Split klíma működése 2

A spilt klímaberendezések működése alapvetően megegyezik egy szinte minden háztartásban megtalálható normál hűtő szekrénnyel, csak nagyobb teljesítményben. Az elpárolgó folyadék, jelentős hőt von el a környezetéből, ezt már mindenki bizonyára tapasztalta, hogy a vizes test a párolgásnak köszönhetően hamarabb kihűl.

A mesterséges hűtés iránti vágy folyamatosan fejlődött az emberiséggel. Krisztus előtt 2500 tájékán már falfestmények bizonyítják, hogy az Egyiptomiak zománc mentes agyag korsókba töltöttek vizet, ami azok pórusain átszivárgott és az edény felületén elpárolgott, ez hűtötte az edény tartalmát. A hűtés intenzitásának a fokozására nagyméretű legyezőket használtak. Alkalmazták ezt a módszert később épületek tetejére elhelyezett lapos agyagedényekbe töltött vízzel ez a módszer alacsony páratartalom mellett igen hatékony volt.

Az épületek mesterséges klímatizálása iránti vágy a Római időkben folytatódott. A római urak nem csak az ételeket, italokat hűtötték a hegyekből leszállított hóval, jégtömbökkel de Varius Avarus császár már a kertjében felhalmozott hóhegyekkel próbálta komfortosabbá tenni villáját. Később ezt a módszert már az épületeken belül is alkalmazták, vagy azok kettős falai közé termelve próbálták kellemesebbé tenni az épületek klímáját. A Rómaiak a vízvezeték rendszereket is használták az épületek hűtésére, de ez csak a nagy urak kiváltsága volt.

A gépesített hűtés, avagy az első hűtőberendezések kísérleteit 1748-ban Glasgow-i Egyetemen William Cullen végezte. Az első gőzzel működő hűtőgépet Oliver Evans készíti el 1805-ben. Ezek után folyamatosan folytak a kísérletek, de a nagy áttörést a freon felfedezése jelentette.

1902-ben jelent meg az első elektromos klímaberendezés (Willis Carrier) a The Carrier Air Conditioning Company of America készítette.  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a készülékek kifejezetten veszélyesek voltak és csak ipari létesítményekben kezdték el őket használni. A freonos hűtést, ami később robbanásszerűen elterjedt és fejlődött tovább, Thomas Midgley Amerikai mérnök kezdte bevezetni a General Motors alkalmazásában.

A háztarásokban is alkalmazható klímaberendezések feltalálása ugyan az Egyesült Államokból indult, de a minőségi gyártást Japánban kezdték az 1960-as években és a modern légkondicionálók rangsorában még mindig az élvonalban járnak a Japán klímaberendezések.

A kompresszoros hűtés alapvető működési elve igen egyszerű. A hűtő kompresszor, hűtő közeget szállít egy zárt rendszerben. A hűtőszekrény belsejében található az elpárologtató (a split klímánál ez a beltéri egység) Az elpárologtató belsejébe a kompresszor által oda pumpált folyékony állapotú hűtő közeg elpárolog, ami jelentős hőt von el a környezetétől, tehát hűt. Az elpárolgott és felmelegedett hűtőközeget a kompresszor elszállítja, és a kondenzátorba nyomja (a kondenzátor a hűtő hátulján található fekete rács a klímáknál ez a kültéri egység része) A kondenzátor után egy úgynevezett fojtás kapilláris cső vagy adagoló szelep található, ami kis keresztmetszetének köszönhetően nagy ellenállást ad a rendszerben áramló közegnek. Mivel a kompresszor folyamatosan tolja, bele a kondenzátorba a hűtőközeget az ott felgyülemlik, felmelegszik és a nagy nyomásnak és hűtésnek köszönhetően cseppfolyósodik.  A folyékony hűtőközeg, átáramlik a fojtó szelepen majd ismét az elpárologtatóba kerül ahol ismét elpárolog és hőt von el a környezettől. Ez a körfolyamat addig zajlik, míg a kompresszort le nem áll.

A split szó hasított, osztott innen ered a split klíma elnevezés. A split klíma a fent említett hűtőszekrény alapján működik csak nincs egybe építve, hanem minimum 2 részből áll. A hűtőszekrényhez egyébként az ablak klíma és a mobil klíma áll a legközelebb, mert azok is egy egységbe vannak szerelve.

A split klíma kültéri egységben található a kompresszor a kondenzátor (külső hőcserélő) és a kondenzátort hűtő ventilátor.

A split klíma beltéri egységben található az elpárologtató (belső hőcserélő) és szintén van egy ventilátor, ami az intenzívebb hűtést teszi lehetővé és szétteríti a levegőt a helységben.

A split kültéri és beltéri egységeket felszerelés után, szakszerűen össze kell kötni kettő hőszigetelt hűtőköri csővel, valamint elektromos vezetékekkel. Az összekötött csőrendszerből a hűtőközeg betöltés előtt ki kell szivattyúzni a benne levő levegőt, hogy a készülék megfelelően működjön. A hűtőközeg betöltés és némi járulékos munka után a készüléket áram alá lehet helyezni és a split klíma, működésre kész.

A split klímák sok tévhittel ellentétben nem cserélik a helység levegőjét, és kintről sem vezetnek, be a helyégbe levegőt valamint bentről sem vezetnek ki. A hűtés a fent említett zárt körfolyamaton keresztül megy végbe nincs légcsere. Az igazság az, hogy léteznek olyan split klíma beltéri egységek, főként a légcsatornázható, kazettás, vagy egyes fali splitek esetén melyek képesek friss levegő bejuttatására is, de az nem az alapvető funkciója a split klímaberendezéseknek.

A split klímaberendezések működésüket tekintve lehetnek multi splitek is, ami azt jelenti, hogy egy kültéri egységre több beltéri egység csatlakoztatható. A csatlakoztatható beltéri egységek különböző kialakítású és teljesítményűek lehetnek.

Segítünk a klíma választásban: Klíma Ajánló

A klíma vásárláshoz kérd szakértőnk tanácsát, aki a megadott paraméterek alapján segít kiválasztani a 3 legjobb klímát számodra. Gyorsan, Egyszerűen, Ingyenesen! 

2 Comments

 1. Tisztelt Kerti Tamás !

  Érdeklődni szeretnék a Yamato Optimum YW12IG6 Model 2020
  típusú készülékről.

  Tisztelettel: Szabó László

  Oldal lefordítása

  Értékelés: 5 – ‎2 értékelés – ‎1 499,00 RON – ‎ElfogyottAer conditionat Yamato Optimum YW12IG6 Model 2020, 12000 BTU, Clasa A++/A+, Wi-Fi, Inverter + Kit instalare inclus Aer conditionat Yamato Optimum …

  Yamato YW12IG6 Optimum (Aer conditionat) – PreturiYamato márkanévvel ellátott
  klímák minöségéről

  SZABÓ LÁSZLÓ Tel: 06-30-425-8337
  1. Kedves László,

   Köszönöm az érdeklődést alapvetően a Yamato készülékek GREE gyártásúak de a legtöbb ilyen és ehhez hasonló terméknél nem a minőséggel szokott a legnagyobb gond lenni hanem a szerviz és alkatrész ellátással. Amit tudni érdemes Magyarországon ez a legtöbb cégnél hadi lábon áll, még az ismertebb márkáknál is!

   A szerelő cégek és vállalkozások 90%-a csak a szerelést vállalja és javításhoz nem, vagy csak igen csekély mértékben ért. Persze amikor a készüléket eladják mindenki hangoztatja, hogy mi mindent megoldunk csak amikor probléma van akkor már senkit sem talál a legtöbb esetben, tisztelet a kivételnek. Évente százával jelentkeznek azok akiknek valaki beszerelte a készüléket és miután meghibásodott már nem ment vissza javítani a kolléga. Sajnos az ilyen esetekre nagyon nehéz szerelőt találni vagy csak igen költségesen.
   Ezért inkább azt javaslom, hogy olyan terméket és beszerelő vállalkozást keressen, aki ismert és hosszú távon vállalja a készülék javítását karbantartását is.

   Kerti Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend