Melyik a legjobb klíma márka? 4

Gyakran hangzik el a kérdés ügyfeleink szájából, hogy áruljuk el szerintünk melyik a legjobb klíma márka. Erre mindig csóválom a fejemet, mert ha meg tudnám mondani első látásra kinek melyik a legjobb klíma, akkor nem klímaberendezésekkel foglalkoznánk, hanem valószínű jóslással.

Kinek mi a legjobb szoktam mondani, ha a gyártási minőséget és élettartamot nézzük, akkor valószínű Japán vagy egyes Koreai márkákat ajánlanám. Ha az ár érték arány, akkor szoba kerülhet akár néhány neves Kínai vagy más Európai klímagyártó is. Sokaknál a csendesség vagy a dizájn kerül előtérbe, valakinek az energiafogyasztás a fontos, másoknál pedig a klímaberendezés ára dominál.

A szempontokat lehetne fokozni, de mégis a tapasztalatok azt, mutatják, hogy a legtöbb esetben nem a készülék minőségén múlik, hogy melyik lesz a legjobb klíma. Ami biztos, hogy egy bizonyos árszínvonal alatt a klímavásárlás nem hozza meg a kívánt eredményt és nem áldás lesz, hanem átok.

A jó klíma az ügyfél igényeihez és a helyszíni adottságokhoz igazodik. Ami a legfontosabb a megfelelő készülék kiválasztása és annak a megfelelőhelyre történő szakszerű beszerelése beüzemelése. Miért mondom ezt? Mert hiába veszi meg valaki a legjobbnak mondott legdrágább hiper-szuper klímaberendezést, ha az nem megfelelő az adott helységbe, esetleg nem lehet felszerelni, vagy nem lehet hozzá alkatrészt kapni. És ami még ezt tudja fokozni, hogy esetleges meghibásodás esetén akkor derül ki, hogy nem lehet alkatrészt kapni, vagy ennek a készüléknek Magyarországon nincs szervize. Ami még a tapasztalatokból kiderül, hogy ha hiba van, sok esetben eltűnik a szerelő értékesítő is.

A legtöbb esetben nem azon múlik főleg hosszú távon, hogy ki a gyártó, hanem kitől veszik a készüléket és ki szereli be. Ez a kettő minden esetben lehetőleg legyen ugyan az, mert sok kellemetlenséget tud okozni, ha máshol, veszi a készüléket és más szereli be. A garanciális hiba javítások jelentős része a szakszerűtlen klímatelepítésre vezethető vissza.

Abban az esetben, ha az értékesítő és a szerelő cég nem ugyan az senki sem fog felelősséget vállalni, ha hiba van. Úgy szoktuk mondani, hogy nincs gazdája a készüléknek. Sok esetben a márka szerviz és importőr sem vállal felelősséget, mert nem lehet egyértelműen megállapítani ki volt a hunyó. Mindenki mutogat majd a másikra és senki sem akarja a felelősséget vállalni.

Senkit sem akarok elriasztani a klímavásárlástól, de mindenképpen olyan helyről érdemes vásárolni ahol garanciát vállalnak, és nem csak mondják! Ahol van szerviz, alkatrész, megbízható múltja van, a cégnek van telephely akár üzlet ahol meg lehet nézni a klímákat, esetleges hiba esetén lehet reklamálni. Egy web áruháznál tisztelet a kivételnek, ahol még telefonszám sincs kiírva, nincs cégnév nincs telephely vagy az egy tizedik emeleti panellakásban van az iroda, túl sok jóra ne számítson senki hosszú távon.

Térjünk vissza a kérdéshez, melyik a legjobb klíma most már tudjuk, hol és kitől érdemes választani, hogy az hosszútávon működő képes legyen a rendszer.

Kiválasztási szempontok:

Első a szükséges teljesítmény meghatározása ez minden épület esetén különböző, nagyobb rendszerek esetén ez komoly tervezést is igényelhet. Lakások családi házak esetén ez viszonylag egyszerű feladat, de mégis vannak buktatói. Ha megvan a szükséges hűtési esetleg fűtési teljesítmény, akkor lehet kiválasztani, milyen rendszer a megfelelő. Ez kisebb munkák lakossági megrendelő esetén szintén nem olyan nagy feladat, de azért itt már figyelembe kell venni az elhelyezési kérdéseket is. Meg kell vizsgálni milyen beltéri egység a leg megfelelőbb, hova lehet felszerelni, hogy fér el, légáramlási és zaj szempontokat, valamint karbantarthatósági szempontokat is figyelembe kell venni. Sok esetben nem a hagyományos fali split klíma az ideális, hanem lehet, hogy mennyezeti beltérit, kazettást, légcsatornázhatót vagy parapet split beltérit célszerű alkalmazni. Szempont lehet a kültérik darabszáma is elfér több egység vagy inkább egy multi kültéri egységre kell rákötni több multi beltérit.

 Egy nagyobb lakás vagy családi ház esetén már teljesen más rendszer is szóba jöhet pl. VRV-VRF rendszer, folyadékhűtő, hőszivattyú felület hűtés-fűtés stb.

A legjobb klíma kiválasztásánál rengeteg szempontot kell figyelembe venni, mert a fent leírt dolgokat még több oldalon keresztül lehetne boncolgatni.

A legjobb klíma kiválasztásánál a megfelelő teljesítményen felül még meg kell vizsgálni sok kritériumot. Sokaknak fontos a jó dizájn esetleg különböző színű és kialakítású beltéri egység, vagy egyáltalán nem is akar látni beltéri egységet. Fontos még az alacsony zajszint a méret az energiafogyasztás, a hosszabb garancia idő a levegőszűrés és ezeken kívül még számtalan kiegészítő funkció is szóba jöhet, például wifi vezérlés vagy fűtés.

Ha már a fűtésnél járunk, lehet, hogy van olyan ember, aki csak kimondottan fűtésre keres klímát és neki az a legjobb klíma, amelyik hatékonyan fűt akár -20 fokban is. Fűtési használat esetén megint más szempontok kerülhetnek előtérbe a legjobb klímaberendezés kiválasztása esetén.

Melyik a legjobb klíma márka melyik a legjobb gyártó?

Sajnos nincs két egyforma épület nincs két egyforma ember, ezáltal nincs két egyforma igény. A megfelelő döntésben egy szakember bevonása szükséges, aki meg tudja mondani az adott lehetőségek, készülékek, közül melyik a legjobb választás.

Ár és minőség kérdése.

Minden gyártónak a kínálatában főként a leggyakoribb lakossági fali készülékek esetén széles termék kínálata van ugyanazon teljesítményben. A belépő egyszerű modelleken túl, ami mondjuk a 250 Ft alatti kategória. Van közép kategóriás 250-300 ezer Ft közötti, van prémium kategória, ami mondjuk 300-500 ezer Ft között és felső csúcskategória 500-800 ezer forint közötti termékek. Ezek ugyan olyan teljesítményűek, pl. 3,5 kW-os, egy nagyobb szobára való készülék. Az látszik ebből, hogy alap gépnek a sokszorosa a csúcskategória.

Ami becsapós a dologban, hogy például kiválaszt valaki egy szuper japán gyártót és mivel úgy hallotta, hogy az a legjobb, de csak az alap készülékre van pénze az nem biztos, hogy a legjobbat választotta. Mert lehet, hogy egy másik olcsóbb gyártó esetén ugyan ennyi pénzből már egy magasabb közepes vagy prémium terméket tud megvenni. De ez elsülhet fordítva is, hogyha azt hiszi, vesz egy olcsó gyártótól egy prémiumnak mondott terméket, hogy az tuti lesz, közben meg sem üti színvonalban egy magasabb gyártó alap termékét.

Ami biztos, hogy a minőséget nem adják ingyen egy korrekt klímaberendezés azért a minimum 200-300 ezer forint közötti árszínvonal. Nem mondom, hogy ez alatt nincs jó készülék, de azért ezeknél nagyon oda kell figyelni. Klímaválasztás előtt mindenképpen kell konzultálni olyan értékesítővel, aki ismeri a piacot és a termékeket és az azok mögött álló háttér támogatást.

Sajnos a név nem mindig az, aminek látszik. Gyakori eset a régi jól csengő régen elfeledett Német gyártmány nevek vagy hasonló ráutaló megtévesztő nevek alkalmazása. De sokszor matricáznak fel tényleg létező nagy cégek bóvlinak mondható készülékeket a nagy profit reményében.  Amit normál esetben fele áron meglehet venni az eredeti Kínai felirattal. És ezeket ráadásul betolják nagyáruházak polcaira is. A gyanútlan vásárló pedig lecsap egy jól csengő ipari hulladékra, ami még esetleg akciós is. Az értékesítő a hipermarketben, aki délelőtt a tejeket pakolta az majd szakszerű tanácsot ad, mert ő tudja a sógornak is ilyen a kazánja az biztos tuti.

Megtalálhatóak olyan tényleg neves gyártók is, akiknek a terméke első osztályú, de nincs mögötte nagy forgalmazó vagy biztos szerviz háttér, alkatrészellátás. Van olyan gyártó, aki kiváló telefonokat vagy televíziókat gyárt, de a klímaberendezéseik az ipari hulladék kategória. Gyakori eset az is, hogy az olcsó készülékekhez olyan drágán adnak egy alap alkatrészt, hogy annak cseréje nem éri meg, mert szinte annyiba kerül, mint egy új készülék.

Ha tanácsot kellene adnom, hogy melyik a legjobb klíma azért mindenképpen a japán gyártókat helyezném előtérbe, de vannak szuper Koreai, Kínai klímagyártók is, de itt sem minden arany, ami fénylik.

Nehéz eligazodni a hatalmas kínálatban, mindenképpen érdemes utána nézni a termékeknek, de a legfontosabb, hogy kitől veszik a klímát és az értékesítő cég szerelje be, hogy legyen gazdája hosszútávon a készüléknek. Egy klíma beszereltetése esetén leteszi a voksát a választott cég mellet is.

 Mivel a legtöbb esetben hosszú távon gondolkodnak az emberek, persze van kivétel, de senki sem akar néhány évente készüléket cserélni, ez egy hosszú távú partneri kapcsolat. Van több olyan ügyfelünk, akivel közel húsz éve dolgozunk együtt, és szinte ismer minden egyes embert a cégnél már baráti kapcsolatok is alakultak ki.

A legjobb klíma titka megbízható cég, megfelelő készülék a megfelelő helyre, elsősorban nem a márka számít!

Segítünk a klíma választásban: Klíma Ajánló

A klíma vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a 3 legjobb klímát számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen! 

4 Comments

 1. Üdvözlöm.
  A Sinclair Ray 3.5 kw-os klímáról mit erdemes tudni minőségi szinten? Köszönöm.

  Kemecsei József
  1. Kedves József

   A Sinclair klímaberendezéseket a GREE a világ egyik legnagyobb klímaberendezés gyártója készíti a Sinclair márkanéven, ebből adódóan azt mondom, hogy jó ár érték arányú megbízható klímaberendezésről van szó, remélem tudtam segíteni.

   Kerti Tamás
 2. Kedves Kerti Úr!
  Elnézését kérem, de az előbb elküldött kérdésemet kérem stornózni. A helyes készülék típus RCOOL SOLO 18.
  Köszönettel!

  Heidl György
  1. Kedves György,

   Az RCOOL márkáról az alábbiakat tudom elmondani, bár nem nagyon ismerem az biztos ,hogy OEM termék Kínában készül magyar cég a forgalmazó vagyis egy Kínai gép RCOOL fantázia névvel ellátva. Egyébként minden bizonnyal GREE gyártmány ez is.
   Ezekkel a gépekkel sosincs baj, csak ha elromlik, ki fogja megjavítani? Ha beírja az internetes keresőbe, hogy RCOOL klíma szerviz, akkor az egyetlen cég aki szerviznek reklámozza magát óriási betűkkel kiírja hogy: Tisztelt ügyfeleink sajnos túlterheltség miatt csak és kizárólag klímatelepítési munkát tudunk vállalni, ezért a klíma javítási karbantartási munkák szünetelnek…

   Persze ki az a bolond aki nyár közepén neki áll klímát javítani? Ha neves gyártótól vesz készüléket, ilyen problémába nem vagy csak ritkán fog belefutni.

   Az OEM (Original Equipment Manufacturer) kifejezés arra a szituációra utal, amikor egy vállalat az eredeti gyártótól megvesz valamilyen terméket, majd mint sajátját adja tovább a saját logójával, márkanevével ellátva.

   Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend