudja látni az épület fűtését de +4 C° felett már thermo on-off módban működik ezért akár egy mérettel kisebb teljesítményű készülék választása is ideális lehet. 

Ezzel csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy nagyon túlméretezni nem érdemes a rendszert, mert nem biztos, hogy megéri egyrészt a készülék akár sokkal többe kerülhet másrészt valószínű, hogy magasabb lesz az energiafogyasztás is.

Hőszivattyú méretezés

Ahhoz, hogy mégis adjak valami támpontot és ne lőjünk nagyon mellé egy új építésű modern építőanyagokból készült ingatlan esetén 60 Watt/m2 vagy 20-23 Watt/m3 szükséges fűtési teljesítménnyel lehet számolni. De ez az érték az épület kialakításától és szigetelésétől függően erősen változhat.

Levegő-viz hőszivattyú

Meghatározások:

Terhelés (P méretezési) (kW) Igényelt fűtési teljesítmény a teljes épület hőigényének fedezésére, méretezési hőmérsékleten.

Méretezési hőmérséklet (T méretezési C°) a berendezés méretezésekor alkalmazott legalacsonyabb külső hőmérsékleti érték. Alapbeállításként ez az érték a lokális klímaadatok alapján kerül meghatározásra.

Lekapcsolási hőmérséklet (C°) A berendezés le fogja állítani a fűtést a megadott hőmérséklet felett.

Részteljesítmény üzem (hőszivattyú teljesítmény megegyezik a hőigénnyel) (kW) A hőszivattyú teljesítménye változó kompresszor fordulatszámánál. A fenti grafikon a hőszivattyú (leolvasztást is figyelembe vevő) korrigált teljesítményét ábrázolja. Mint látható, a hőszivattyú az idő nagy részében részteljesítményen üzemel, mert így is biztosítja a szükséges hőmennyiséget.

Bivalens pont (T bivalens C°) Legalacsonyabb külső hőmérséklet érték, melynél a hőszivattyú még a keletkező fűtési igény 100%-át kiszolgálja.

Elektromos fűtés működési tartomány (kW) A kiegészítő elektromos fűtés használata a bivalens hőmérsékleti ponttól a méretezési hőmérsékletig, a hőszivattyú által leadott teljesítményen felüli extra hőigény biztosítására. Az 1. és 2. fokozatok a bekapcsolt fázisokat mutatják.

Thermo ON/OFF működési tartomány Ha a hőigény alacsonyabb, mint a berendezés minmimum teljesítménye (kompresszor minimum frekvenciája), a készülék ki- és bekapcsolással követi a hőigény kiszolgálását (termikus KI/BE tartomány).

Teljes teljesítmény (kW) Berendezés teljes szabályozhatósági tartománya a hőszivattyú és a kiegészítő elektromos fűtés figyelembevételével.

Órák száma A kiválasztott tartományban található hőmérsékletkehez tartozó éves óraszám.

Levegő-víz hőszivattyúk kiválasztási szempontjai.

Milyen hőszivattyút vegyek?

 Nagyon gyakori kérdés, hogy milyen hőszivattyú lenne a legmegfelelőbb megoldás a jó választáshoz mindenképen tudni kell a szükséges fűtési, hűtési teljesítményt. Ha az épület hőigényét tudjuk, akkor könnyű lesz a választás az alábbi szempontok figyelembe vételével. A továbbiakban kifejezetten a levegő-víz hőszivattyúk fontos tulajdonságairól írok azok számára, akik a modern fűtési megoldások mellett tették le a voksukat. 

Levegő-víz hőszivattyúk jellemző adatai:

 • minőségbeli különbségek
 • fűtési –hűtési teljesítmény
 • energiafogyasztás
 • EER és COP érték
 • zajszint
 • megbízhatóság
 • alkatrészellátás
 • hőszivattyú szerviz
 • élettartam
 • szabályozhatóság
 • felhasznált hűtő közegek

Minőségi levegő-víz hőszivattyúk

Egy levegő-víz hőszivattyú esetén, mint minden egyéb terméknél, jelentős minőségbeli különbségek vannak. Egy hőszivattyú és minden nagyobb értékű műszaki cikknél nem mindegy, hogy az mennyire megbízható. Főleg abban az esetben, ha nincs mód egyéb biztonsági fűtési megoldást alkalmazni. A fűtési rendszerek megbízhatósága fokozottan fontos, mert téli hidegben egy fűtés nélküli épület igen kellemetlen tud lenni, ez nem csak a hőszivattyúkra érvényes, hanem minden egyéb fűtési módra egyaránt. 

Sokszor hallani olyan érveket, hogy mi van akkor, ha elmegy az áram. Sajnos áram nélkül már semmi sem működik maximum egy kandalló vagy kályha. Minden modern fűtési rendszer működtetéséhez szükség van elektromos áramra ez igaz a gázkazánokra is sajnos áram nélkül az sem működik, de probléma a keringtető szivattyúk működésképtelensége is áramszünet esetén. Tehát ahhoz, hogy egy korszerű épületben fűteni tudjunk, minden képen szükség van elektromos áramra. 

A hőszivattyúk esetén a legtöbb készülékbe be van építve egy biztonsági fűtő patron. A fűtő patron általában két esetben kapcsol be. Az egyik eset, ha esetleg a hőszivattyú meghibásodik, akkor a fűtőpatron bekapcsol, ami alkalmas arra, hogy az épületet legalább alap szinten fűtse, amíg a hőszivattyú szerviz el nem hárítja a hibát. Tehát ez dupla biztonságot ad egy gázkazán, ha elromlik, akkor nincs, fűtés egy hőszivattyú esetén a kiegészítő fűtőpatronnal át lehet vészelni akár heteket is. A másik eset, amikor a fűtőpatron bekapcsol, ha a külső hőmérséklet nagyon alacsony értékre csökken, akkor a fűtőpatron besegít a hőszivattyúnak a megfelelő teljesítmény előállításához, de erre sok esetben nincs is szükség.

A kazángyártók felismerték, hogy óriási potenciál van a hőszivattyúk alkalmazásában és rádöbbentek, hogy egyre szorítják ki a hagyományos gázos fűtési rendszereket. Ennek tudatában, hogy a piac e szegmenséből se maradjanak ki örült rohamban kezdtek különböző hőszivattyúkkal kísérletezni és próbálnak újakat kifejleszteni. Mivel a legtöbb kazángyártóknak, ezen a területen semmilyen tapasztalata nincs és fel sem tudják venni a harcot azokkal a főként Japán márkákkal, akiknek akár 50 éves tapasztalata is van a klíma és hőszivattyú gyártás területén. A legtöbb próbálkozás alapját képezik a Kínai gyártású felmatricázott és esetleg egyedi vezérlővel ellátott, különböző alkalmazások melyek a nyomukba sem érnek az igazi hőszivattyús készülékeknek, tisztelet a kivételnek. 

Jól csengő és ismeretlen hőszivattyú márkanevek

Hőszivattyú vásárlása esetén ne dőljünk be a jól csengő márkaneveknek, mert nem minden arany, ami fénylik. Gyakori eset a klíma és hőszivattyús berendezések esetén, ahogy már korábban említettem a felmatricázott termék. 

Mit jelent ez? 

Rengeteg olyan klíma és hőszivattyú van a forgalomba és az egyik napról a másikra egyre több jelenik meg, melyek jól csengő márkanévvel vannak ellátva. Sok esetben az adott márka már nem is létezik, vagy eladták a márkanevet, mert a gyártó csődbement az eredeti márkához már semmi köze. Ilyenkor az történik, hogy megbíznak egy Kínai klíma vagy hőszivattyú gyártót, aki a jól csengő márkanévvel ellátja a saját termékét és azt a megbízó sokkal drágábban eladja a gyanútlan vásárlónak, aki azt hiszi, csúcs minőséget vesz. Mindamellett a termék nem biztos, hogy nem jó minőség, csak mondjuk ugyan az a termék a Kínai matricával ellátva fele annyiba kerül!

Ismeretlen hőszivattyú márkanevek

Rengeteg az ismeretlen márkanév a piacon, ami nem azt jelenti, hogy az adott hőszivattyú rossz minőség csak nem biztos, hogy ha valaki megveszi, onnantól kezdve bárki fog érte felelősséget, garanciát vállalni. És ami ezeken felül a leg rosszabb, ha elromlik nem ért hozzá szó szerint a kutya sem. Gondoljunk csak bele hány szuper autó márka van a piacon Ferrari, Bugatti Rolls-Royce, Lotus stb. némelyiket még talán Magyarországon is lehet kapni, csak ha szervizezni kell, akkor már tőlünk nyugatabbra kell kopogtatni, mert nálunk nincs sem alkatrész sem szerviz hálózat.

Rengeteg weboldalt lehet találni az interneten melyek hőszivattyúval, foglalkoznak és látom, hogy tényleg van közöttük olyan, amelyik valóban jó készülék. Csak ott van a probléma, hogy ezeket sok esetben olyan cégek forgalmazzák, melyek éves árbevétele nem üti meg a sarki fűszeres havi forgalmát sem.  Ezzel csak arra akarok célozni, hogy lehet az a világ legjobb hőszivattyúja, de ha egy évben 3 db-ot adnak el belőle Magyarországon és az importőr vagy forgalmazó egy egyszemélyes Kft., akkor attól azért hosszú távon, sok jóra ne számítsunk.

Sajnos nagyon sok márka tűnik el egyik napról a másikra, hogy a fenti példánál maradjak, például csak Németországban 50-60 éven beül közel 100 nagy autómárka ment csődbe és tűnt el örökre. Ezért azt javaslom, hogy mielőtt hőszivattyút választanál, igen csak járd körül a dolgot, mert nagyon kevés az a megbízható gyártó, aki mint gyártói képviselet van jelen Magyarországon, többek között Panasonic, Daikin, LG. Ezek az ismert multinacionális világ cégek nagy hangsúlyt fektetnek abba, hogy a termékeiket ne csak értékesítsék, hanem folyamatos alkatrészellátást, szakemberképzést, szervizt és egyéb terméktámogatást biztosítsanak. Természetesen van még több kiemelkedő hőszivattyú gyártó, csak maga az anya vállalat nincs jelen az adott iparágban, mint képviselő. Ebben az esetben kisebb nagyobb cégek képviselik a gyártót több-kevesebb sikerrel. 

Minden hőszivattyú alapvető működését tekintve egyforma, de mégis a felhasznált anyagok valamint az összeszerelés minősége az egész rendszer tervezése, átgondolt működése a felhasználó barát kezelhetőség a szerelhetőség és sok egyéb tényező óriási különbséget jelent a termékek közt. Sajnos a kisebb gyártók nem tudják felvenni a versenyt az olyan óriásokkal, mint a Panasonic, Daikin, LG, Hitachi, Toshiba melyeknek óriási tapasztalatuk és erőforrásuk van a fejlesztés területén.

Milyen hőszivattyút ne vegyél!

Mindenképen kerüld az ismeretlen neveket az nem baj, ha te nem ismered, de ha az interneten rákeresve csak néhány cég foglalkozik vele vagy egyáltalán csak nehéz rátalálni a névre, akkor kuka. Nézz utána van-e szervize az adott márkának, ha csak egy-kettőt találsz és azt is nehéz volt megtalálni, akkor szintén gyanús a dolog, kuka. Levegő-víz hőszivattyú esetén csak is kizárólag az inverteres készülékek kerülhetnek szóba. Azokat a készülékeket melyek az alábbi hűtő közegek valamelyikével vannak töltve tilos megvenni: R22, R407C, R404a ezek már kifutóban vannak vagy már tilos a forgalmazása is. Jelenleg az elfogadott munka közegek R410a és R32 a legújabb.

Sajnos cseréltünk már le nem egy olyan hőszivattyút, amit a gyanútlan ügyfél a kedvező ár miatt választott, de ez nagyon sokba kerül mikor az első tél után le kellett cserélni. Sajnos a készülékre írt teljesítmény adat nem fedte a valóságot már a készülék apró méretéből is lehetett következtetni, hogy itt valami nem stimmel. Fűtési szezonban egy névleges 12 kW teljesítményű nevét nem mondom hőszivattyú 13 foknál nem tudta jobban felfűteni az épületet, ugyanakkor a helyére beépített 9 kW-os Panasonic hőszivattyú, vígan teljesítette a feladatot. 

Hűtési és fűtési hatásfok EER és COP értékek

Egy hőszivattyú hatékonyságát vagy más képen az energia takarékosságát két fontos szám jelzi. Hűtési üzem módban az EER érték fűtési módban pedig a COP érték mutatja meg mennyire hatékony a készülék, energiafogyasztási szempontból.

A COP érték (coefficient of performance) azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú, fűtés üzemmódban hány szoros hő teljesítményt ad le a felhasznált villamos teljesítményhez képest. Jó minőségű hőszivattyúk akár 1 kW áram felhasználásával 5 kW fűtési energiát is tudnak szolgáltatni.

Tehát mimnél nagyobb a COP szám annál gazdaságosabban fűt a hőszivattyú. Ha megnézzük, a mai energia árakat abból kiderül, hogy ha a hőszivattyú COP értéke magasan, mint 2,75 akkor kedvezőbben fűthetünk hőszivattyúval, mint gázzal. Abban az esetben, ha kedvezményes áramtarifát veszünk igénybe (H tarifa GEO tarifa) akkor 2,1-es COP értéknél is gazdaságosabb hőszivattyúval fűteni, mint gázzal.

Az EER érték (Energy Efficiency Ratio) az USA-ban használatos „jósági fok”, számítási módja ugyan az mint a COP értéknek, csak itt a hűtő/fűtő teljesítményt kBTU/óra mértékegységben illesztik a képletbe. Manapság ezt használják a hűtési hatékonyság meghatározására. 

A pontosabb meghatározás érdekében 2013. Január 1. után a COP és EER értékeket felváltották a lokális és szezonális értékeket figyelembe vevő bonyolultabb számítási módszer az SCOP és SEER értékek. A számítás figyelembe veszi a különböző éghajlati viszonyokat, hidegebb és melegebb napokat is. Az éghajlati viszonyok szempontjából Európát 3 fő területre osztották és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klíma és hőszivattyús berendezésekre jellemző érték SCOP és SEER értékek. Erre azért volt szükség, mert a klímaberendezések és hőszivattyúk másként teljesítenek különböző külső hőmérsékleti értékek alapján.

Fontos megjegyezni, hogy mindezek ellenére a valós COP érték alakulása nagymértékben függ az időjárástól és a komplett kiépített rendszer minőségétől valamint a kültéri és beltéri egységek csövezési távolságától is. A katalógusokban megadott COP és EER értékeket bár össze lehet hasonlítani és ebből konzekvenciát levonni, hogy melyik a hatékonyabb hőszivattyú, de ez csak egy viszonyításra ad lehetőséget.

A könnyebb összehasonlítást hivatott segíteni az MSz EN 378 szabványban is szereplő környezeti feltétel, vagyis hazánkban hűtésben 32 ºC környezeti és 55 ºC kondenzációs hőmérséklet, illetve fűtésüzemben +7 ºC környezeti hőmérséklet az irányadó érték. Ahhoz hogy pontos értéket kapjunk, figyelembe kell venni a beltéri légállapot paramétereit is. A megadott névleges teljesítményértékek a következő paraméterek mellett érvényesek: Hűtés: belső légállapot: 27 °C/50%; külső légállapot: 35 °C/45%. Fűtés: belső légállapot: 20 °C/60%; külső légállapot: +7 °C/90%. 

Ha két hőszivattyút szeretnénk összehasonlítani, akkor figyelni kell a katalógusokban megadott részadatokra, mert ha egy gyártó más adatokat is feltüntet gyakori pl. a +2 és a -7 C°-on megadni a COP értékeket akkor egész más számokat kapunk.

Érdemes tudni, hogy néhány tizedes eltérés két készülék között a COP értéknél nem akkora tragédia, mint például egy rosszul kialakított rendszer, vagy hanyagul telepített hőszivattyú. Tehát ha valaki nagyon profi hőszivattyút választ, de a kialakított hő leadó felületek nem megfelelőek akkor a COP érték a megadottól igencsak eltérő lehet. Ezért nem csak a hőszivattyú minősége számít, hanem az egész komplett gépészeti, hőszivattyús rendszer együttese fogja meghatározni, hogy a végén mennyire lesz takarékos a hőszivattyúnk. 

Hőszivattyú zaj

Minden hőszivattyú bizonyos mértékű zajforrást jelent. A beltéri egység zajkibocsájtása jelentéktelen csak egy keringtető szivattyú zajkibocsájtásával kell számolnunk, ami szinte nem is hallható. A nagyobb zajforrás a kültéri egységben található kompresszor és ventilátor hangja. Egy gyenge minőségű hőszivattyúnál a zajok sokkal nagyobb mértékben okozhatnak problémát, mint egy profi hőszivattyú esetén. Egy levegő-víz hőszivattyú minél nagyobb teljesítményű, általában annál zajosabb tud lenni. 

A zaj problémát megfelelő elhelyezéssel és körültekintéssel minimalizálni vagy akár megszüntetni is lehet. Igazán kényes helyekre egyes gyártók szuper csendes kültéri egységeket alakítanak ki, mint például a Panasonic UQ sorozata, szuper csendes hőszivattyú kültéri egysége. Ez méretileg valamivel nagyobb és árban drágább, de ha egy készüléket utólag kell hangszigetelni az biztos, hogy sokkal több pénzbe és idegeskedésbe fog kerülni.

Megfelelő hőszivattyú teljesítmény

A levegő víz-hőszivattyúk fűtési teljesítménye a külső hőmérséklettel arányosan csökken, mivel minél hidegebb van kint, annál kevesebb energiát tud kinyerni a levegőből a hőszivattyú. Egy átlagos 9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú +2 fokban már csak 7 kW fűtési energiát tud leadni. Ugyanez a készülék -7 fokos külső hőmérséklet mellett mindössze 5-6 kW fűtési energiát képes szolgáltatni ezért a levegő-víz hőszivattyúk kiválasztásánál erre fokozottan oda kell figyelni. 

Néhány gyártó (Panasonic T-Cap, Toshiba High Power stb.) egy úgynevezett gőzbefecskendezést alkalmaz, valamint vele párhuzamosan nagyobb kültéri hőcserélő felületet, aminek köszönhetően a hőszivattyú fűtési teljesítménye alacsony akár -15-20 C°-os hőmérséklet esetén sem csökken.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú -15-20 C°-os külső hőmérséklet esetén is le tudja adni a 9 kW fűtési teljesítményt elektromos rásegítő fűtés nélkül.

A megoldás lényege, hogy a közvetlenül a kompresszor komprimálási folyamatába injektálódik a hűtő közeg a folyamat hasonló hatást vált ki, mint az autóknál a turbó feltöltő. Ez a kiegészítő minimális energia befektetés árán nagyobb fűtési kapacitást biztosít. 

A befecskendezés automatikusan aktiválódik azokban a periódusokban, amikor magasabb hőszivattyú teljesítményre van szükség, ez megnöveli a hőszivattyú fűtési teljesítményét, tehát a hőszivattyú magasabb előremenő hőmérsékletet biztosít. Ezzel a megoldással akár 60-65 fokos előre menő víz hőmérsékletet is el lehet érni. 

A gőzbefecskendezéssel ellátott hőszivattyúk valamivel drágábbak, mint azok a társaik melyekben nem található ilyen kiegészítő, de megfelelő kiválasztás mellett nincs szükség a kiegészítő elektromos fűtőpatron használatára. Ezek a berendezések extrém időjárási viszonyok mellett is stabilan működnek ezért érdemes ezeket alkalmazni olyan helyeken, ahol kifejezetten szükség van a biztonságos működésre.

Egyes készülékek a gőzbefecskendezés alkalmazása nélkül is igen jó hatásfokot érnek el, főleg az új R32-es hűtőközeg alkalmazásával például Daikin Altherma 3.

Marketing és reklámszövegek hőszivattyúk esetén

Sajnos gyakori tapasztalat, hogy a marketingesek és a gyártók nem egy nyelvet beszélnek, sokszor futok  bele olyan érdeklődőbe, aki azt látja egy hőszivattyú reklám katalógusába, hogy a készülék akár 65 C°-os előre menő vizet is tud készíteni és radiátoros fűtésre is alkalmas. Ami így is van csak a legtöbb esetben az nincs leírva, hogy milyen körülmények között és milyen energiafogyasztás mellett. Sajnos egy, levegő-víz hőszivattyú nem alkalmas arra, hogy egy hagyományos régi építésű fűtési rendszerre rákötve energiatakarékosan fűtsön, mert a magas előre menő hőmérsékletnek ára van. További probléma, hogy az előre menő hőmérséklet a külső hőmérséklettel arányba csökken, ha egy hőszivattyútól állandó 60-65 fokos vizet várunk el, akkor az biztos, hogy idő előtt tönkre megy és nem fog kevés áramot fogyasztani. 

Tehát, ha pusztán energiatakarékossági szempontból akar valaki hőszivattyút telepíteni az egyébként már elavult fűtési rendszerére az csalódni fog, mert ez esetben nem lesz megtérülő a beruházás. Hacsak nem rendelkezik napelem rendszerrel, ami ingyen szolgáltatja az energiát. 

Ezt azért írom le, mert nem érdemes milliókat elkölteni egy hagyományos radiátoros gázfűtés rendszer esetén pusztán csak azért, hogy energiát spóroljunk, mert a magas előre menő víz esetén sajnos a hőszivattyú sokat fogyaszt. Én azt szoktam mondani, hogy egy gépészeti felújítást először a szigetelésnél, ablakcserénél kell elkezdeni. A hőszivattyúk alkalmazása modern épületek esetén megtérülő beruházás, de egy teljes rendszer felújítás esetén is ajánlott. 

Hőszivattyúk megbízhatósága, alkatrészellátás, hőszivattyú szerviz

A levegő-víz hőszivattyúk megfelelő karbantartás mellett nagyon megbízható készülékek. Minden gyártó évenként egyszeri karbantartást javasol, de extrém esetekben ajánlatos lehet akár évi 2-3 alkalommal is megnézetni egy berendezést. Alapvetően egy lakás vagy családi ház esetén, ha csak fűtésre van használva a készülék, akkor évente egyszeri karbantartás elegendő. Viszont, ha hűtésre is van használva a berendezés, akkor ajánlatos főleg forgalmas utak mentén, poros helyeken, nyárfavirágzásnak kitett területeken a hűtési szezonban is megnézetni a hőszivattyút. A hőszivattyúk karbantartása duplán megtérül, mert egyrészt kevesebb energiát fogyaszt másrészt hosszabb lesz az élettartama is.

Alkatrész szempontjából a nevesebb márkák ellátottsága megoldott, de hőszivattyút csak olyan helyen érdemes venni ahol egy kézben van az értékesítés és a szerviz. Egyre gyakoribb jelenség a különböző web áruházakban, szerelvény boltokban eladott készülék csak sajnos sok esetben az értékesítésen túl már semmilyen szolgáltatást nem vállalnak. A legtöbb esetben már a beüzemelés is problémás nem beszélve arról, hogy a szervizelésben, üzemeltetésben, a legtöbb esetben semmilyen szolgáltatást nem tudnak biztosítani. Szakszervizként sokszor futunk abba a problémába, hogy sajnos a készülék nem megfelelően lett beszerelve. Ha a megfelelő beüzemelésről semmilyen dokumentum nem születik, akkor hiába lenne garanciális a hőszivattyú az eladót és a gyártót csak alkatrész ellátási kötelezettség terheli és ebben az esetben saját zsebre kell javíttatni a készüléket.

Szabályozhatóság és kezelhetőség

Egy modern hőszivattyú, ha jól lett beüzemelve, akkor különösebb beavatkozást nem kíván, hűt-fűt melegvizet készít, teszi a dolgát. A hőszivattyúk kezelése a sok funkció ellenére nagyon egyszerű, felhasználó barát. Gyakorlatilag csakúgy, mint egy gázkazán esetén csak a kért hőmérsékletet kell beállítani. Egyes berendezések esetén lehetőség van akár számító gépről vagy telefonról is felügyelni a hőszivattyú működését, valamint nyomon lehet követni az energia felhasználást is. A távoli elérésnek további előnye például a Panasonic hőszivattyúk esetén, hogy a készülékhez hozzá lehet rendelni egy szerviz partnert, aki bár honnan rá tud nézni a készülék megfelelő működésére és akár különböző beállításokat is el tud végezni, ha szükséges. Egy esetleges meghibásodás esetén a készülék öndiagnosztikája kijelzi a hibát, amiről a szerviz könnyen értesül, és ezzel gyorsírja a javítási folyamatot. 

Hőszivattyúk beépített HMV tartállyal

Praktikus megoldás, olyan hőszivattyút választani melynek beltéri egysége egybe van építve a HMV tartállyal (használati melegvíz tartály)  pl. Panasonic All In One. Ezek a hőszivattyú beltéri egységek kompakt kis helyet foglalnak akár egy konyhába is elférnek, ránézésre úgy néznek ki, mint egy nagyobb hűtőszekrény. A beépített tároló a legtöbb gyártónál magas minőségű rozsdamentes anyagból készült a térfogata 200 maximum 280 liter között változik. Ha ettől nagyobb mennyiségű HMV-re van szükség, akkor külső tartályos változatot kell választani. Az egybeépített tárolós változatok bekerülési ára általában magasabb, mint a külső tárolós hőszivattyúké. De ha figyelembe vesszük a mai ingatlan m2 árakat és az egyszerűbb beszerelést, akkor a kevés helyet foglaló (kevesebb, mint 0,4 m2) a nagyobb helyigényű külső tárolós változatokhoz képest még olcsóbb is. 

Miért érdemes hőszivattyút választani?

Mert ez a jövő a technikai fejlődés ebbe az irányba tart, nem célom senkit sem meggyőzni minden fűtési rendszernek megvannak a sajátosságai előnyei, hátrányai. Van, aki a gázfűtésre esküszik, van aki a vegyes tüzelésű kazánra, van akinek a kandalló a mindene. Mindenkinek mások az igényei és a szempontjai egyik sem jobb vagy rosszabb egyszerűen minden ember más szempontból vizsgálja a fűtési kérdést. De gondoljunk bele abba, hogy 10 évvel ezelőtt még el sem tudtuk képzelni, hogy az elektromos autók a mindennapos használatra alkalmasak lesznek és néhány éven belül biztos, hogy több elektromos autó lesz, mint hagyományos.

 Ugyan ez a helyzet a hőszivattyúk területén 10 évvel ezelőtt még csak a nagyon tehetős, energia tudatos emberek engedhették meg maguknak ezt a fajta fűtési rendszert és a legtöbb ember azt sem tudta, hogy mi az a hőszivattyú. Most pedig már megfordulni látszik, a helyzet a gyártók sokszor nem tudnak annyi készüléket előállítani, mint amennyit felvesz a piac, mert robbanásszerűen emelkedik a hőszivattyúk telepítése. Ez a tendencia tőlünk nyugatabbra már évek óta zajlik, de mostanra hazánkat is utolérte az a fajta lendület a levegő-víz hőszivattyúk telepítése területén.   

A hőszivattyú tiszta környezetkímélő megoldás, nem szennyezi a környezetet a városokban sok helyen a légszennyezés óriási problémát jelent, ami nem csak közvetlenül egészség károsító, de rombolja a mára igencsak instabil éghajlati viszonyokat. Ha valakinek kicsit is számít mi lesz a föld sorsa 50 éven belül annak nem kérdés mi a megfelelő irány a környezet tudatos fűtési rendszerek tekintetében.

Segítünk a hőszivattyú választásban

Hőszivattyú Ajánló

Hőszivattyú vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a legjobb hőszivattyút számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend